Skip to main content

Jurnalistul Adelin Petrişor (TVR) va transmite şi în acest an de la parada militară de 1 Decembrie: „De fiecare dată am încercat să fiu critic, să vorbesc şi despre neajunsurile armatei...”

 
Adelin Petrişor, jurnalist TVR
Adelin Petrişor, jurnalist TVR

Jurnalistul TVR Adelin Petrişor, unul dintre cei mai cunoscuţi corespondenţi de război, care a relatat din Irak, Afganistan, Liban, Israel şi alte zone de conflict, va transmite şi în acest an de la Parada militară de 1 Decembrie de la Arcul de Triumf.

Publicitate

De Ziua Naţională a României - 1 Decembrie, Adelin Petrişor va fi în direct alături de colonelul Cornel Pavel, şeful Biroului de presă al MApN, pentru a comenta Parada militară de la Bucureşti.

Televiziunea Română este official broadcaster al evenimentului, adică postul public va asigura semnal pentru celelalte televiziuni.

În fiecare an, pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, TVR a adus în direct Paradele militare organizate în cele mai mari oraşe ale ţării. Fie că s-a aflat în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti sau la Alba Iulia, de 13 ani jurnalistul Adelin Petrişor a oferit în direct informaţii de la Parada militară.

Adelin Petrişor:

„În fiecare an, de Ziua Naţională a României, oamenii participă la paradă, indiferent de condiţiile meteo, chiar dacă e o vreme foarte rece sau cu ploaie îngheţată. Îi aduc şi pe copii ca să vadă militarii, tancurile şi, chiar dacă îngheaţă, îşi fac poze cu militarii, se bucură.

De foarte mulţi ani, am fost la microfonul TVR, alături de generalul Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN. De fiecare dată am încercat să fiu critic, să vorbesc şi despre neajunsurile armatei, pentru că dacă ne batem cu pumnul în piept şi ne lăudăm doar cu lucrurile pozitive, nu avem cum să evoluam.”

Parada din 2018, moment emoţionant pentru Adelin Petrişor

„Parada din 1 Decembrie 2018, în anul Centenarului Marii Uniri, a fost cea mai emoţionantă transmisiune. Să poţi să relatezi la 100 de ani de la Marea Unire, la microfonul Televiziunii Române, nu e puţin lucru. Îmi amintesc că atunci când am încheiat transmisiunea în direct, am spus că îmi pare foarte rău că, în 100 de ani, n-am reuşit să unim cu drumuri provinciile pe care înaintaşii noştri le-au unit cu sânge.

Mi se pare o mare, mare ruşine. Aşa mi-am încheiat eu transmisiunea la Centenarul Marii Uniri, pentru că patriotismul nu e acela pe care îl vezi, de obicei, la politicieni, care se bat cu pumnul în piept, duc mâna la inimă, plâng atunci când ascultă imnul... Cred că putem fi patrioţi încercând să ne facem treaba cât mai bine. Pentru că dacă fiecare îşi face bine treaba în pătrăţelul lui, pătratul mai mare, de vreo 238.397 km², cât este suprafaţa României, va arăta cu siguranţă altfel.”

„În cazul în care vremea este foarte proastă, nu putem să avem aviaţie.”

„La parada de 1 Decembrie, întotdeauna problema a fost legată de condiţiile meteo. În cazul în care vremea este foarte proastă, nu putem să avem aviaţie. De multe ori am auzit comentarii de genul, „Ce avioane proaste, nu pot să zboare!". Avioanele pot să zboare în orice condiţii meteo, dar ele vor survola oraşul doar dacă participanţii la Paradă le pot vedea.

Deci, să sperăm că avem vreme bună şi vom vedea aviaţia, vom vedea transportoare blindate Piranha, vom vedea sisteme complexe de armament noi, gen Patriot, sistemele de artilerie HIMARS. Armata Română are câteva programe de inzestrare  în curs de derulare, insa are şi unele care au dat greş, deşi au fost bani, cum este programul Corvetelor, în valoare de 1,2 miliarde de euro.”

„În pandemie, în locul unei mulţimi de cel puţin 10.000 de oameni, erau câţiva...”

„Pandemia a fost un moment deosebit. În 2020, am acoperit o mare parte din subiectul pandemie, cu transmisiuni din secţiile ATI ale spitalelor. Eram cu nervii întinşi la maximum, iar la Parada de Ziua Naţională a României a fost ciudat să văd că la Arcul de Triumf, în locul unei mulţimi de cel puţin 10.000 de oameni, erau câţiva: Preşedintele României, presă, cameramani.

Mi s-a părut, poate, puţin înfricoşător, într-o anumită măsură, pentru că pandemia ne-a arătat cât suntem de vulnerabili. Transmisiunea de la parada de 1 Decembrie în perioada pandemiei parcă era dintr-un film postapocaliptic”, a povestit jurnalistul într-un interviu pentru TVR.

Adelin Petrişor, transmisiune în pandemie

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus