Skip to main content

Alexandra Gavrilă, Europa FM: „Cel mai greu a fost să stau departe de microfon. În 2021 am făcut o pauză de un an şi jumătate de on air...” (Minutul Paginademedia)

 
Alexandra Gavrilă /foto: arhiva personală
Alexandra Gavrilă /foto: arhiva personală

Minutul Paginademedia, cu Alexandra Gavrilă. „Cel mai greu a fost să stau departe de microfon. În 2021 am făcut o pauză de un an şi jumătate de on air. Eram în continuare producător, dar nu mai eram cu vocea pe post, după 12 ani. Atunci mi-am dat seama că asta vreau să fac, să mă întorc cu un nou format de emisiune, să îmi iau energia de la oameni şi să o dau mai departe”, a povestit Alexandra Gavrilă pentru Paginademedia.

Publicitate

Alexandra lucrează de 17 ani în radio, iar de 10 ani este la Europa FM. De luni până joi, jurnalista realizează formatul „Starea de Bine”, de la 19.00-21.00, dar este şi producătoarea emisiunii „Drum cu Prioritate”, alături de Radu Constantinescu, la Europa FM.

Ce publicaţii citeşte?

BBC şi Hotnews.

La ce emisiuni se uită?

Vocea României, America Express, SuperNeatza.

Seriale preferate?

 „White Lotus”, „The Last of Us” şi „Friends”.

Ce media consumă? Ce preferă, TV sau… YouTube? Facebook sau Instagram? Ştiri sau emisiuni? Afli din interviul care urmează, o altfel de conversaţie cu Alexandra Gavrilă, de la Europa FM.

  • TV sau YouTube?

Ambele. Nu neapărat în egală măsură. La TV mă uit pentru show-urile mari ca Vocea României sau America Express, din când în când.

Şi pentru că de după-amiază până seara sunt la radio, dimineaţa, cât lucrez de acasă, mai las TV-ul deschis pe câteva emisiuni matinale: SuperNeatza pe Antena 1 sau Vorbeşte Lumea pe Pro TV. Şi rar mai prind buletine de ştiri. Pe YouTube mă mai uit la videoclipurile noi scoase de artişti.

  • Radio sau podcast?

Hahaha. Ce întrebare e asta? (râde). Radioul, normal. De 15 ani, cu foarte, foarte mici pauze. Însă, de ceva timp (ştiu, toată lumea face podcast), îmi dau târcoale două idei de podcast care n-au fost abordate din maniera în care mă gândesc să le fac. Poate aduce anul 2024 ceva frumos pentru voi. Şi pentru mine.

Treaba stă aşa: îmi plac informaţiile concise şi utile. Filosofia mea e că dacă pleci cu două-trei idei principale la care să te gândeşti mai mult timp după ce ai ascultat ceva, să aibă un oarecare impact, înseamnă că podcastul şi-a făcut treaba.

Nu duc podcasturile de 2-3 ore la care nu mai ştiu cu ce au început, unde am ajuns şi ce a vrut până la urmă să zică autorul. Suntem bombardaţi cu foarte multă informaţie din toate direcţiile. Nu are rost să ne încărcăm creierele inutil.

Plus că am şi „defectul” profesional: radioul m-a învăţat că oamenii nu stau foarte mult timp cu tine dacă nu le spui din primele secunde ce „vrei” de la ei. 

  • Facebook, Instagram sau Tik Tok?

În ordinea asta: Instagram, Facebook, TikTok. Instagramul pentru că acolo mi-am format o comunitate tare faină de-a lungul anilor. Sunt oameni care mă urmăresc pentru că m-au auzit la radio, le-am fost antrenor la sală, ne-am întâlnit professional la un moment dat sau pur şi simplu pentru că le place ce îndrug eu acolo.

Se inspiră din călătoriile mele alandala, au prins drag de motanul meu negru Lucică sau se uită să vadă ce mai fac la radio sau la sală. Stăm de vorbă, schimbăm păreri şi e un locşor care-mi place.

TikTok-ul e pe ultimul loc pentru că nu am petrecut mult timp pe el, algoritmii aplicaţiei nu au învăţat ce îmi place şi îmi apar numai inepţii. 

Iar pe Facebook mai rămân un pic. Mai aflu una-alta, pentru că am nişte oameni pe care-i urmăresc cu păreri pertinente.

  • Ştiri sau emisiuni?

Şi/şi. Recunosc că m-am mai depărtat un pic de zona de ştiri, pentru că unele sunt greu de dus şi nici nu mă ajută atâta informaţie negativă.

De multe ori, nu e în puterea mea să schimb nimic. Aşa că mă încarcă inutil. Încerc să menţin linia de plutire, încât să nu fiu nici ignorantă (prin prisma meseriei, nici nu aş putea), dar nici să ştiu chiar tot ce se întâmplă în lumea asta mare.

  • Ce ştiri preferi să consumi şi din ce categorii?

Pentru emisiunea mea de seară pe care o prezint: „Starea de Bine”(19.00-21.00), dar şi pentru cea pe care o produc: „Drum cu Prioritate” (16.00-18.00), ambele la Europa FM, caut ştirile din categoriiile infotainment, entertainment, social.

Prima întrebare este: De ce ar vrea să audă cineva aşa ceva la radio? Are vreo relevanţă? Îl ajută cu ceva? Îl face să zâmbească? Îi este utilă informaţia? Aceleaşi întrebări mi le aplic înainte să deschid un link, de exemplu.

  • De unde te informezi cel mai des? TV, online sau print?

Online. Aş vrea să zic şi print, dar, din păcate...printul din România (comparat cu ţările din Europa) e în moarte clinică.

  • Cu ce publicaţii îţi începi ziua?

Încerc să îmi încep ziua cu exerciţii la sală. Mai pe la amiază deschid un BBC, un Hotnews.

  • La ce uitai la TV când erai mică?

La emisiuni, la ştiri, la filme, la desene animate şi telenovele cu bunica. N-aveam pe vremea aia platforme de streaming şi internet. Cam ce se difuza prin anii `90.

  • Serial preferat?

Mi-au plăcut foarte mult White Lotus, The Last of Us, Fdriends. 

  • Film preferat?

Greu de zis. Printre filmele care-mi rămân dragi se numără Dirty Dancing.

  • Emisiune preferată?

Last Week Tonight cu John Oliver.

  • Ce jurnalist apreciezi? 

Dacă ne referim la „jurnalist” în sensul larg al cuvântului, vin tot cu John Oliver.

  • Cât de des publici pe reţelele sociale?

Cât de des simt s-o fac. În general sunt prezentă.

  • Blog sau vlog?

Am un blog de călătorii la care nu am mai scris deloc anul ăsta: www.gavrila-alandala.ro. Dacă mă întrebi ce aş alege între cele două să fac.

Dacă mă întrebi ce consum dintre cele două, consum mai mult informaţii scrise decât video online, aşa că, chiar dacă e oldstyle, aleg blog-ul.

  • Cum ai ajuns la radio?

E o poveste foarte lungă. Pe scurt, răspunsul este că am muncit enorm şi mi-am dorit extraordinar de mult să fac asta. Fac de la 17 ani radio, de când am descoperit microfonul la un post de radio local din Botoşani. Şi atunci s-a produs „click-ul”. Pasiunea a rămas şi după 15 ani.

  • Ţi-ai dorit asta dintotdeauna?

Da, da.

Cum a fost începutul tău la radio?

La Europa FM am deschis pentru prima oară microfonul acum 10 ani. Prezentam ştirile din vreme şi trafic în matinalul Deşteptarea şi lucram în redacţie. În 2016 am devenit producătorul matinalului de la Radio21, transformat ulterior în Virgin Radio. Eram şi ştirista matinalului.

În 2019 am preluat matinalul de weekend ca realizator şi, în paralel am revenit la Europa FM. Am fost şi sunt producător pentru drive time-ul „Drum cu Prioritate” alături de Radu Constantinescu.

Am prezentat şi Weekend cu Prietenii” în 2022. Iar de un an vă aduc „Starea de Bine” în fiecare seară de luni până joi (19:00 la 21:00). Îmi este o emisiune tare dragă. 

Dintr-un simplu motiv: oamenii îmi transmit că se simt bine. Pe Whatsapp, pe Facebook-ul radioului, pe Instagram: pur şi simplu se simt bine. Dansează, râd, au fost şi momente emoţionante, chiar şi lacrimi.

Însă ascultătorii asta îmi spun: simt că trăiesc. Şi cred că asta e (încă) puterea radioului. Să ştii că e cineva acolo, cu tine, care să te facă să te simţi bine indiferent de stările prin care treci.

Am concursuri faine, rubrică de stil şi rubrică de film cu doi specialişti foarte buni, care vin cu nişte recomandări pertinente.

Joia facem petrecere şi îi las pe ascultători să fie DJ şi să îşi aleagă piesa lor de Stare de Bine, pe care să o audă toată ţara la radio. Practic, timp de două ore, ei fac playlistul. Şi iese senzaţional. Pe bune. Fără clişee. Când zic că dau joia cea mai mare petrecere din România şi de peste graniţe, chiar aşa e. Suntem câteva sute de mii bune de petrecăreţi.

  • Care au fost cele mai grele momente din cariera ta?

Dincolo de toate provocările prin care am trecut până în clipa de faţă, cel mai greu a fost să stau departe de microfon. În 2021 am făcut o pauză de un an şi jumătate de on air. Eram în continuare producător, dar nu mai eram cu vocea pe post, după 12 ani.

Atunci mi-am dat seama că asta vreau să fac, să mă întorc cu un nou format de emisiune, să îmi iau energia de la oameni şi să o dau mai departe. Energia aia bună. Să mă despartă de ei doar un microfon. 

Despre Alexandra Gavrilă:

  • Prezintă Starea de bine la Europa FM, în fiecare seară de luni până joi, între 19:00 şi 21:00.
  • În paralel este producătorul emisiunii Drum cu prioritate la Europa FM (luni-vineri,16:00 -18:00).
  • Este şi gazda concertelor live de la Europa FM la Starea de concert.
  • Lucrează de 17 ani în radio, iar de 10 ani este la Europa FM.
  • În 5 dintre ei a avut o voce şi la Virgin Radio: ca producător de matinal, ştirist, realizator de matinal de weekend.
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus