Skip to main content

Alina Muntele, om de radio şi autoarea blogului Ciocolată şi Vanilie: „Începutul a fost cu multe greşeli, cu multe deserturi nereuşite, cu mousse-uri care s-au scurs, cu blaturi în care am uitat să pun zahăr” - (INTERVIU)

 
Alina Muntele, om de radio şi autoarea blogului Ciocolată şi Vanilie: „Începutul a fost cu multe greşeli, cu multe deserturi nereuşite, cu mousse-uri care s-au scurs, cu blaturi în care am uitat să pun zahăr” - (INTERVIU)

INTERVIU. „Am început să experimentez primele deserturi pe când în bucătăria mea nu avem nici măcar un sucitor”, povesteşte Alina Muntele, om de radio şi autoarea blogului culinar Ciocolată şi Vanilie.

Publicitate

Alina este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiintele Comunicării şi are diplomă de cofetar-patiser. A început să lucreze în radio în 2002, ca editor de ştiri la Fun Radio.

Au urmat apoi Radio Romantic, Tanănana şi Pro FM, unde scrie şi prezintă ştirile naţionale şi în prezent.

După cei 10 ani de când a lansat blogul ciocolatasivanilie.ro, Alina Muntele va începe o serie de ateliere de gătit:

„Practic îmi propun ca la acest atelier de gătit să îi încurajez să gătească acasă. Să le activez motivaţia de a face şi ei prăjituri, tarte, torturi sau aluaturi care la prima vedere pot părea complicate. Vreau, şi sper să reuşesc asta, să le împart din bucuria mea de găti”.

Ce spune Alina Muntele despre greşelile pe care le-a făcut la început?

„Începutul a fost exact aşa cum mă aşteptam. Cu multe greşeli, cu multe deserturi nereuşite, cu mousse-uri care s-au scurs, cu blaturi în care am uitat să pun zahăr, cu ecleruri necoapte”, a spus ea pentru Paginademedia.

Paginademedia.ro: Acum 10 ani a luat naştere Ciocolată şi Vanilie. De unde a venit pasiunea pentru cofetărie?

Alina Muntele: Am început să experimentez primele deserturi pe când în bucătăria mea nu avem nici măcar un sucitor. Pe atunci întindeam aluatul cu o sticlă, văzusem eu într-un clip pe YouTube că aşa se face. Primul mixer l-am cumpărat de nevoie, abia când am realizat cât efort presupune să baţi bezea cu telul. 

De gătit serios, şi în special dulciuri, m-am apucat după cei câţiva ani în care am scris pentru site-ul foodstory.ro. A fost până la urmă o continuare firească a acelei experienţe în care am citit despre mâncare în doar câţiva ani cât pentru alţii poate într-o viaţă întreagă.

La vremea respectivă mă documentam mult pentru conţinutul pe care trebuia să îl scriu, aşa că mi-au trecut prin mâini foarte multe cărţi de bucate, mii, probabil zeci de mii de reţete sau articole despre tehnici de bucătărie. Am intrat, fără să-mi fi propus asta, într-un univers cu care pe cale naturală am ajuns să rezonez. Iar de la un punct încolo a apărut instinctiv şi dorinţa de a experimenta. Dincolo de ceea ce făceam în mod obişnuit acasă. 

Treptat am început să cumpăr tot mai multe ustensile, şi mai multe tăvi, aparatură şi evident multe cărţi. Obiceiuri care au continuat, de altfel, până în zilele noastre. După care a urmat şi cursul de cofetar-patiser.

A fost momentul care mi-a dat încredere că, de fapt, pot merge mai departe. Practic, abia după ce mi-am luat diploma am simţit că pot duce şi în scris, într-un blog, pasiunea pe care o am pentru tot ce e dulce într-o bucătărie.

Paginademedia.ro: De ce se numeşte Ciocolată şi Vanilie?

Alina Muntele: Nu e o poveste cu cine ştie ce încărcătură emoţională în spate. Adevărul e că la început m-am luptat mult cu alegerea unui nume. Am întrebat prieteni, am făcut mici sondaje, ceea ce de fapt m-a încurcat şi mai tare, preferinţele celorlalţi s-au dovedit a fi foarte amestecate.

Mi-am dat seama că în final trebuie să decid în totalitate singură oricare ar fi reacţiile celorlalţi. Şi am ales varianta unui nume care să vorbească de la sine despre intenţiile acestui blog. Aşa am scos în faţă două dintre ingredientele care îmi plac mie foarte mult şi pe care le asociez eu cel mai tare cu dulciurile şi cu aromele unui desert.

În plus, am simţit că numele ăsta, în forma asta, ciocolată şi vanilie, chiar dacă aparent e mai lung, are o anumită muzicalitate care îl face să fie un nume prietenos. Cred că am ales foarte bine aşa. 

Paginademedia.ro: În cei 10 ani ai avut momente în care voiai să renunţi?

Alina Muntele: Cred că am marele avantaj de a fi pornit un blog culinar în primul rând pentru mine. N-am avut niciodată presiunea sau obsesia traficului pe blog. Mă încântă, desigur, să văd cum toată povestea asta a crescut atât de frumos. Să primesc atât de multe mesaje de la oameni care zilnic gătesc ceva de pe blogul meu. Dar nu a fost un scop în sine. 

Pentru mine, atât bucătăria cât şi blogul sunt locuri de unde eu îmi încarc bateriile. Aşa a fost mereu şi probabil aşa o să rămână multă vreme. La ce am renunţat în schimb au fost deserturi pe care le-am greşit sau de care nu am fost pe deplin mulţumită.

Şi nu sunt chiar puţine genul ăsta de experienţe. De exemplu, am un cheesecake japonez pe care l-am făcut până acum de 5 ori. Cu excepţia primelor două încercări, restul au fost, cum mai spunem noi, instagramabile şi puteau fi puse fără probleme pe blog.

Dar pentru că tot n-am fost pe deplin mulţumită, desertul ăsta încă a rămas în teste pentru mine. Iar astfel de experienţe deşi mă consumă destul de mult, pentru că o reţetă pe care o repet poate însemna un desert nou pe care eu îl ratez, mă ambiţionează şi mai tare. 

Paginademedia.ro: Eşti om de radio şi cofetar. Cum te-ai împărţit între cele două pasiuni?

Alina Muntele: Pentru o perioadă le-am împărţit, la propriu, şi am experimentat o viaţă dublă de om de radio şi cofetar. Am lucrat în paralel, timp de aproape trei ani şi în radio, şi într-un laborator de cofetărie.

Mi-am dorit să învăţ dincolo de cursul de cofetar şi masterclass-urile la care am participat ce înseamnă cu adevărat meseria asta. Pentru că pasul de la amator, la profesionist este să faci multă practică.

Ambele meserii sunt foarte solicitante aşa că la un moment dat a trebuit să decid. Dar perioada în care m-am dedicat cu totul cofetăriei am învăţat să prioritizez, să reacţionez rapid, să produc în cantităţi mari, să organizez, dar şi să încerc lucruri noi pe care acasă nu le-aş fi făcut niciodată.

M-am întors la radio, dar nicio clipă în toţi aceşti ani nu am renunţat la blog. Ciocolată şi Vanilie a fost mereu cu mine şi am povestit acolo multe dintre experienţele mele de cofetar. 

Paginademedia.ro: Cum a fost începutul şi care au fost/ sunt şi acum cele mai complicate deserturi?

Alina Muntele: Începutul a fost exact aşa cum mă aşteptam. Cu multe greşeli, cu multe deserturi nereuşite, cu mousse-uri care s-au scurs, cu blaturi în care am uitat să pun zahăr, cu eclere necoapte.

Nişte mici drame pentru momentele respective. Dar toate astea până la urmă au făcut parte din procesul meu de învăţare. Din fiecare greşeala a fost ceva de învăţat şi după fiecare greşeală am căutat să mă documentez şi mai mult.

Mi-am dat seama în timp că în cofetărie e multă chimie, fizică şi matematică, că nu e loc de ingrediente puse din ochi şi că un blat care nu a crescut are o explicaţie pentru asta şi că ea vine din felul în care am combinat şi copt ingredientele. 

Eu cred că niciun desert nu e complicat, dar totuşi poate fi greu de realizat dacă nu ştii bazele. Înainte să treci la torturi cu etaj şi decoraţiuni spectaculoase e mai important să ştii să faci ca la carte blatul, cremele sau să temperezi ciocolata. 

Paginademedia.ro: De unde te inspiri pentru reţetele tale?

Alina Muntele: Principala inspiraţie vine din colecţia - destul de mare, aş zice eu - de cărţi cu reţete şi tehnici de gătit ale unor cofetari sau patiseri renumiţi. Îmi place să citesc online publicaţii din domeniu de afară, urmăresc bloggeri culinari de la noi şi evident din alte ţări.

Dincolo de astea, îmi găsesc idei pentru reţete noi şi în ingrediente de sezon sau în vacanţe. Multe dintre reţetele mele apar după ce îmi dau o temă de gândire. Îmi iau un ingredient principal în jurul căruia încerc să ţes o reţea de combinaţii de arome, iar în final aleg varianta pe care o consider eu cea mai bună. 

Paginademedia.ro: Ai anunţat că o să începi o serie de ateliere de gătit. Ce ţi-ai propus prin acest proiect?

Alina Muntele: Oricât de previzibil ar suna asta, dar nevoia unei noi provocări există de ceva vreme. Şi pentru că am primit de-a lungul timpului mesaje şi susţinere din partea comunităţii mele pentru a începe un astfel de proiect, am decis să încerc.

Nu am neapărat un plan, intru pe un teren complet nou, în plus eu nu am un studio al meu, depind în totalitate de condiţiile de acolo, dar chiar şi aşa mă bazez mult pe ceea ce simt în momentul ăsta că vine dinspre comunitatea mea.

Faptul că primesc atât de multe mesaje de la oameni care îmi scriu fie să-mi spună doar şi că au făcut o reţetă de pe blogul meu, fie să îmi ceară sfaturi sau informaţii suplimentare pentru anumite reţete, toate astea îmi confirmă că în spatele blogului există o comunitate vie şi consistentă. Iar dincolo de toate mesajele astea, am observat că mai există o categorie a celor care sunt chiar la început şi care au nevoie pe lângă reţetă şi de o susţinere suplimentară.

Cei cărora încă le e teamă. Un exemplu ar fi cei care nu se apucă de reţete convinşi că nu le pot face pentru că nu au ustensilele necesare. Nu ştiu câţi sunt în realitate, câţi vor dori să mă urmeze, sunt perfect conştientă că entuziasmul de la început se va mai stinge treptat, cum nu ştiu câţi vor fi cu adevărat mulţumiţi cu ce vor învăţa dintr-un astfel de atelier, dar în momentul ăsta eu simt că pot oferi ceea ce au ei nevoie într-o bucătărie. 

Practic îmi propun ca la acest atelier de gătit să îi încurajez să gătească acasă. Să le activez motivaţia de a face şi ei prăjituri, tarte, torturi sau aluaturi care la prima vedere pot părea complicate. Vreau, şi sper să reuşesc asta, să le împart din bucuria mea de găti. Sau pur şi simplu să petreacă o după-amiază sau o zi relaxate, frământând aluat, pregătind creme sau decorând deserturi. 

Paginademedia.ro: Când va fi primul atelier şi ce preparate veţi face?

Alina Muntele: Primul atelier l-am programat pe 1 martie şi va fi un atelier în care oamenii vor găti şi vor învăţa cum să facă tarte, cu mai multe tipuri de aluat, sărate sau dulci.

Iar eu sper că vor fi în curând şi alte ateliere în care vom face poate biscuiţi, bezele, choux-uri, poate chiar şi torturi, sau poate chiar şi cozonaci. De care în continuare văd că se teme atât de multă lume.

 

Despre Alina Muntele:

- A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea Bucureşti, în 2004

- A început să lucreze în radio în 2002, ca editor ştiri la Fun Radio. Au urmat apoi Radio Romantic, Tanănana şi Pro FM, unde scrie şi prezintă ştirile naţionale şi în prezent

- În paralel a fost timp de 10 ani voice over pentru Ştirile ProTV şi Acasă TV

- A scris de-a lungul anilor pentru revistele de bord ale companiilor aeriene CarpatAir şi Tarom şi pentru mai multe site-uri, printre care şi foodstory.ro, unde a fost content writer timp de 3 ani

- Şi-a luat diploma de cofetar-patiser în 2013 şi a lucrat timp de aproape 3 ani într-un laborator de cofetărie

- Este blogger culinar de 10 ani şi scrie despre pasiunea ei pentru cofetărie pe blogul personal ciocolatasivanilie.ro

 

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus