Skip to main content

Buletin de Bucureşti a lansat o ediţie specială pe print dedicată alegerilor. „E un manifest împotriva ultimilor zeci de ani, în urma cărora a fost confiscată ideea de presă „bio” pentru cetăţeni” - INTERVIU

 
Buletin de Bucureşti a lansat o ediţie specială pe print dedicată alegerilor. „E un manifest împotriva ultimilor zeci de ani, în urma cărora a fost confiscată ideea de presă „bio” pentru cetăţeni” - INTERVIU

INTERVIU. „Fiţuicile printate de partide în buza alegerilor au inundat de fiecare dată cu milioane de pagini "travaliul" scrutinelor”, spune Cătălin Doscaş. Publicaţia Buletin de Bucureşticoordonată de jurnalistul Cătălin Doscaş, a lansat o ediţie pe print înainte de alegerile locale şi europarlamentare, care vor avea loc duminică, 9 iunie.

Publicitate

Ediţia printată este alcătuită din 6 pagini la interior, dedicate fiecărui sector în parte. „Coperţile” sunt dedicate Primăriei Generale şi Ilfovului. De asemenea, ediţia tipărită conţine şi coduri QR, cu trimitere către site-ul Buletin de Bucureşti.

„Planul era sa ieşim cu 12 pagini full color, dar din cauza timpului sugrumat şi a planurilor rămase în urma pentru ziua de duminică, a trebuit să reducem din conţinut pe ultima sută de metri”, a povestit Cătălin Doscaş, redactorul-şef Buletin de Bucureşti, într-un interviu pentru Paginademedia.

 
Redactorul-şef a spus că el şi echipa Buletin de Bucureşti pregătesc ceva asemănător şi pe partea de multimedia pentru ziua alegerilor.
 
Cătălin Doscaş are peste 25 de ani experienţă în presă. A început să lucreze în media la 15 ani, când a publicat primele articole în presa locală din Tecuci. Ulterior, a lucrat în redacţii de radio ca reporter, redactor şi prezentator (StudentFM, NaţionalFM, Radio Total, Smart FM) unde a acoperit mai multe domenii.
 
În 2012 s-a angajat la Realitatea TV. Doscaş a fost, pe rând, reporter la secţia Social, reporter special la emisiunea de reportaje şi anchete „Reporterii Realităţii” dar şi editor al jurnalelor de ştiri.
 
Apoi a făcut parte din secţia de Investigaţii de la Digi24 şi a lucrat la campania „România furată”
 
„Fiţuicile printate de partide în buza alegerilor au inundat de fiecare dată cu milioane de pagini "travaliul" scrutinelor...

Nu am tipărit niciun nume propriu care are legătură cu această campanie pentru locale pentru ca nu vrem să contribuim, în bine sau în rău, la imaginea nimănui”.

Paginademedia.ro: De ce o ediţie pe print înainte de alegeri?

Cătălin Doscaş: Este un manifest împotriva ultimilor zeci de ani, în urma cărora a fost confiscată ideea de presă "bio" pentru cetăţeni. Dincolo de evoluţiile tehnologice, suntem tributari cumva, pentru ceea ce avem azi - cu bune si cu rele, şi galaxiei lui Gutenberg.
 
Şi da, oarecum cântăm şi prohodul zeţarilor, DTP-iştilor, responsabililor de ediţii şi capetelor limpezi adevărate, care ajungeau lângă familii după crucea nopţii, întru interes public, în vremuri de legendă pentru breasla asta.
 
Fiţuicile printate de partide în buza alegerilor au inundat de fiecare dată cu milioane de pagini "travaliul" scrutinelor. Că să nu mai punem la socoteală ziarele printate din bani publici, în cicluri constante de câte patru ani, de primari şi şefi de consilii judeţene, şi care ajung în cutiile poştale mai des decât facturile la utilităţi.
 
Tocmai din această cauza am ajuns să ne auto-cenzuram, în acest minuscul tiraj. Nu am tipărit niciun nume propriu care are legătură cu această campanie pentru locale pentru ca nu vrem să contribuim, în bine sau în rău, la imaginea nimănui.
 
Avem suficiente exemple de "aşa-nu" în lumea noastră, a online-ului. Am forţat o super obiectivitate şi ne-am adresat în primul rând publicului BdB care are capacitatea de a citi şi printre rânduri.
 
În plus, Buletin de Bucureşti a ales ideea acestui tiraj-manifest în detrimetul unui consum de resursă umană pentru realizarea unor dezbateri/interviuri încă din precampanie.
 
Zona aceasta din online fusese deja confiscată de actori de comedie, activişti, pseudo-jurnalişti şi politicieni mascaţi. A fost o inflaţie de tribune oferite gratuit candidaţilor, fără o minimă rigoare jurnalistică, cu întrebări de follow-up aferente, cu un background temeinic al realizatorului în anumite domenii etc. 
 
Aşii noştri din mâneca ar fi presupus doar întrebări cheie ultra-tehnice (de genul: Cum consideraţi că poate fi îmbunătăţită o diagramă de reglaj pe magistrala X, în contextul în care sunt Y puncte termice în cartierul Z care duc o lipsa cronica de investiţii, după ce Ţ apartamente s-au debranşat de la reţeaua centralizată).
 
Iar exemplele pot continua şi pe zona de educaţie, sănătate, transport public metropolitan etc. În urma unor eventuale răspunsuri pertinente şi argumentate am fi suscitat un interes general relativ şi ne-am fi pus în cap, în cele din urmă, specialiştii sadea din domeniu.
 
Totodată acest demers ar fi fost extraordinar de greu pentru o echipa restrânsă care face tot posibilul sa acopere şapte primării, cu tot atâtea şedinte de consilii periodice, plus principalele localităţi din Ilfov.
 
Mulţi nu ştiu, dar noi ducem o luptă de dimineaţă până seara, şapte din şapte zile, pentru a alimenta site-ul cu informaţii relevante din zona actualităţii, pe care ne-am ambiţionat să o acoperim în ultimul an, cu reportaj clasic, editorial de substanţă şi investigaţie la zi. Şi ne ţinem cu dinţii să nu greşim şi nici să facem rabat de la calitate.
 
Paginademedia.ro: Ce cuprinde această ediţie?
 
Cătălin Doscaş: Vorbim de o poză la minut, adaptată cumva în urma considerentelor expuse la început, a platformei digitale Buletin de Bucureşti.
 
Avem şase pagini la interior pentru fiecare sector în parte, iar "coperţile" sunt dedicate încrucişat Primăriei Generale şi Ilfovului, adică a zonei metropolitane, care există în realitate doar la nivel de principiu.
 
Planul era sa ieşim cu 12 pagini full color, dar din cauza timpului sugrumat şi a planurilor rămase în urma pentru ziua de duminica, a trebuit să reducem din conţinut pe ultima sută de metri.
 
Oricum, pregătim ceva similar ca impact (credem noi) şi pe partea de multimedia pentru ziua alegerilor. Sper că o să ne si iasă.
 
Paginademedia.ro: Va fi distribuită chiar înainte de alegeri. Ce efect credeţi că va avea ediţia specială?
 
Cătălin Doscaş: Este şi un instrument de angajament pe termen mediu şi lung, în faţa publicului nostru, în cele din urmă.
 
Prin prisma traficului record pe care l-am înregistrat în ultimul an, şi a faptului că suntem citiţi cu o deosebită atenţie nu doar de cetăţeni dedicaţi "cetăţii", ci şi de oameni cheie din administraţiile locale, cred cumva că efectul va fi unul de bumerang în sens pozitiv.
 
Şi aici aduc mulţumiri şi Paginii de Media care pune cărbuni peste demersul nostru, prin aceste rânduri. 
 
Ziarul este plin de coduri QR, cu trimitere către site-ul nostru. Zilele acestea mă gândeam că noi dăm la tipografie un Buletin de QR.
 
A se citi mot-a-mot, într-o notă satirică ca o amintire pentru acea duminică din 1990. Şi culmea, după 34 de ani, acum avem din nou alegeri care pică în Duminica Orbului.
 
Paginademedia.ro: Pe viitor veţi mai încerca să faceţi ediţii printate?
 
Cătălin Doscaş: Cu siguranţa! Oricum, dincolo de munca de la firul ierbii, ediţia de faţă nu ar fi fost posibilă fără ajutorul necondiţionat al colegilor de la Funky Citizens.
 
De altfel, fără ei nu am fi putut sa ne lăudam cu independenţa editorială de care ne bucurăm spre deosebire de alţii si n-am fi putut să ne considerăm a fi într-o oază profesională şi din punct de vedere financiar.
 
La capătul a peste 20 de ani de jurnalism practicat în tranşee, vă pot spune cu mâna pe inimă, că ce se întâmpla de un an încoace la BdB este un "unicorn" pentru mass-media autohtone de azi.
 
Data viitoare sper să discutăm despre cum ne-am "descotorosit" de un tiraj de 20.000 de exemplare, nu de 2.000. Totul depinde de cei care ne urmăresc şi care ne critică şi apreciază în acelaşi timp. Totodată, şi chiar as vrea să "bolduim" asta, mica noastră redacţie este recunoscătoare tuturor pentru tot ce are şi ce se întâmplă acum.

Citiţi aici VERSIUNEA DIGITALĂ a numărului special Buletin de Bucureşti tipărit pe hârtie

 

Cine este Cătălin Doscaş via Buletin de Bucureşti?

- Lucrează în mass-media de la vârsta de 15 ani când a publicat primele articole în presa locală din Tecuci
 
- Ulterior, a lucrat în redacţii de radio ca reporter, redactor şi prezentator (StudentFM, NaţionalFM, Radio Total, Smart FM) unde a acoperit domeniille politic, economic, social şi externe
 
- A fost editor-coordonator al postului Realitatea FM
 
- Experienţa în jurnalismul online a dobândit-o la portalul B365.ro unde a fost editor
 
- În 2012 s-a angajat în televiziune. La RealitateaTV a fost, pe rând, reporter la secţia Social, reporter special la emisiunea de reportaje şi anchete „Reporterii Realităţii” dar şi editor al jurnalelor de ştiri
 
- Ulterior a făcut parte din secţia de Investigaţii de la Digi24 şi a lucrat la campania „România furată”
 
- A revenit în presa scrisă în 2017 ca reporter special în cadrul unui proiect de repoziţionare a tabloidului Libertatea în cotidian generalist
 
- În prezent este reporter şi editor-coordonator la Buletin de Bucureşti
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus