Skip to main content

Cum au pus Antena 3 şi Digi 24 gaz pe foc în cazul presupusei scumpiri a benzinei şi motorinei

 
Cum au pus Antena 3 şi Digi 24 gaz pe foc în cazul presupusei scumpiri a benzinei şi motorinei

De la „Combustibilul la o benzinărie privată din Beiuş a ajuns 11 lei” s-a ajuns la „Benzina şi motorina a sărit de 10 lei litrul”. De la cazuri punctuale, televiziunile au preluat subiectul şi l-au rostogolit cu titluri bombastice pe burtieră, astfel încât să pară că scumpirile au afectat deja toată ţară. 

Publicitate

Un caz particular, transformat în realitate general valabilă, care a contribuit la panica şi la cozile de la benzinării.

De data aceasta totul a pornit din online, de pe site-uri de ştiri, sau de la statusuri de Facebook. Însă televiziunile de ştiri au preluat subiectul şi au pus, la rândul lor, gaz pe foc. Sau benzină. Desigur, nu toate posturile.

Însă Antena 3 şi Digi24 au fost printre primele care au distribuit subiectul şi au acordat şi cel mai amplu spaţiu de dezbatere. 

Atât Antena 3, cât şi Digi24 au pus burtiere, sau au declarat prin vocea moderatorilor, că se vor scumpi carburanţii! Pe aceeaşi reţetă. Informaţia că "Benzina la o benzinărie din Beiuş costă 11 lei" s-a tranformat în "Benzina a ajuns la 11 lei."

Mai mult, Antena 3 a venit cu o informaţie pe surse, cum că există "negru pe alb" o informare de la transportatori, ca de la miezul nopţii (9 spre 10 marie) motorina va fi 10 lei. Pe seară, au abandonat tema.

Paginademedia.ro a făcut o scurtă monitorizare a principalelor televiziuni care s-au aruncat să mediatizeze scumpirile de carburanţi. 

16.47. Antena 3 relatează despre Emisiunea Decisiv prezentată de Cătălina Porumbel. 

„Potrivit unor surse motorina ar urma să depăşească, de asmenea, preţul de 10 lei chiar la miezul nopţii. Este o informare primită de transportatori”, anunţă postul fără a veni cu alte dovezi. Doar e informaţie „pe surse”.

Cine a trimis această informare? Tot jurnalista lămureşte câteva minute mai târziu „din partea firmelor care comercializează carburanţi”.

„Specialistul” invitat să comenteze situaţie a fost politicianul şi fostul ministru de finanţe Gheorghe Ialomiţianu, care a comentat doar că astfel de scumpiri ale carburanţilor vin la pachet cu scumpiri în industria alimentară, dar şi alte industrii. 

Cum a condus discuţia moderatoarea?

Domnule ministru, suntem în situaţia în care vorbim despre informări, deci documente primite de operatorii de transport în care scrie negru pe alb că motorina, începând de la miezul nopţii, va costa 10 lei litrul.

Statul român mai poate face ceva sau este doar un simplu spectator la toate aceste majorări de preţuri?”, se întreabă realizatoare.

Jurnalista nu a menţionat pe post dacă Antena 3 a cerut sau nu un punct de vedere instituţiilor statului. 

În cele câteva minute cât a fost prezentat subiectul, pe burtiera postului apărea informaţia „Previziuni: Benzina ajunge la 10 lei dacă barilul se vinde cu 180 de dolari”. Subiectul n-a fost însă discutat şi de realizatoare. 

Ora 17.46. Antena 3 reia, tot pentru câteva minute, informaţia, la aceeaşi emisiune, despre operatorii de transport care au primit notificări despre scumpirea combustibilului de la miezul nopţii. „Din această noapte, preţul litrului de motorină este de 10 lei”, subliniază realizatoarea. 

De data aceasta Cătălina Porumbel are şi invitaţi. Postul anunţă pe burtieră:

Benzina şi motorina bat noi recorduri. Preţul a sărit de 10 lei litrul.” Alături de burtieră apar imagini cu cozi de maşini de la benzinării. Imaginile, prezentate fără sursă. 

„Această informare primită de transportatori este un cu impact major pentru România să ajungă litrul de combustibil 10 lei şi nicio comunicare, din nou, din partea Guvernului, cu măsuri pe această temă. E extrem de îngrijorător”, e concluzia jurnalistei. 

Ora 19.00. În faţa Naţiunii cu Sabina Iosub. Subiectul este tratat la modul serios. Este ora la care la benzinării sunt cozi.

Realizatoarea subliniază că preţul de 11 lei a fost doar la o benzinărie din Beiuş (Bihor), iar subiectul scumpirii carburanţilor este discutat cu specialişti, de data aceasta, pe Ion Tache, preşedinte al Asociaţiei benzinarilor particulari. 

„Barilul astăzi este la 130 de dolari. Ca să ajungi la 10 lei litrul, după calculele noastre, barilul ar trebui să fie la 180 de dolari”, a lămurit preşedintele asociaţiei benzinarilor particulari. 

Ora 20.00. Aceeaşi emisiune, Decisiv cu Cătălina Porumbel, subiectul este tratat mai amplu. De data aceasta, nu s-a mai menţionat nimic despre „transportatorii” care au primit o informare.

Postul analizează deja cozile uriaşe care s-au creat între timp la benzinării din întreaga ţară. Postul prezintă, în sfârşit, şi poziţia unui oficial al Guvernului, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Ministrul a subliniat, încă de la început, că preţul de 11 lei a fost un caz singular, la o benzinărie din Beiuş.

„Această informaţie a fost rostogolită prin social media, prin mass-media, cum că în noaptea aceasta preţurile vor ajunge la 10 lei, la 11 lei. Este complet fals”, a anunţat ministrul. 

În tot acest timp, pe burtieră au rulat titluri precum: 

  • Acum: Cozi uriaşe la benzinpriile din ţară. Românii fac stocuri. 
  • Benzinărie în Beiuş: 11 lei pe litru de benzină şi motorină
  • Preţuri record: benzina şi motorina se vând în multe judeţe cu 9,9 lei litrul. 

Digi 24. Invitatul a făcut treaba moderatoarei şi a îndemnat la „o abordare calmă, raţională”

La scurt timp după ce Antena 3 a anunţat scumpirile de carburanţi (16.47), Digi24 a preluat la rândul lor subiectul. Dacă Antena 3 anunţa clar că de la miezul nopţii preţul la benzinării creşte la 10 lei, informaţia aceasta nu s-a regăsit şi la Digi24.

Postul a anunţat doar că în Bihor şoferii s-au speriat de preţul afişat de o benzinărie şi s-au grăbit să-şi facă stocuri. 

17.08 vine cu „informaţii de ultimă oră”.

„Vorbim despre un preţ record în benzinării. În judeţul Bihor, de exemplu, şoferii ajung să plătească 11 lei pentru un litru de benzină sau motorină”, ne spune jurnalista.

În acelaşi timp, pe burtieră rula, fără localizare,  fără a menţiona că este o situaţie izolată, fără alte nuanţe, mesajul: „Preţul carburanţilor a depăşit 11 lei pe litru”. 

Lămuririle vin, însă, de la reporterul care intră prin telefon şi care subliniază că preţul a fost înregistrat la o singură benzinărie din Beiuş. 

Invitat în emisiune era Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR şi fost jurnalist, prezent în studio pentru a comenta alte subiecte, i-a făcut treaba moderatoarei. A îndemnat la calm şi a subliniat că preţul mărit este un caz particular. 

Dan Suciu:

„E un mic comportament de panică aici. Nu cred că trebuie să avem un asemenea comportament. (...)

Înţelegem că a fost o situaţie excepţională exemplul pe care l-am văzut (preţul de 11 lei pe litru - n.r.). Nu avem altă soluţie decât o abordare calmă, raţională.”

20.00. Când situaţia se inflamase deja, iar în toată ţara erau cozi la benzinării, subiectul este analizat amplu la Jurnalul de seară prezentat de Cosmin Prelipceanu, unde a fost prezentată şi reacţia oficialilor. Au comentat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, şi ministrul Energiei, Virgil Popescu. 

Cosmin Prelipceanu spune în emisiune că de vină pentru panica creată sunt imaginile din Beiuş postate de un cetăţean.

„Nu e vorba despre presă aici. E vorba despre un cetăţean. Informaţia s-a răspândit ca focul printre cei care utilizează acea reţea de socializare (Facebook - n.r.), numai că există entităţi care au pus umărul la acest val de panică, pentru că au apărut şi alte informaţii şi alte aşa-zise ştiri care au alimentat temera oamenilor că benzina va fi foarte scumpă.”

 

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Ionescu Mugur Ionescu Mugur
    CNA nu vede ce fac acesti "jurnalisti" ? Ar trebui sa le suspende emisia o zi, sa vada cum e sa pierzi niste venituri din publicitate bazata pe stiri trunchiate.
  • H H
    Fapt e ca DOAR o benzinarie a afisat preturi de 11 lei. De ce nu au alimentat oamenii de la alte benzinarii unde erau preturi obisnuite? De ce au generalizat televiziunile? De la romani, nu am pretentii, asa ca n au decat sa cumpere benzina cu pungile. Eu am prins lovilutia din 1989, cand se spunea ca apa era otravita si teroristii minau scolile, desi era vacanta. De atunci nu mai pun botul la dezinformari. Nu am cumparat nici hartie igienica in pandemie, nici benzina zilele trecute si nu cumpar nici ulei acum.
  • Ține-ți prietenii aproape, iar pe dușmani, și mai aproape Ține-ți prietenii aproape, iar pe dușmani, și mai aproape
    Sunt în foarte mare măsură de acord cu ce a scris @Liviu, cu un mic amendament: eu nu m-aș fi grăbit să renunț la abonamentul TV. Televiziunile rămân principala gură de tun a Sistemului, cel puțin în RO. De la ele aflăm prima dată ce ne mai pregătesc băieții, ce fumigene mai lansează în spațiul public, de ce crize arificiale trebuie să ne mai temem, etc...
  • Liviu Liviu
    Cine se informează de la tv sau facebook își merită soarta. În România nu avem televiziuni de știri, avem *** care presează propagandă rusă sau vestică, știri false sau "bombe explozive". Toți sunt o apă și-un pământ, în goană după cifre... Românul fără gândire critică și obedient sistemului îi cade pradă. Eu chiar ieri am închis abonamentul tv și facebook nu mai am din 2013. Urmăresc câteva pagini de media și nu pun nici la alea botul dacă este ceva prea bun să fie adevărat sau prea "exploziv". Gândire critică vă doresc. Nu vă mai lăsați manipulați și stați la cozi ca proștii.
  • Bobi Bobi
    Digi24 a devenit o mizerie de televiziune odata cu venirea incapabilului de Prelipceanu, au plecat toti oamenii buni care au facut digi24 un nume in media. Preli da ti demisia pt ca *** de ***, ***!
  • Adiks Adiks
    *** care se informeaza de la tv si facebook.
  • Motorină gratis Motorină gratis
    Adevărul e unul singur: Prețul real e 1,100 lei (adică 1,1 lei/litru) doar că cipurile vaccinaților au interferat cu tabelul și s-a mutat virgula, iar cozile alea le-a făcut Selly pe modelul păcălelii de la România Tv. Răii ăștia de la Antenă și Diji au creat panică degeaba, în unele benzinării se dă și gratis motorinâ dacă ai vaccin.
  • Issabela Issabela
    Pagina de media, dacă are loc un cutremur de 7 voi vreti ca televiziunile să zica că a fost de 2 să nu se alarmeze populationu. :)))
  • Ionuț Ionuț
    "Ora 20.00. Aceeaşi emisiune, Decisiv cu Cătălina Porumbel, subiectul este tratat mai amplu. De data aceasta, nu s-a mai menţionat nimic despre „transportatorii” care au primit o informare"

    TOCMAI CĂ ASTA A SPUS UN INVITAT ÎN TIMP CE LA TELEFON ERA MINISTRUL ENERGIEI :))))
  • Andrei Andrei
    Ați scris burtierele Antenei 3 de parcă sunt greșite. Nu sunt greșite și nici alarmiste. Sunt reale. Să înțeleg că trebuia să zică că benzina e 1,2 lei/litru și că pozele de la Beiuș sunt fake doar ca să nu "alarmeze" populația? Benzina și motorina chiar au fost 11 lei la Beiuș și la unele benzinării 9,99. Antena 3 (și aici trebuie să ţin partea și Digi, deși nu-i suport) nu au făcut altceva decât să prezinte cozile și prețurile pentru că surpiză...deși pozele existau de la prânz primele reacții oficiale au venit undeva pe la 20, după formarea cozilor. Ce era să facă un post de știri în contextul ăsta? Să aștepte comunicarea de *** a guvernului și să ignore ce era în benzinării? La fel cu iodul. Ministerul Sănătății a zis că începe producția de iod. Când au repetat televiziunile au fost catalogate alarmiste. Nu știu pentru voi, dar pentru mine "alarmist" înseamnă o știre prezentată hiperblizat cu intenția de a induce panică. În acest caz nu e cazul pentru că alea au fost cozile, alea au fost prețurile. Acum să pui televiziunile să se cenzureze până iese guvernul să explice e penibil. Rezultatul cozilor a fost dat de online, nu de tv.
  • Issabela Issabela
    Iar ***. Nu Antena 3 a spus că vor crește preturile de azi, ci un invitat care a afirmat asta când ministrul Energiei era la telefon. Plus ca scumpirile se refereau la transportatori. Taceti *** daca nu sunteti in stare sa copiati ce auziti la tv in text
  • RzV RzV
    Antena 3 vine cu informatii false despre razboi iar CNA ii iarta ca si cum e normal ce au prezentat, acum vin cu o noua stire falsa, benzia va fi peste 10 lei dupa miezul noptii si azi nu a depasit inca 8 lei deci clar stire falsa prin care a creat panica, oamenii incercand sa se informeze de la ei ca o sursa sigura si logic ca au dat buzna si mai tare cand unii panicheaza si mai tare ca explodeaza preturile.
    Nu zic ca sunt singurii care au creat isterie aseara, doar ca ei abia au fost iertati de CNA desi nu ar fi fost normal si apoi continua sa profite de subiectele momentului si sa le umfle pe cat posibil pentru un gram de audienta.
    Dar ne meritam soarta, asa conducatori, asa popor si asta s-a mai dovedit prin isterie de la benzinarii de aseara.
  • Benzinaria de pe colt Benzinaria de pe colt
    Iulia Bunea, este ca te-ai straduit ceva sa pui egal intre Digi si Antena 3, dar pana la urma ti-a iesit? Bravo, fata! Sa mai scrii, ca stii bine cu jurnalismul.
  • Andrei Andrei
    Urmăriți prima parte din Sinteza Zilei si nu mai prezentati subiectele trunchiat. Antena 3 nu a închis subiectul la Decisiv.

Trimite un comentariu

sus