Skip to main content

DE CITIT. Textele lunii aprilie: Două investigaţii Recorder şi Scena9. Plus materiale din presa locală şi independentă. Selecţii de Elena Stancu

 
Foto: Andrei Becheru (Scena 9)
Foto: Andrei Becheru (Scena 9)

SUPERSCRIERI. Două investigaţii Recorder vin în topul pentru luna aprilie. Un material despre un infirmier dintr-un spital şi un alt reportaj despre Gelu Puiu, fostul secretar de stat al Ministrului Mediului, care şi-a şantajat angajaţii.

Publicitate

Şi Scena9 a venit cu două investigaţii: un material despre construirea blocurilor şi unul despre istoria fostei închisori Malmaison de pe Calea Plevnei, din Bucureşti.

Pentru luna aprilie mai avem materiale de la MindCraft Stories, Libertatea, PressOne şi Decât o Revistă.

NOTĂ. Acest top nu reprezintă un clasament, ci o listă de recomandări pentru public şi de aprecieri faţă cei ce ţin sus steagul meseriei de jurnalist. Selecţia lunii a fost făcută de Elena Stancu, cea care alături de fotograful Cosmin Bumbuţ scrie independent poveşti despre români, pe care le publică pe site-ul Teleleu.

Paginademedia.ro prezintă în continuare cele opt texte:

1. VIDEO. Cel mai fericit infirmier - Laurenţiu Ungureanu, David Muntean (Recorder)

„Abandonat de părinţi, Gabriel Ali şi-a petrecut copilăria în orfelinatele comuniste. La 18 ani, când statul l-a lăsat din grijă şi l-a forţat să plece în lume şi să-şi caute un rost, Ali habar nu avea încotro s-o apuce. În primele luni a dormit lângă gardul orfelinatului unde îşi trăise prima parte din viaţă. [...]

În primăvara anului trecut, sub presiunea pandemiei, spitalele au scos la concurs posturi temporare de asistenţi şi infirmieri, iar Ali s-a angajat la Institutul Marius Nasta, să dea o mână de ajutor în cea mai gravă criză sanitară din ultimele decenii."


2. VIDEO. Lecţie de şantaj în Guvernul României: cum se eliberează funcţii pentru membrii de partid - Alex Nedea, David Muntean (Recorder)

„Recorder a intrat în posesia unor înregistrări care arată cum mai mulţi şefi de direcţii silvice din întreaga ţară au fost schimbaţi din funcţie în urma unei campanii de şantaj coordonate de la vârful Ministerului Mediului.

Din înregistrări rezultă că omul care a pus în practică această operaţiune a fost secretarul de stat Gelu Puiu, aflat şi astăzi în aceeaşi funcţie. Acesta s-a lăudat în faţa apropiaţilor că a schimbat peste 20 de directori din sistemul silvic prin aceeaşi metodă: ameninţându-i cu controale care sigur vor descoperi o neregulă."

3. Ăsta e şi gunoiul nostru - Anca Iosif, ilustraţii de Mircea Drăgoi, fotografii de Ciprian Hord (Decât o Revistă)

„Suntem codaşi în UE când vine vorba de reciclare, cu o recuperare anuală de aproximativ 11% din gunoiul aruncat.

Conform ţintelor europene, până în 2020 ar fi trebuit să recuperăm 50% din deşeurile menajere, adică ce producem acasă, în birouri sau instituţii. Din cauza asta, ne aşteaptă cât de curând amenzi de la UE de sute de mii de euro.
O categorie de deşeuri pe care nu o valorificăm decât în câteva locuri din ţară este cea a biodeşeurilor (resturi de mâncare, coji) care ocupă aproximativ jumătate din gunoiul nostru.

O bună colectare a lor ne-ar putea apropia de ţintele europene, pentru că este categoria de deşeuri care cântăreşte cel mai mult."

4. Blocuri strâmbe: cum ajungem să locuim prost pe bani mulţi - Vlad Odobescu, fotografii de Ioana Cîrlig (Scena9)

„Sunt cu arhitectul Radu Negoiţă, autorul cărţii Disconfort Residence, un arhitect care vorbeşte fără ocolişuri despre ţepele imobiliare ale ultimelor decenii, şi cu colega mea, fotografa Ioana Cîrlig, întoarsă pentru câteva zile în Bucureştiul natal după ce-a fugit în locuri mai verzi şi mai blânde cu oamenii.

Cocoţaţi în parcarea asta, inventariem împreună faţade strâmbe şi pline de zoaie, grinzi inestetice şi balcoane prost desenate şi încercăm să înţelegem cum s-a închegat peisajul ăsta. Facem o plimbare prin noul Bucureşti imobiliar, croit pentru buzunare pline sau pentru credite imobiliare pe 30 de ani, după posibilităţi."


5. Cazarma artiştilor - Ioana Pelehatăi, fotografii de Andrei Becheru (Scena9)

„Cum au ajuns 30+ artişti contemporani, ONG-işti şi galerişti să ocupe o clădire cu o istorie întortocheată din centrul Bucureştiului? Cine sunt artiştii ăştia? De ce-şi creează spaţii de lucru aici, în plină pandemie, cu mânecile suflecate şi braţele stropite de var, cot la cot cu muncitorii care-i ajută?

Care e, de fapt, istoria fostei închisori Malmaison de pe Calea Plevnei, unde cei care se opuneau regimurilor politice şi-au întâlnit torţionarii, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial până în comunism? Şi cum plănuiesc artiştii să scrie un capitol nou din istoria asta?"


6. Ce caută roboţii în biblioteca sătească? - Vlad Tăuşance (Mindcraft Stories)

„În 150 de sate şi comune din România, CODE Kids oferă copiilor şansa de a participa la un club de IT – o şansă care le-ar putea schimba, multora, întreaga viaţă.

Reţeaua CODE Kids oferă copiilor din mediu rural şansa de a învăţa gratuit bazele programării, dar şi ocazia de învăţa jucându-se cu imprimante 3D sau roboţi. Cluburile CODE Kids pun la lucru una dintre resursele invizibile ale României: bibliotecile publice.

Odată deschis un club, sub supravegherea bibliotecarului, copii au acces la o programă gândită pentru doi ani de studiu. Învăţarea se face prin exerciţii practice, prin mentorat online alături de profesionişti din industrie şi, cel mai important, în echipă."

7. În ţara fără meseriaşi, o profesoară face naveta 100 km pe zi ca să-i ţină pe viitorii mecanici auto la şcoală - Maria Andrieş, fotografii de Eli Driu, video de Bogdan Sorocan (Libertatea)

„Înainte de a fi profesor, Aurelia Dascălu a lucrat în domeniul tehnicii medicale.

„Întotdeauna, în anii cât umblam cu trusa de unelte după mine, am trăit cu senzaţia că e doar provizoriu, că nu asta e chemarea mea". În anii tranziţiei, Aurelia s-a reorientat profesional. A absolvit ştiinţe economice şi a început munca la catedră. Acum predă discipline economice la Liceul Tehnologic Jacques M. Elias din Sascut, Bacău şi se luptă să-i convingă pe părinţii din zonă să-şi lase copiii la şcoală pentru a învăţa o meserie."

8. Urgia la Academia de Poliţie (XIII): În afara legii - Emilia Şercan (PressOne)

„În acest moment, întreaga structură de conducere didactică a Academiei de Poliţie este numită în mod ilegal.

Cele mai importante funcţii didactice de conducere din Academia de Poliţie – rector, decani şi director al Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat – sunt ocupate prin împuternicire în baza Legii privind Statutul Poliţistului."

Dezinformarea lunii, de Codruţa Simina

O declaraţie falsă, atribuită Andreei Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a înregistrat peste 16.000 de interacţiuni pe Facebook, potrivit Rubrika.

Statistici Rubrika.ro + postarea cea mai viralizată

„Cei vaccinaţi ar trebui să poarte brăţări sau ecusoane inteligente care să-i alerteze când sunt în preajma unui nevaccinat şi să se depărteze rapid de acesta", spune un text care însoţeşte o fotografie a Andreei Moldovan de la o conferinţă de presă. Am identificat sursa imaginii - este o captură video dintr-o conferinţă de presă a Ministerului Sănătăţii din 30 martie, 2021. (Facebook)

„Am urmărit declaraţiile Andreei Moldovan din acea conferinţă de presă - ea nu spune niciunde declaraţia care îi este atribuită. De altfel, nicio căutare pe motoarele de căutare nu a descoperit rezultate pentru presupusa declaraţia care îi este atribuită Andreei Moldovan.

Sursa montajului dezinformativ este, însă, un alias al unui cont fals despre care am mai scris anul trecut în PressOne. Atunci, se numea Fantine Alexander, şi avea deja mai multe alias-uri, printre care Irina Anushia, Irina Tchoumitcheva, Irina Diana Tchoumitcheva, Irene Balcangiu sau Irina Balcangiu.

În aprilie, 2020, contul a fost sursa unei alte dezinformări care a devenit virală, şi care susţinea că virusul SARS-CoV-2 nu există, fiind o înşelătorie mondială.

În prezent, alias-ul funcţionează cu numele Cornelia Victoria Iordache, fostă Anna Hlibova, dar foloseşte aceleaşi fotografii de profil şi postează masiv scoruri din campionate de fotbal, mesaje preluate de la senatoarea Diana Şoşoacă sau mesaje alarmiste despre vaccinarea anti COVID-19.

Falsul atribuit Andreei Moldovan a fost preluat şi distribuit pe Facebook de Victor Ponta, pe pagina sa oficială, de organizaţia PSD Prahova pe pagina oficială sau de pagina oficială a blogului lui Ion Cristoiu, cristoiublog.ro.”

Captură Facebook Pseudoştiinţa

Articolul lunii pentru adolescenţi

Elena Zah, redactor Gent, recomandă următoarele materiale:

Cutezătorii (documentar publicat de ISCOADA): „Pentru o studentă la Automatică, poveştile meşteşugarilor din Bucureşti mi-au descoperit lumea ascunsă în spatele dominaţiei tehnologice. M-am izbit puternic de întrebarea: Cu ei cum ramane, dacă eu practic muncesc împotriva lor?"

Podcast Cum să fim mai buni - Gabriel Liiceanu - #IGDLCC​​ E097 : „Prea mare fană Liiceanu să nu-l recomand. Gânduri de tihnă, ca pauză de la stres şi overthinking."

Fotografia lunii - realizată de Octav Ganea / Inquam Photos

Fotografia este realizată în luna noiembrie 2020 şi face parte din seria fotografică premiată în luna aprilie, la Superscrieri #10, secţiunea Fotojurnalism - fotografie de news: COVID 19 @ ROU, de Octav Ganea, pentru Inquam Photos.

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • didi didi
    o sa ma refer doar la ultima postare, cu postarea falsa. care e sursa? barcagiu sau cum dracu o cheama nu e urmarita de nimeni. ok, trecem mai departe. ponta? cine e prostul care il are pe ponta in feed? cristoiu coroiu? cine e *** care isi pierde timpul cu postarile turnatorului ala?

    asa se procedeaza. iti alegi sursele de informare si esti ferit de falsuri. daca te uiti in gura lui ponta sau in ***, treaba ta.

Trimite un comentariu

sus