Skip to main content

DE CITIT. Textele lunii iunie: documentarul Recorder despre spitale, printre ele. Altele vin de la Rise, Libertatea, Antena 1 şi DoR

 
Foto: Recorder
Foto: Recorder

SUPERSCRIERI. Luna iunie a adus multe materiale interesante. Toate merită şi citite şi văzute. Printre ele se numără documentarul marca Recorder despre sistemul sanitar din România, dar şi un reportaj al Observatorului de la Antena 1 despre gestionarea gunoiului şi a deşeurilor din România.

Publicitate

Tot luna trecut, Rise Project a publicat un reportaj despre compania de tutun China Tobacco.

Mai sunt texte de la publicaţii precum Dela0, Europa Liberă, Libertatea, Decât o Revistă şi Buletin de Bucureşti.

NOTĂ. Acest top nu reprezintă un clasament, ci o listă de recomandări pentru public şi de aprecieri faţă cei ce ţin sus steagul meseriei de jurnalist. Selecţia lunii a fost făcută de Alex Nedea, jurnalist Recorder.

Paginademedia.ro vă prezintă în continuare cele opt texte:

1. Exclusiv | Partidul lui Ponta a cumpărat Tesla X de 133.000 de euro din bani publici. Creditorii vor executare silită - Cristian Andrei (Europa Liberă)

„Partidul condus de Victor Ponta a rămas cu datorii după campania de la parlamentare, iar creditorii vor să execute bunurile Pro România. Partidul a plătit, într-un singur an, pentru trei maşini între 300.000-350.000 de euro.

Finanţarea partidelor de la buget generează situaţii inedite, iar şefii partidelor se întrec în extravaganţe. Subvenţia de la bugetul de stat a crescut anual, iar partidele au ajuns în situaţia să aibă atâţia bani încât să nu aibă ce să facă cu ei."


2. 12 milioane de lei de la Robert Negoiţă către presă, în ultimii doi ani. Digi24, Digi Sport, Antena3 şi România TV, cele mai mari sume - Bianca Albu (Buletin de Bucureşti)

„În 2019 şi 2020, 12 milioane de lei din bugetul public al sectorului 3 au ajuns la mai multe trusturi de presă din România, pentru promovarea a patru campanii locale.

Digi24, Digi Sport, Antena 3 şi România TV au primit cele mai mari sume, toate de ordinul milioanelor de lei. Pe lângă asta, Robert Negoiţă a investit sute de mii de lei în radio, online, dar şi în presa scrisă.

Facturile au fost ţinute secret până recent. Ionuţ Codreanu, analist media în cadrul Active Watch, susţine că astfel de practici nu fac altceva decât să erodeze şi mai mult credibilitatea şi independenţa editorială a instituţiilor de presă".


3. Şeful serviciului secret al MAI are în declaraţia de avere conacul sindicalistului Liviu Luca, judecat pentru că l-a făcut din bani furaţi! -Mirela Neag, Răzvan Luţac, Cătălin Tolontan (Libertatea)

„Generalul de brigadă Tiberiu-Silviu Dumitrache conduce DGIPI, instituţie care apără de corupţie şi vulnerabilităţi Ministerul de Interne şi fără avizul căreia nu se poate ocupa nicio poziţie importantă în poliţie, pompieri sau jandarmerie.

Şeful DGIPI are în patrimoniu o proprietate, cu conac, piscină olimpică şi heliport, pentru care socrul generalului, Liviu Luca, fostul lider sindical şi vechi partener de afaceri al lui Sorin Ovidiu Vîntu, a fost trimis în judecată de DIICOT. Domeniul de 31.565 mp, pe care e plasat un conac de 2.675 mp, a ajuns la generalul Dumitrache prin donaţie către copiii minori ai ofiţerului, după ce Liviu Luca a început să aibă probleme juridice."


4. Românca dintre mafia italiană şi gigantul chinez - Andrei Ciurcanu, Alessia Cerantola (RISE Project)

„Cea mai mare corporaţie de tutun din lume, China Tobacco, împreună cu fabrica sa din Romania şi cu mafia italiană s-au blocat într-un container clonat. Cazul arată legături dintre oficiali români ai companiei şi crima organizată de pe bătrânul continent.

Adina Ionescu, 37 de ani, fostul director de marketing al China Tobacco, este acuzată de procurorii italieni c-ar fi avut un rol important într-o operaţiune de trafic cu ţigări dejucată la Napoli. În dosar sunt anchetate personaje conectate la temuta Camorra, mafia napoletană."

Acest articol face parte din proiectul de investigatii #ChinaTobaccoGoesGlobal, derulat de OCCRP împreună cu RISE Project şi alti 9 parteneri.


5. Documentar Recorder. Sistemul medical - Cristian Delcea, Mihai Voinea (Recorder)

„În ultimul an, România a trecut printr-o criză sanitară fără precedent şi fiecare cetăţean al acestei ţări a simţit că funcţionarea sistemului medical îi influenţează viaţa în mod direct. Unii dintre noi am ajuns în spitale, alţii am avut rude internate, alţii ne-am temut că am putea depinde de un pat liber la ATI. Însă problemele acestui domeniu n-au apărut odată cu pandemia.

Sistemul medical din România înseamnă mai mult decât nişte clădiri de spital, populate cu oameni îmbrăcaţi în halate albe. În spatele lor se află, de fapt, o maşinărie uriaşă şi complicată, care înghite peste 9 miliarde de euro pe an şi a cărei lege de funcţionare a fost modificată de 2.000 de ori."


6. Seria „După noi, gunoiul- o problemă greu de aruncat" - Bianca Iacob, Andreea Filip, Andreea Milea, Redacţia (Observator, Antena 1)

Alex Nedea: „România a ajuns una dintre cele mai murdare ţări din Uniunea Europeană. Un paradox, având în vedere că este în acelaşi timp una din ţările care primesc cei mai mulţi bani de la UE pentru a-şi rezolva problema deşeurilor. Aruncaţi un ochi peste acest peisaj bine creionat printr-o serie de reportaje şi anchete ale Observator (Antena 1)."

7. PING-PONG ÎN ŢARA ORBILOR. În fiecare zi două minore nasc în spitalele publice din sud-estul României, dar instituţiile sunt preocupate să-şi paseze responsabilitatea - Andreea Pavel, Cristian Leonte (Dela0)

„În medie, două minore au născut în spitalele de stat din sud-estul României în fiecare din cele aproape 2200 de zile cuprinse în intervalul 2015-2020.

Aproape 4600 de fete sub 18 ani au devenit mame, în perioada menţionată, în judeţele Constanţa, Tulcea, Galaţi, Brăila, Călăraşi şi Ialomiţa, arată date colectate de jurnalişti în cadrul proiectului Media X Files. Mai bine de un sfert din cele 4600 de minore aveau la momentul naşterilor sub 16 ani.

Doar jumătate dintre naşterile menţionate au fost înregistrate – pe fondul unor sesizări instituţionale – de structurile judeţene de asistenţă şi protecţia copilului (DGASPC) din regiune, cele care ar trebui să gestioneze anchetele sociale întocmite în astfel de situaţii."


8. Când eram adolescentă, voiam să o salvez pe mama. Nu am ştiut cum. - Laura Ionescu, colaj de Oana Barbonie (Decât o Revistă)

„Sunt zile pe care ştii că ţi le vei aminti pentru totdeauna. Vin peste tine fără niciun avertisment şi fără niciun presentiment, fără niciun fior pe şira spinării. Vin ca răspunsul la întrebare.

Mama, vii cu mine la Spitalul Militar, să iau rezultatul scintigrafiei?

Scintigrafia este o analiză a sistemului osos care detectează cancerul. După ce medicii i‑au zis mamei că are osteoporoză, ceea ce era normal la vârsta ei (avea 52 de ani), au trimis‑o să facă şi analiza asta, ca să se asigure că nu a recidivat cancerul şi că totul este bine. Cu nişte ani în urmă fusese diagnosticată cu cancer la sân şi trecuse printr‑o mastectomie. Ne temeam că se va întoarce şi că a doua oară nu va mai pleca singur."

Dezinformarea lunii  - De Codruţa Simina

„Luna iunie a lăsat pe reţelele sociale din România impresia că Parlamentul European a "reglementat" ca "bărbaţii să nască". Expresia a fost folosită de politicieni de la PNL, PSD şi AUR şi rulată în mediul online.

Ce s-a întâmplat de fapt?

Parlamentul European a adoptat Raportul Matić, denumit aşa după autorul său, europarlamentarul croat Predrag Fred Matić. Documentul aprobat de parlamentari priveşte sănătatea sexuală şi a reproducerii şi drepturile aferente în UE, în contextul sănătăţii femeilor. Raportul nu are valoare de lege. Ca atare, Raportul Matić nu conţine „prevederi", ci recomandări sau invitaţii faţă de statele europene.

HotNews arată că Raportul Matić nu are caracter obligatoriu, ci face apel la statele membre „să garanteze că femeile beneficiază de drepturi sexuale şi reproductive de calitate, complete şi accesibile, precum şi să suprime toate obstacolele care împiedică accesul deplin la aceste servicii". Ca atare, nici nu poate fi vorba ca Parlamentul să fi "reglementat" în această sferă.

Cu toate acestea, o serie de politicieni din România au ales să prezinte eronat votul asupra adoptării raportului, susţinând că acesta reglementează că „bărbaţii vor putea naşte" (Sebastian Bodu via Facebook) sau că bărbaţii vor „împărţi cu mamele povara alăptării". (Pavel Popescu via Facebook)

Digi24 explică de ce afirmaţiile celor doi sunt false.

În plus, Raportul atrage atenţia asupra ameninţărilor la adresa sănătăţii femeilor în ţările în care avortul este limitat sau interzis. Numărul avorturilor este similar în ţările în care avortul este permis şi în cele în care nu este permis. Dar avorturile clandestine sunt periculoase pentru sănătatea femeilor, putând avea consecinţe fatale, a arătat Predrag Matić, după votul asupra raportului. (TheParliamentMagazine.eu)”

 

Fotografia lunii - Recomandată de Octav Ganea - Inquam Photos

„Imaginile lui Cosmin Gârleşteanu au darul de a facilita apăsarea simultană a butoanelor de pauză şi REC din mintea mea de fotojurnalist, forţându-mă să mă opresc şi să interiorizez o lume pe care altfel nu ajung, sau prea rar ajung, să o cuprind cu mintea şi camera, între două evenimente de presă. Şi dacă alegerea este una pur subiectivă, interesul ca un număr cât mai mare de oameni să ajungă să vadă street photography românesc este unul complet obiectiv." (Octav Ganea)

Recomandare de carte  - Antologia KIWI, coordonată de Marius Chivu

KIWI. Sosiri / Plecări" este o antologie de proză scurtă, apărută recent la Editura Polirom, rezultată în urma procesului de creaţie coordonat de scriitorul Marius Chivu. Cuprinde 18 povestiri semnate de autori diferiţi, printre care se regăsesc majoritatea celor care au participat la mentoratul din programul nostru, Prima Carte.

Marius Chivu: „Antologia KIWI este cel mai important proiect literar al meu din ultimii ani, iar asta se datorează şi pandemiei, care mi-a oferit, în primul rînd, timp. Am scris aici tot ce trebuie să ştiţi despre ea înainte, în timpul sau după ce o citiţi."

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Donurima Donurima
    Postacii lideri peste Antenuta Zero aseara. Asta e tot ce conteaza postacule.
  • mile mile
    postaci nimic

Trimite un comentariu

sus