Skip to main content

Demiterile de la Ringier au ajuns şi în presa internaţională. AFP: „Planurile de restructurare stârnesc îngrijorări cu privire la o scădere a libertăţii presei în această ţară”

 
Demiterile de la Ringier au ajuns şi în presa internaţională. AFP: „Planurile de restructurare stârnesc îngrijorări cu privire la o scădere a libertăţii presei în această ţară”

Agenţia France Press (AFP), cea mai veche agenţie de presă din lume, scrie pe larg despre frământările de la Ringier România, din redacţiile Libertatea şi Gazeta Sporturilor.

Publicitate

„Presa românească este afectată de disponibilizări pe fondul îngrijorărilor legate de libertatea presei", titrează Agenţia France-Presse (AFP) articolul despre restructurările anunţate miercuri de Ringier la Libertatea, publicat astăzi, 7 decembrie, în revista financiară americană Barron's.

„Trei angajaţi, printre care jurnaliştii de top Cătălin Tolontan şi Iulia Roşu, au fost concediaţi, iar un total de 15 angajaţi – sau 20% din forţa de muncă a Libertatea – ar putea fi afectaţi, scrie APF, completând că în octombrie, „Ringier l-a forţat pe redactorul-şef de la Gazeta Sporturilor să plece, iar în noiembrie a închis ediţia tipărită, veche de aproape 100 de ani”, notează Libertatea.

Jurnaliştii cotidianelor afectate susţin că au fost presaţi de conducere să trimită orice articol despre companiile de pariuri online – o sursă majoră de venituri din publicitate – pentru a fi verificat înainte de publicare.

Se presupune că grupul Ringier are legături strânse cu industria jocurilor de noroc, care este deosebit de puternică în Balcani. În octombrie, Ringier a respins acuzaţiile de amestec în activitatea jurnaliştilor”, mai scrie AFP.

În acelaşi articol este citată şi Cristina Lupu, director executiv la Centrul pentru Jurnalism Independent, care spune că desfiinţarea „uneia dintre cele mai puternice redacţii de ştiri mainstream” din ţară este foarte îngrijorătoare. Mai ales că se întâmplă înaintea lui 2024 când vor avea loc în România patru alegeri. 

„Semnalul pentru toţi ceilalţi jurnalişti este foarte clar: nu este bine să te pronunţi împotriva intereselor angajatorului tău, pentru că poţi plăti cu locul de muncă”, a mai spus Cristina Lupu.

Jurnalista Iulia Roşu a declarat tot pentru AFP că a fost uimită să afle de concedierea sa, deoarece făcea parte din echipa digitală, adăugând că speranţele pentru o „presă independentă” în România sunt slabe. 

De asemenea, potrivit AFP, Institutul Internaţional de Presă (IPI), o organizaţie internaţională de presă cu sediul la Viena, şi-a exprimat, pe reţeaua X (fostă Twitter), îngrijorarea faţă de recenta „concediere şocantă a jurnaliştilor şi editorilor” din România.

Reamintim că ieri, 6 decembrie, de Sf Nicolae, a fost ceea ce organizaţiile de presă au numit „o zi neagră pentru presă”.

Ringier a anunţat printr-un comunicat de presă că ziarul Libertatea va trece printr-o serie de schimbări, iar publicaţia se va concentra şi mai mult pe zona digitală, după ce vânzările din print ar fi scăzut dramatic, cu peste 60% din 2018 până în prezent.

În acelaşi context s-a anunţat concedierea a trei oameni din echipa ziarului, fără a da nume. Ulterior, Paginademedia.ro a aflat că este vorba de trei nume de la vârful publicaţiei, Cătălin Tolontan (coordonator editorial), Iulia Roşu şi Camelia Stan, redactori-şef adjuncţi.

Redacţia a fost anunţată ieri şi că vor mai urma restructurări de aproximativ 20% din redacţie.

Citeşte şi: Cutremur la Libertatea: Cătălin Tolontan, dat afară. La fel două nume de la vârful redacţiei

Citeşte şi: Redacţia Libertatea: Niciun ziar independent, nepedepsit. Am fost anunţaţi azi că se fac restructurări masive. „20% dintre jurnalişti vor fi concediaţi”


 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus