Skip to main content

Diana Drăgotescu, fiica jurnalistei Corina Drăgotescu, a lăsat America pentru a face TV în România. Povestea „microbului” din familie. „Mama mă lua de multe ori la birou, la Casa Presei, şi pe la şcolile de vară politice”. INTERVIU EXCLUSIV!

 
Diana Drăgotescu a îmbrăţişat şi ea cariera de jurnalist de televiziune, aşa cum a făcut şi mama sa înainte de a se retrage din mass-media din România / colaj: Paginademedia.ro, fotografii: arhiva personală
Diana Drăgotescu a îmbrăţişat şi ea cariera de jurnalist de televiziune, aşa cum a făcut şi mama sa înainte de a se retrage din mass-media din România / colaj: Paginademedia.ro, fotografii: arhiva personală

Diana Drăgotescu realizează de doi ani emisiunea „Hype” pentru postul Euronews România, dar puţină lume ştie că ea este fiica unei jurnaliste care a lucrat pentru redacţii precum Adevărul, Realitatea TV şi România TV. Doar asemănarea izbitoare cu mama sa, Corina Drăgotescu, şi, fireşte, numele cu rezonanţă pentru mass-media autohtonă au pus-o de câteva ori în situaţia de a răspunde la întrebarea: „Ai legătură cu jurnalista?”. În afara acestor ocazii, nici ea, nici colegii ei nu au dorit să se promoveze folosind notorietatea numelui. În exclusivitate pentru Paginademedia.ro, Diana Drăgotescu spune cum de a îmbrăţişat, deşi într-un domeniu total diferit (Fashion, nu Politic), meseria mamei sale: jurnalismul.

Publicitate

Veme de 12 ani, Diana a locuit în America, unde a şi studiat şi a avut parte şi de câteva experienţe cu alte job-uri, dar chemarea pentru România a fost mia mare, deşi mama sa şi mare parte din familia ei se află peste ocean şi are şi cetăţenie americană.

Pe scurt, declaraţii din interviu:

  • „Mă fascina faptul că era tot timpul în priză şi putea discuta orice subiect, cu oricine”
  • „Lucrarea mea de diplomă la Marketing a fost considerată etalon de nota 10 pentru ceilalţi 40.000 de studenâi. Eram cam tocilară şi sunt mândră de asta”
  • „Am obţinut cetăţenia americană pe vremea lui Trump”
  • „M-a susţinut în fiecare clipă, la fel cum face cu orice decizie aş lua. Dar m-a avertizat că nu este o meserie uşoară”
  • „Îmi amintesc timpul petrecut cu mama, care de multe ori era la birou, la Casa Presei. Mă lua cu ea pe la şcolile de vară politice”
  • „Am avut la dispoziţie două săptămâni ca să închid tot în America şi să mă mut la loc în România”
  • „Îmi amintesc timpul petrecut cu mama, care de multe ori era la birou, la Casa Presei. Mă lua cu ea pe la şcolile de vară politice”
  • „Povestesc împreună cu invitaţii mei despre istoria modei”
  • „Am lucrat la o companie de Fashion PR, care se ocupa de vestimentaţia mai multor celebrităţi de la Hollywood”
  • „Lucrarea mea de diplomă la Marketing a fost considerată etalon de nota 10 pentru ceilalţi 40.000 de studenâi. Eram cam tocilară şi sunt mândră de asta”

FOTOGRAFII din albumul familiei. Diana Drăgotescu: „Îmi amintesc timpul petrecut cu mama, care de multe ori era la birou, la Casa Presei. Mă lua cu ea pe la şcolile de vară politice”

Diana Drăgotescu, într-o fotografie mărturie a primelor vizite într-o redacţie de ziar, în redacţia cotidianului Adevărul / foto: arhiva personală

Paginademedia.ro: Când a fost primul job în TV? Înţeleg că a fost pentru Antena 3. Te rog să ne spui perioada şi proiectele pentru care ai avut acea colaborare?

Diana Drăgotescu: Am lucrat în Antena 3 la începutul anului 2018, ca redactor de ştiri pentru site. Antena căuta redactori pe Social, iar eu tocmai absolvisem facultatea. S-a format un colectiv minunat. Antena 3 este şi locul în care am descoperit, ca adult, dinamismul unei redacţii de ştiti. Acolo m-am reobişnuit cu textele în limba română, pentru că în facultate studiasem în engleză.

Paginademedia.ro: Da, ştiu că tu ai locuit mult timp în America. În ce an te-ai mutat acolo cu mama? Câţi ani aveai şi ce studii ai făcut?

Diana Drăgotescu: Mare parte din familia mea este în SUA şi mergeam acolo cel puţin o dată pe an, încă de când aveam 4 ani. La 15 ani, părinţii mei m-au îndemnat să încep să studiez în SUA. Mama şi tata au ales universitatea, undeva lângă rudele noastre, în California. Şi aşa am început să iau cursuri – „English as a Second Language”, pe care le-am terminat în trei luni. E o facultate care acceptă tineri sub 18 ani pentru anumite cursuri. Apoi, până am terminat liceul, în fiecare vară şi iarnă mergeam singură acolo ca să iau cursuri de facultate. Ulterior mi-au folosit la specializarea finală. Această practică este una uzuală peste Ocean. În 2012, când eram la asemenea cursuri, am aflat cu stupoare că tata a caştigat la Loteria Vizelor. Am trecut prin toate procedurile administrative şi, în toamna lui 2012, aveam deja Green Cardul.

GALERIE FOTO: Diana Drăgotescu: „M-a susţinut în fiecare clipă, la fel cum face cu orice decizie aş lua. Dar m-a avertizat că nu este o meserie uşoară”

Paginademedia.ro: Ce a spus mama despre dorinţa ta de a lucra în televiziune, atât pentru colaborarea cu Antena 3, cât şi acum, de când eşti la Euronews Romania?

Diana Drăgotescu: M-a susţinut în fiecare clipă, la fel cum face cu orice decizie aş lua. Dar m-a avertizat că nu este o meserie uşoară, că este un job pe care îl iei acasă la finalul zilei şi, cel mai important, că o să fiu lipită de telefon în orice clipă din zi sau noapte, lucru care s-a şi adeverit.

Paginademedia.ro: Care sunt sfaturile cele mai de preţ pe care le-ai primit de la mama ta pentru cariera de jurnalist TV?

Diana Drăgotescu: „Hype”, emisiunea mea de acum, este despre cultura urbană, modă, artişti, iar mama a fost jurnalist politic, deci domeniile sunt la poluri complet opuse. Totuşi, m-a sfătuit de multe ori cum să vorbesc, cum să interpretez un text, cum să comunic cu privirea. Spunea că şi ea a învăţat asta de la Andrei Gheorghe, atunci când a intrat în televiziune. Îmi spune că televiziunea e imagine şi să mă concentrez, în principal, pe ea. Cele mai de preţ sfaturi primite de la mama, însă, sunt cele legate de cum să fiu eu ca om, ca femeie. Mai nou, şi ca soţie. Cel mai important de la ea am învăţat perseverenţa, tăria şi cum să gândesc pozitiv, lucruri care ţin de felul ei de a fi şi nu de meserie.

Paginademedia.ro: Copilăria ta, având în vedere meseria mamei tale, a fost conectată la acest fenomen, jurnalismul. Ce amintiri ai despre această meserie şi cum îţi aminteşti că a fost copilăria ta având în vedere faptul că mama ta a lucrat pentru nume importante din mass-media din România?

Diana Drăgotescu: În mod inevitabil copilăria oricărui om este legată de meseria părinţilor, de stilul de viaţă, de ce vede în casă. Nu îmi amintesc multe legate de meseria mamei, adică ce făcea ea mai exact ca jurnalist politic, dar îmi amintesc timpul petrecut cu ea, care de multe ori era la birou, la Casa Presei. Îmi amintesc că mă lua cu ea pe la şcolile de vară politice şi acolo erau mulţi oameni necunoscuţi mie, dar îmi plăcea. Pe atunci nu înţelegeam exact ce implica meseria mamei, dar mă fascina faptul că era tot timpul în priză şi putea discuta orice subiect, cu oricine. Deşi copil, mi-am dat seama că este o femeie de care lumea ascultă, pentru că are foarte multe informaţii. Iar eu eram „her biggest listener”. Am ascultat şi am învăţat.

GALERIE FOTO. Diana Drăgotescu: „Am avut la dispoziţie două săptămâni ca să închid tot în America şi să mă mut la loc în România”

Paginademedia.ro: După colaborarea cu Antena 3 ai plecat din nou în SUA unde ai prins începutul şi cea mai dificilă perioadă din pandemie. Cum ai petrecut acest răstimp?

Diana Drăgotescu: Am petrecut un an în State în perioada pandemiei şi am lucrat la o companie de IT în domeniul vânzărilor. Am ales să mă întorc în acel an în SUA, pentru a fi mai aproape de părinţi. Perioada mi-a prins bine, dar îmi era dor de presā şi de România. Pandemia a fost mult mai uşoară în SUA, unde reglementările au fost mai relaxate, doar că lucram de acasă...

Paginademedia.ro: Şi cum de ai decis să revii în România?

Diana Drăgotescu: Pentru Euronews România. Urmăream joburi din televiziune/presă în România atunci când am văzut anunţul Euronews România. Am dat un concurs şi am venit o săptămână special din SUA pentru ultima fază a interviului. Apoi, am avut la dispoziţie două săptămâni ca să închid tot în America şi să mă mut la loc în România.

VIDEO. Diana Drăgotescu: „Povestesc împreună cu invitaţii mei despre istoria modei” - Iată o „mostră” din emisiunile „Hype” realizate pentru Euronews România

Paginademedia.ro: Ce te-a atras la oferta Euronews România?

Diana Drăgotescu: Faptul că este un post TV curat, cu informaţii corecte. Ulterior, am aflat şi ce oameni cool sunt în echipa Euronews România. Am mare noroc cu echipa mea tânără de la Digital, condusă de Silviu Calangiu, un om cu experienţă, de la care am de învăţat zi de zi.

Paginademedia.ro: Te rugăm să ne spui mai multe despre emisiunea ta, în ce zile şi la ce ore se difuzează pastilele din timpul săptămânii, dar şi emisiunea.

Diana Drăgotescu: „Hype”, aşa cum am precizat mai sus, este despre cultura urbană, modă, designeri, artă. Are un format curat, pe care îl ţin departe de zona mondenă sau cancan. Povestesc împreună cu invitaţii mei despre istoria modei, despre ultimele colecţii, istoria diferitelor perechi de sneakersi şi multe altele. Şi filmez în cele mai cool şi instagramabile locuri din Bucureşti. Pastila poate fi văzută marţi şi joi de la 09.50, iar emisiunea în fiecare sâmbătā, de la 12.30.

Diana Drăgotescu: „Am obţinut cetăţenia americană”

Îndrăgeşte foarte multe aspecte ale stilului de viaţă american, dar este foarte legată şi de ţara natală, România / foto: arhiva personală

Paginademedia.ro: În ce constă munca ta pentru acest proiect?

Diana Drăgotescu: Realizez şi produc emisiunea sub îndrumarea lui Silviu Calangiu, care a venit acum aproape doi ani cu ideea acestei emisiuni. O singură ediţie implică mai multe etape: caut subiectul, mă informez, găsesc invitaţii, stabilesc filmările, scriu textele şi scriptul şi caut ilustraţie. Apoi, intru cu materialul în montaj. Deci fac treaba cap-coadă. Pot spune că „Hype” este ca şi copilul meu şi sunt responsabilă de creşterea lui sănătoasă.

Paginademedia.ro: Cum şi când ai obţinut cetăţenia americană?

Diana Drăgotescu: „Am lucrat la o companie de Fashion PR, care se ocupa de vestimentaţia mai multor celebrităţi de la Hollywood”

Paginademedia.ro: Ce job-uri ai avut în America?

Diana Drăgotescu: Având studii în domeniu, am lucrat la o companie de Fashion PR, care se ocupa de vestimentaţia mai multor celebrităţi de la Hollywood, apoi în IT în departamentul vânzări B2B timp de un an. Veneau stiliştii şi le arătam ce să aleagă pentru starurile pe care le îmbrăcau sau reprezentau. Nu pot da nume, contractele nu îmi permit, dar au fost multe. Şi am lucrat acolo pentru multe videoclipuri... Aveam adresele lor şi le trimiteam ce alegeam pentru ei. Mi-a plăcut foarte mult acea perioadă.

Paginademedia.ro: Mai ţii legătura cu prietenii tăi de acolo? Ai vreun job on remote cu America?

Diana Drăgotescu: Ţin legătura cu foşti colegi de facultate sau de job. Cea mai bună prietenă a mea, Jennie, este acum Assistant DA în Los Angeles (procuror). Şi ea tot Fashion a terminat. Nu pot şi nu vreau să lucrez pentru o altă companie. În acest moment sunt doar la Euronews România.

Diana Drăgotescu: „Lucrarea mea de diplomă la Marketing a fost considerată etalon de nota 10 pentru ceilalţi 40.000 de studenâi. Eram cam tocilară şi sunt mândră de asta”

Diana Drăgotescu a realizat toate studiile în America / foto: arhiva personală

Paginademedia.ro: Care este titlul meseriei tale? Şi ce scrie pe diplomele pe care le-ai adunat pentru acest statut profesional?

Diana Drăgotescu: Sunt „Realizator emisiune TV”, iar pe diploma de facultate, pe care am terminat-o în SUA, scrie „Bachelor of Scrience Apparel Merchandising”. Mai exact, am studiat Industria Modei, de la polimerul din material, până la momentul în care este pus în vitrină. Cei cinci ani de specializare mă ajută enorm în meserie, pentru că eu acum practic prezint multe dintre subiectele pe care le-am învăţat în acei ani. În plus, în România am mers la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” şi am absolvit cu specializarea Textile. Deci, cumva de mică am pornit pe drumul acesta al industriei de fabricare a îmbrăcăminţii, industria fashion, în sens larg. Trebuie să vă spun că mi-a plăcut atât de mult în şcoală, în SUA, încât Lucrarea mea de Diplomă la Marketing a fost considerată etalon de nota 10 pentru ceilalţi 40.000 de studenţi. Eu am fost mereu pe Dean List, adică primii 10%, pentru că am făcut facultatea cu mult interes. Eram cam tocilară şi sunt mândră de asta. Consider cu tărie ca în Jurnalism cel mai important este să fii stăpân pe un domeniu. Restul, scrisul, dicţia şi aşa mai departe, vin odată cu experienţa şi cu dorinţa de a învăţa.

Diana Drăgotescu: „Îmi place foarte mult dinamismul acestei meserii (în televiziune)”

Diana Drăgotescu, în culisele filmărilor pentru emisiunea sa, „Hype”, de la postul Euronews România / foto: arhiva personală

Paginademedia.ro: Ce îţi place cel mai mult în România? Şi ce îţi place cel mai mult în America?

Diana Drăgotescu: În România, prietenii şi jobul. Socializarea noastră de tip latin, dar şi liniştea sărbătorilor, lucruri pe care într-o societate multiculturală, cu oameni din toate părţile lumii, nu le regăseşti. În America, posibilităţile şi confortul pe care ţi le oferă societatea. Uşurinţa zilei de mâine, dacă ai o simplă dorinţă de muncă. Plus outlet-urile – îmi este extrem de dor de ele.

Paginademedia.ro: Când stai în America unde locuieşti?

Diana Drăgotescu: În Golden State, California. Undeva cu mulţi palmieri, unde cerul pare mai albastru ca nicăieri.

Paginademedia.ro: Cum de până acum nu s-a aflat că fata Corinei Drăgotescu lucrează tot ca jurnalist de televiziune?

Diana Drăgotescu: Nu mi-am dorit să se facă neapărat conexiunea aceasta, pentru că pentru mine mama este mama. Comunicarea noastră pentru problemele profesionale este minimă, mai ales că ea a făcut Politică, eu fac cu totul altceva: Fashion. Mă sfătuiesc cu ea uneori despre televiziune, cum spuneam, dar foarte rar. Şi nu s-a băgat niciodată în ceea ce fac eu în televiziune. E drept că, pentru că asemănarea fizică dintre noi este foarte evidentă, foarte mare, am fost câteodată întrebată dacă nu sunt fata Corinei Drăgotescu. Era coincidenţa prea mare: şi de nume, şi de asempnare. Dar atât. Este prima dată când dezolt acest subiect, pe larg, într-un interviu. Dar mă bucur că de câte ori oamenii afla asta se bucură. Mă bucur să văd că este foarte respectată.

Paginademedia.ro: Şi cum de ai ales să revii în România, când mama ta şi familia ta extinsă au rămas în America?

Diana Drăgotescu: Îmi place foarte mult dinamismul acestei meserii, agitaţia, faptul că pot transmite. Din cauza asta m-am şi întors. Eram plătită foarte bine în America, dar ceva m-a tras spre România. Am simţit că mai am o etapă aici...

Autor: Anca Bejan anca.bejanpaginademedia.ro
viewscnt

sus