Skip to main content

Elon Musk în România, a fost sau n-a fost? "Nu e vina surselor, ci doar a noastră" Libertatea, singura publicaţie care a prezentat scuze publice, când informaţia a fost infirmată. Cine nu a dat nimic despre Musk?

 
Elon Musk în România, a fost sau n-a fost? "Nu e vina surselor, ci doar a noastră" Libertatea, singura publicaţie care a prezentat scuze publice, când informaţia a fost infirmată. Cine nu a dat nimic despre Musk?

"Libertatea îşi cere scuze publicului său, dar şi celor care au preluat informaţia de la noi, pentru că s-a hazardat publicând sâmbătă anticiparea potrivit căreia Elon Musk ar urma să sosească duminică seară în ţară."

Publicitate

Este singurul mesaj de acest tip al unei redacţii, după ce ştirea weekendului - dată inclusiv de Libertatea, a fost că "Elon Musk vine să petreacă la Castelul Bran de Halloween". Astăzi, surse din MAI au declarat pentru Libertatea că "Elon Musk nu a intrat în România."

Bomba a pornit de la publicaţia Mediaflux, care a anunţat "exclusivitatea mondială": Elon Musk vine în România. La fel şi Angelina Jolie. Libertatea a publicat, la rândul ei, informaţia, punctând că "informaţia a fost confirmată de o sursă apropiată organizatorilor" şi că "a fost publicată prima oară de Media Flux."

De aici, două zile în care netul şi televiziunile au "vuit" pe această temă. Subiectul a fost întreţinut cu cu informaţii despre locurile în care ar fi stat şi mâncat cel mai bogat om al planetei. Inclusiv omul de afaceri Dragoş Ananstasiu confirma pentru Euronews că magnatul este în România "că a stat şi aseară şi cu o seară înainte."

Aproape toată lumea a scris. Foarte, foarte puţine excepţii (mai jos).

Ce a fost real şi ce nu?

Faptele, prezentate de toată media (cu foarte puţine excepţii), arată că la Castelul Bran, dar şi la un restaurant din zonă, au fost desfăşurări impresionante de forţe, cu limuzine şi protocoale de securitate.

Au fost petreceri cu sute de invitaţi, printre care şi miliardari şi nume cunoscute şi surprinse: Peter Thiel, fondatorul PayPal, partenerul lui, miliardarul Matt Danzeisen, plus o serie de invitaţi.

Specificul sărbătorii de Halloween a făcut aproape imposibilă pentru ziariştii de la faţa locului identificarea "mascaţilor" care au venit la petrecere. Pe lângă cei doi miliardari, doar câteva nume au fost identificate clar: Elle Macpherson (filmată şi fotografiată şi în Braşov) sau actorul Adrian Grenier (care s-a şi lăsat fotografiat). În rest, puţine nume confirmate, doar vehiculate.

Modul de organizare extrem de strict, forfota din Bran, informaţiile care circulau pe surse, secretul ţinut pe baza evenimentului, au alimentat zvonistica (s-a vorbit înclusiv de fondatorii Google - Sergey Brin şi Larry Page şi de Jeff Bezos - Amazom).

Astăzi, când Libertatea a publicat infirmarea de la MAI, Libertatea şi-a prezentat scuze publice.

Filtrele redacţiei au fost încălcate

Ce scrie Libertatea azi?

"Nu ne-am bazat doar pe MediaFlux. Colegii care lucrau în tura de sâmbătăt au sunat şi au obţinut o confirmare de la organizatori. Dar, conform regulilor noastre, era insuficient. Filtrele noastre au fost încălcate."

"Nu este vina surselor pe care le-am citat, ci doar a noastră, pentru că nu am fost mai scrupuloşi în a analiza şi verifica informaţia.

Faptul că, mai apoi, nu am afirmat şi că Elon Musk a ajuns în ţară, nu ne scuză eroarea iniţială."

Europa FM, nimic despre venirea lui Musk

Cine nu a dat sau a dat cu rezerve?

Foarte puţine publicaţii nu au relatat sau au relatat rezervat despre eveniment.

Europa FM a fost printre redacţiile care nu a menţionat deloc venirea lui Elon Musk în România. Atât sâmbătă, cât şi duminică, redacţia postului de radio a luat decizia să nu mentţioneze venirea miliardarului la noi.

Nici site-ul Digi24 nu a dat ştirea despre site. Subiectul a fost însă abordat de postul TV, cu o burtieră de remarcat: "Elon Musk dă de Dracula la Bran".

Totodată G4media şi Cotidianul, notează Libertatea, au fost mai rezervate şi au anunţat petrecerea, dar au precizat că nu există o confirmare oficială privind venirea celui mai bogat om din lume în România.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • adriana adriana
    OLX ca OLX dar ce zici de mutarea asta
    https://www.linkedin.com/in/ruxandrarau/
    Sefa comunicarii de la Telekom a trecut sefa de marketing la Vodafone
  • Adriana Adriana
    Salut Petrisor! Ai vazut asta?! https://www.linkedin.com/in/ruxandrarau/
    Directorul de comunicare de la Telekom a trecut la Vodafone, dupa 21 de ani…Muaha
  • Io Io
    Pentru cei cu 3 surse, e o definitie, in realitate nu poti verifica anumite informatii din 3 surse diferite si credibile. Pe vremea comunismului, cand presa era de stat, da, se putea, dar si ziaristii, cititorii de prompter, redactorii, rrporterii erau cu studii superioare. Legea din 74.
  • Ioi Ioi
    Siteul unuia il da pe ins participant, ii face reclama si presa pe bune pune botul. Cat de prosti si astia, sa preia un site obscur si fara ziaristi reali care sa lucreze pentru el?
  • Dragos Dragos
    S-a dus de tot in cap jurnalismul asta! Eu stiu ca inainte sa publici sau sa transmiti o stire, aceasta trebuie verificata din cel putin 3 surse.
  • Daniel Daniel
    @margo De ce doar aceasta? Si toti cei care au preluat fara sa verifice. Ca asa pe viitor daca anunta un blog ca vine sfarsitul lumii maine la pranz si toata presa nationala preia, n-am facut nimic.
  • Dinu Popescu Dinu Popescu
    Un titlu mai potrivit ar fi fost: "Cum sa pacalesti toata industria media cu un singur zvon fals?"
  • margo margo
    inca o sursa media de evitat pe viitor: mediaflux sau media flux. de care oricum aud pentru prima oara in viata.
  • An An
    Au intrat live diversi parelologi...care au bagat mana in foc ca e in tara (unul dintre ei - Dragos Anastasiu care activeaza in zona de travel si transport)... In continuare pe net tot se vehiculeaza pe paginile televiziunilor de stiri ba ca a fost, dupa cateva minute ca nu a fost... Apoi iarasi ca a fost... Pana la urma e o chestiune de monden, nu e cine stie ce, dar se face prea mult caz de am si obosit....

Trimite un comentariu

sus