Skip to main content

Carmen Tănase („Clanul” - Pro TV), într-un nou film: „Omul fără linia vieţii”. E povestea lui Ionel Sporea, românul care a inventat lansatorul de mingi de tenis

 
Carmen Tănase face parte din distribuţia unui nou film românesc, „Omul fără linia vieţii”, care intră în cinematografe din 1 decembrie / foto: arhiva personală
Carmen Tănase face parte din distribuţia unui nou film românesc, „Omul fără linia vieţii”, care intră în cinematografe din 1 decembrie / foto: arhiva personală

VIDEO. Se pregăteşte de lansare o nouă producţie românească, intitulată „Omul fără linia vieţii”. Filmul relatează povestea de viaţă a lui Ionel Sporea, românul care a inventat lansatorul automat de mingi de tenis de masă. Producţia este bazată pe romanul autobiografic al lui Ionel Sporea „Dincolo de iubire şi ură”.

Publicitate

În distribuţia noului film apar nume precum Carmen Tănase, care poate fi văzută în serialul „Clanul”, de la Pro TV, Maia Morgenstern („Sacrificiul”, „Fructul oprit”, „Capra cu trei iezi”), Eugenia Şerban („Inimă de ţigan”, „Aniela”) şi artistul Bogdan Medvedi, care îşi face debutul în actorie şi este cel care a realizat piesa „Tu” de pe coloana sonoră a filmului. De asemenea, Medvedi este partenerul actriţei Oanei Zara, care joacă în „Lia - Soţia soţului meu”, de la Antena 1.

Rolul inventatorului român Ionel Sporea este jucat în film de actorii Armand Calotă („Encanto”, „Onward/Tot înainte”) şi Rareş Andrici („Imaculat”, „Bacalaureat”).

Armand Calotă: Este o poveste extraordinară, noi toţi cei care am citit acest scenariu am fost vrăjiţi parcă de el. Am aniversat 60 de ani pe platoul de filmare. Trebuia să merg şi să petrec la Roma, dar nu-mi pare rău deloc că eram în Republica Moldova, la filmări. A fost o experienţă minunată şi sper ca publicul să simtă asta.”

Filmat în Republica Moldova, producţia „Omul fără linia vieţii” este regizată de Adriana Vasicolv şi va intra în cinematografele din ţara noastră din data de 1 Decembrie.

Scenariul este realizat de Ionel Sporea şi adaptat de regizoarea Vasilcov împreună cu Laura Grigore.

GALERIE FOTO. „Este o poveste de viaţă cutremurătoare, înduioşătoare, incredibilă pe alocuri.” (Maia Morgenstern)

Ce spun actriţele despre noul proiect?

Carmen Tănase:

„Am jucat teatru în Republica Moldova, dar nu m-am filmat niciodată. Am acceptat pentru că am citit scenariul şi mi s-a părut foarte interesant.

Maia Morgenstern:

Este o poveste de viaţă cutremurătoare, înduioşătoare, incredibilă pe alocuri. Şi totuşi adevărată. Peste toate acestea a intervenit măiestria regizorului, a scenaristului şi măiestria întregii echipe de filmare, de la cel care face imaginea, la felul în care se pictează lumina, la felul în care se înlănţuie dialogurile, la felul în care există un schimb de energie, de emoţii.

Nu vreau să folosesc cuvinte mari, şi totuşi există momente mari unde dincolo de toate greutăţile, spaimele, impedimentele, blocajele, rămâne emoţia, adevărul, comunicarea, între generaţii, peste generaţii”.

Eugenia Şerban:

„Am fost invitată în această producţie de domnul Sporea, cel care este protagonistul poveştii reale.

M-am simţit foarte bine în Moldova şi le-am spus celor din echipa de filmare că dacă mâine mă vor chema într-un alt proiect, vin neapărat”.

VIDEO. Primele secvenţe din „Omul fără linia vieţii” - Trailer

Despre „Omul fără linia vieţii”:

„Filmul spune povestea tânărului care devine o vedetă în lumea sportului, doar că ajunge după gratii fiind învinuit de trădare de patrie, cu o sentinţa dură: 12 ani de puşcărie la Jilava.

Este eliberat abia după moartea lui Nicolae Ceauşescu şi decide să emigreze în Canada. Astfel, invenţia care urma să-l facă bogat şi celebru l-a lipsit de identitate şi succes.”

Ionel Sporea: „Viaţa mea a fost un film şi de asta am avut curajul să scriu romanul şi apoi să fac scenariul filmului, pentru că într-adevăr a fost o viaţă incredibilă.

Povestea filmului porneşte de la faptul că, în 1985, eu am devenit primul inventator din lume al robotului de antrenament la tenis de masă. Atunci, însă, în România era regimul comunist şi totul aparţinea statului”.

Filmările au durat mai bine de jumătate de an, iar la realizarea producţiei au participat aproape 300 de actori. Lungmetrajul a fost selecţionat pentru a fi proiectat în cadrul Hollywood Florida Film Festival 2023, eveniment care are loc în SUA, începând cu 16 noiembrie.

Adriana Vasilcov, regizor: „După doi ani de muncă am început filmările pentru acest film. Voiam să mă asigur că am pe hârtie ceea ce simt în legătură cu această poveste reală cu adevărat impresionantă, şi că pot reda asta în imagini.

Acum, când văd rezultatul final, înţeleg de ce a trebuit să lupt să transpun această istorie pe marile ecrane. Sper că publicul va găsi şi va alege să urmărească acest lungmetraj şi vreau să mulţumesc întregii echipe implicată în realizarea filmului pentru dedicaţia şi pasiunea cu care şi-au făcut meseria.”

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus