Skip to main content

Gigi Becali şi Vasile Bănescu, în acelaşi episod TV, despre minunile din „satul lui Petrache Lupu” – Maglavit

 
Gigi Becali şi Vasile Bănescu au oferit declaraţii pentru documentarul „Enigmele României” de la History Channel, în legătură cu povestea minunilor de la Maglavit / colaj: Paginademedia.ro, capturi: History Channel
Gigi Becali şi Vasile Bănescu au oferit declaraţii pentru documentarul „Enigmele României” de la History Channel, în legătură cu povestea minunilor de la Maglavit / colaj: Paginademedia.ro, capturi: History Channel

Astă seară (duminică, 29 octombrie) debutează la History Channel noul serial documentar, „Enigmele României”, care îl are povestitor pe actorul Marcel Iureş. La premieră se difuzează primele două episoade, dedicate „jafului secolului” de la Muzeul Brukenthal din Sibiu şi minunilor din „satul lui Petrache Lupu”, ciobanul oltean care a mărturisit că l-a văzut pe Dumnezeu. Paginademedia are informaţii în exclusivitate despre toate episoadele.

Publicitate

Serialul „Enigmele României” este regizat de Marin Dinescu, produs de John M. Florescu şi realizat de ChainSaw Film Production pentru History Channel.

Producţia are 6 episoade a câte aproximativ 20 de minute, fiecare dedicat unei enigme importante în istoria României.

Primele două episoade din „Enigmele României” sunt difuzate la premieră (29 octombrie, ora 21.00) şi sunt dedicate (primul) jafului celor opt tabouri de la Muzeul Brukenthal din Sibiu şi (al doilea) lui Petrache Lupu, românul care pretinde că l-a văzut, la Maglavit, pe Dumnezeu.

Detalii despre primul episod puteţi citi, în exclusivitate, în acest articol: Emil Constantinescu, faţă în faţă cu Marcel Iureş. „Am aflat ceva care m-a impresionat până astăzi şi nu am vorbit despre asta. Un genocid cultural”. Declaraţii în premieră

  • La finalul articolului vedeţi detalii şi despre următoarele episoade.

VIDEO. Marcel Iureş: „Dintotdeauna omul l-a căutat pe Dumnezeu”

„Dintotdeauna omul l-a căutat pe Dumnezeu. Dumnezeu, cea mai mare enigmă din istoria omenirii. Sunt puţini muritori care pot spune că li s-a arătat Dumnezeu. Aşa că poveştile celor care au astfel de măruturii au fost suficient de puternice pentru a crea adevărate fenomene de masă, discuţii aprinse şi controverse. Acesta este şi cazul lui Petrache Lupu, un cioban sărac oltean, care a împărţit fără să vrea România interbelică în două tabere. Iar Maglavit este locul revelaţiei sale”, spune Marcel Iureş, în cel de-al doilea episod „Enigmele României”.

În vara lui 1935, Oltenia, în satul Maglavit, un cioban mărturiseşte că i s-a arătat Dumnezeu, „Moşul”, cum l-a numit el.

„Povestea s-a răspândit în toată ţară şi naşte cel mai mare fenomen de pelerinaj spiritual, asemănat cu cele precum Fatima sau Lourdes. Dar sumele uriaşe de bani strânse din donaţii şi dispărute fără urmă”, a mai spus povestitorul Marcel Iureş.

„Se spune în Scriptură că pe Dumnezeu nu-l poate vedea nimeni, Dumnezeu nu a fost văzut niciodată. Această afirmaţie rpmâne absolut riguros în picioare, pentru că pe Dumnezeu în sine, ca fiinţă total transcendentă, omul nu-l poate vedea, deoarece este inaccesibil percepţiei umane, dar teofaniile sunt manifestări ale acestei fiinţe, care poate lua, uneori, contur vizibil.

Este ceea ce s-a întâmplat şi în cazul lui Petrache Lupu, care, în vara anului 1935, este martorul unei teofanii”, a explicat, pentru documentarul realizat de History Channel şi Vasile Bănescu, purtărotul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.

Gigi Becali spune cât a costat biserica pe care a construit-o la Maglavit: „2.000.000 de euro)

„Mi s-a spus să mă duc la Maglavit, acolo unde s-a arătat Dumnezeu pe pământul României”, declară Gigi Becali. Afaceristul, care deţine şi clubul sportiv FCSB, a fost şi el intervievat în realizarea acestui episod pentru că este direct implicat în poveste. El este cel care a finalizat ridicarea bisericii din apropierea locului în care Petrache Lupu a mărturisit că l-a văzut de mai multe ori pe Dumnezeu. Gigi becali a mărturisit şi la cât se ridică investiţia făcută în biserica ridicată în acel lor: „2.000.000 de euro”, a spus patronul FCSB.

Cazul Petrache Lupu a devenit celebru la nivel naţional şi datorită implicării a doi jurnalişti cunoscuţi în epocă: Brunea Fox şi Samson Abramovici, care au aflat întâmplător povestea, în timp ce se aflau într-un tren, de la un preot. Cei doi au mers la faţa locului, au fost uimiţi de ceea e au văzut şi au publicat articolul în ziarul „Dimineaţa”. Celelalte ziare ale vremii au preluat repede şi ştirea aceasta a ajuns astfel în cele mai îndepărtate cătune.

„Mi-aduc aminte că în copilărie ascultam fascinat crâmpeie de poveşti spuse de bunicul meu care fusese într-un scurt pelerinaj la Maglavit”, a completat Marcel Iureş.

VIDEO. „Enigmele României” - TRAILER şi povestea din cele 6 episoade

  • Episodul 1 – Jaful de la Muzeul Brukenthal. România anului 1968 era mai bine păzită decât închisoarea Alcatraz. Nimeni nu putea mişca un deget fără ştirea Securităţii. Iar Muzeul Bruckenthal din Sibiu a fost unul dintre punctele fierbinţi monitorizate de Securitatea dictatorului Nicolae Ceauşescu. În aceste condiţii, 8 tablouri foarte valoroase au fost furate şi scoase din ţară. 55 de ani mai târziu, nimeni nu ştie ce s-a întâmplat. Doar 4 dintre ele au fost găsite, în S.U.A., iar preşedintele Emil Constantinescu a reuşit să le recupereze, cu ajutorul lui Bill Clinton şi al Băncii Mondiale. Cum au ajuns picturile în S.U.A.? Cine le-a furat? Cum au fost transportate peste graniţele a două ţări comuniste - România şi Ungaria? Unde sunt celelalte patru tablouri? Ce a aflat poliţia? Cine sunt principalii suspecţi? Acestea sunt doar câteva dintre întrebări. Vă vom prezenta întreaga poveste, informaţiile oficiale şi ipotezele.
  • Episodul 2 – Minunea de la Maglavit. A fost o înşelătorie sau Dumnezeu le-a vorbit oamenilor printr-un cioban surdo-mut? În vara anului 1935, peste 2 milioane de oameni au plecat la Maglavit pentru a-L vedea pe Dumnezeu. Toate ziarele vremii au scris despre Maglavit, un sat sărac din Oltenia, unde ciobanul Petrache Lupu pretindea că l-a văzut şi a vorbit cu Dumnezeu. Şi apoi, a început, ca surdo-mut, să le vorbească mulţimilor de sute de mii de oameni. Erau doar câteva ziare şi majoritatea populaţiei nu ştia să citească. Cu toate acestea, s-a transformat într-un pelerinaj al maselor, la fel de mare ca cel de la Lourdes. O sumă uriaşă de bani a fost colectată din donaţii, iar oamenii au susţinut că au fost vindecaţi de boli grave. Unde sunt banii? A fost Petrache Lupu un sfânt sau un escroc? A fost întreaga mişcare înăbuşită sau e povestea unui cioban sfânt asuprit de comunişti?
  • Episodul 3 – Moartea lui Mihai Eminescu. A fost ucis, a fost victima unui complot politic, victima malpraxisului sau a murit cu adevărat din cauza sifilisului şi a bolilor psihice grave? Mihai Eminescu (1850-1889) este cel mai cunoscut şi influent poet şi jurnalist român. El este descris ca un geniu. La vârsta de 33 de ani a fost internat într-un azil de boli mintale. Coincidenţă sau nu,  în aceeaşi zi, România îşi schimba aliaţii, lucru criticat vehement de influentul jurnalist Eminescu. Moare 6 ani mai târziu. În tot acest timp a fost spitalizat de multe ori de prietenii săi. Majoritatea acestora sprijinea noua orientare a politicii externe a ţării. Teoriile conspiraţiei pornesc de la tratamentul cu mercur care i-a fost administrat în ultimii ani de viaţă. Există cel puţin 3 teorii, cu privire la modul în care a murit Mihai Eminescu. Prima: scriitorul ar fi fost otrăvit cu mercur, la comanda adversarilor săi. O a doua teorie duce la concluzia că Mihai Eminescu a fost diagnosticat greşit cu sifilis şi alienare mintală, în consecinţă, primind un tratament nepotrivit. Ca atare, Poetul ar fi fost victima malpraxisului. A treia teorie vorbeşte despre o crimă. Lovit cu o cărămidă în cap de un bolnav psihic internat în acelaşi sanatoriu. Motivul este în sine o poveste desprinsă din filme.
  • Episodul 4 – Misterul Yachtului Ostara. În 1920, în Marea Neagră, lângă Delta Dunării, un iaht plin cu aur aparţinând unei familii de nobili ruşi, foarte influenţi şi bogaţi, a eşuat. Victimele fugeau de bolşevici. Nici măcar numărul victimelor nu este clar. Ar fi fost 13 morţi, însă, alte surse vorbesc despre 11 sau 12 persoane împuşcate. Două dintre victime au fost descoperite 2 luni mai târziu, pe o insula aflată la 2 kilometri distanţă. Comoara de pe barcă - kilograme întregi de aur,  bani şi bijuterii - nu a fost găsită niciodată. A fost sinucidere în grup, a fost crimă? Unde e comoara? Cine sunt făptaşii?
  • Episodul 5 – Elisabeta Bathory şi Iulia Haşdeu. Contesa Elisabeta Báthory, cunoscută şi sub numele de „Contesa sângeroasă”, era extrem de bogată şi de puternică. Provenea din cea mai important familie de nobili maghiari, rudele ei conducând principate. Până şi regele îi era dator. După moartea soţului ei, în 1604, au început să apară acuzaţiile la adresa contesei. Ar fi torturat şi ucis 30 sau 600 de virgine (depinde de sursă), pentru a-şi păstra frumuseţea cu ajutorul sângelui lor. Practic, Elisabeta devine un criminal în serie. Iar metodele folosite sunt demne de filme de acţiune. A fost şi un proces la acea vreme, în urma căruia, slujitorii Elisabetei au fost declaraţi vinovaţi şi executaţi. Contesa a fost încuiată în turn. Nimeni nu ştie astăzi dacă aceasta avea într-adevăr apucături sadice, ori a fost victima unei conspiraţii instrumentate tocmai de rege, pentru a scăpa de datorie şi a-I confisca averea. O altă poveste trasă parcă la indigo o are protagonistă pe mătuşa Elisabetei, Anna. La fel de bogată şi de influentă, aceasta a fost judecată pentru tortură, dar şi pentru vrăjitorie şi incest. Au fost victimele unui complot sau vorbim despre cei mai nemiloşi criminali în serie?
  • Episodul 6 – Vlad Ţepeş. Toată lumea a auzit despre Dracula. Un personaj sângeros inspirat de figura istorică a domnitorului valah Vlad Ţepeş. Este cel mai faimos războinic român care a luptat împotriva otomanilor. Există 223 de filme în care celebrul conte a jucat un rol şi peste 650 de filme în care se face referire la personalitatea sa. Dracula este personajul despre care s-au făcut cele mai multe filme de-a lungul timpului, urmat la o oarecare distanţă de detectivul Sherlock Holmes. Atât de faimos şi totuşi ştim atât de puţine despre el.  De exemplu, există cinci teorii despre locul în care a fost îngropat. Am avea nevoie de un Sherlock Holmes pentru a afla unde este mormântul? Cum a murit? Cine l-a ucis? Am încercat să aflăm toate răspunsurile de la oameni care şi-au propus să-i studieze viaţa, de la arheologii care i-au căutat mormântul în 1933 şi în 1972.

 

CITEŞTE ŞI:

EXCLUSIV! L-am găsit pe Mihai Eminescu. Detalii din culisele serialului documentar „Enigmele României” de la History Channel

VIDEO EXCLUSIV! Marcel Iureş: „Enigmele României nu vor fi elucidate de acest documentar. Se ridică şi mai multe întrebări”

Primele imagini de pe platourile de filmare ale documentarului cu Marcel Iureş de la History Channel. Se ştie şi data lansării pe TV

Autor: Anca Bejan anca.bejanpaginademedia.ro
viewscnt

sus