Skip to main content

Republica.ro lansează o platformă media despre obiceiuri sănătoase

 
Republica.ro lansează o platformă media despre obiceiuri sănătoase

Despre obiceiuri sănătoase, pe o platformă dedicată. Republica.ro a lansat alături de organizaţia Societatea Omului Sănătos habits by Republicao platformă media „care îşi propune să promoveze echilibrul în toate aspectele vieţii omului modern, dar şi în relaţia pe care acesta o are cu mediul înconjurător”. Subiectele care vor fi abordate pe platformă în acest an includ sustenabilitatea, prevenţia în sănătate, dezvoltarea personală si comunicarea.

Publicitate

habits by Republica este un proiect susţinut de Unicredit Bank şi de Reţeaua Privată de Sănătate Regina Maria.

Lansarea platformei vine „la pachet” cu un studiu despre obiceiurile de consum casnice ale românilor de la oraş. 

Concluziile unui studiu realizat în decembrie 2021 arată că, pe timpul sezonului rece, aceştia preferă să-şi încălzească locuinţele până la o temperatură de 22 de grade.

Prin comparaţie cu alţi europeni, românii sunt mai friguroşi: britanicii se simt confortabil la 18 grade, francezii la 20, iar nemţii la 21.

Polonezii, în schimb, preferă tot o temperatură de 22 de grade.

În contextul global al preocupării sporite faţă de consumul şi sursele de energie, chiar şi un grad poate face diferenţa, atât pentru mediu, cât şi pentru finanţele personale: un grad în minus în casă duce la o scădere de 7% a consumului energetic.

Studiul habits by Republica a fost realizat de Unlock Research şi poate fi consultat aici.

Pe lângă încălzire, studiul vorbeşte şi despre consumul de apă: astfel, o gospodărie din mediul urban consumă în jur de 10 metri cubi de apă pe lună. Pe regiuni, studiul arată că ardelenii preferă să se spele cu apă caldă, iar bucureştenii cu apă fierbinte, deşi ultimii ani au fost marcaţi de lungi întreruperi şi probleme ale sistemului public de apă şi încălzire.

Costul utilităţilor poate ajunge, în lunile de iarnă, la 630 de lei (apă, electricitate, încălzire) pe gospodărie, din care 350 de lei este doar încălzirea, iar asta înseamnă aproape jumătate din salariul minim pe economie (majorat de la 1 ianuarie 2022 la 1524 de lei net).

În ceea ce priveşte consumul responsabil, 84% dintre respondenţi spun că intenţionează să facă economie în viitorul apropiat cu resursele casnice, motivul principal fiind însă cel financiar, nu cel ecologic. Risipa resurselor nu se întâmplă neapărat din nepăsare, ci mai degrabă din lipsa de informare. Românii consideră că autorităţile şi companiile nu-i informează suficient despre beneficiile unui consum redus, atât pentru economiile proprii, cât şi pentru planetă.

Alexandra Gătej, fondator Societatea Omului Sănătos:

„Concluziile studiului arată că suntem totuşi pe drumul cel bun. Noi, românii, consumăm mult, fără să ne gândim neapărat la consecinţele pentru propriul buzunar sau pentru planetă. Una dintre explicaţii se găseşte în moştenirea comunistă: toţi am îndurat frig, iar acum vrem confort.

O altă explicaţie stă şi în lipsa de educaţie formală, în şcoli, despre acest subiect. Dar noile generaţii sunt mult mai ancorate în ideea de consum responsabil. E şi o tendinţă globală, românii sunt la curent cu asta, dar consideră că nu ştiu sau că nu au încă informatiile  necesare pentru a face economii cu încălzirea, apa sau electricitatea.

E nevoie de multă ghidare şi motivare continuă, pentru că oamenii au acumulat multă neîncredere, pasivitate şi inerţie. Am intrat într-o epoca în care vom fi obligaţi să economisim resurse pentru că ele vor deveni din ce în ce mai puţine şi vor costa din ce în ce mai mult. E vremea să învăţăm cum să consumăm cu cap.”

Alex Livadaru, unul dintre fondatorii Republica.

„50 de lei economisiţi lunar pentru că nu am lăsat becurile să ardă degeaba în apartament sau caloriferele să meargă în gol înseamnă bani pe care-i putem investi într-un abonament medical, o asigurare medicală ori de viaţă.

Mai puţine alimente cumpărate înseamnă mai puţină mâncare aruncată, iar economia realizată se poate aloca unui plan de investiţii pentru viitorul copilului sau pentru pilonul privat de pensii.

Un cetăţean independent financiar va aştepta mai puţin susţinerea statului şi serviciile sociale oferite de acesta. Sustenabilitatea - în toate formele sale - nu e doar un cuvânt sau un concept gol, care dă bine în PPT-urile corporatiştilor. E un mod de a trăi pe care tot mai mulţi îl aleg.

Alături de partenerii noştri de la Societatea Omului Sănătos lansăm habits by Republica. Este modul nostru de a vorbi despre sustenabilitate. Vom purta conversaţii despre obiceiuri sănătoase, care ne fac nouă şi celor din jur viaţa mai bună.

Platforma habits by Republica a fost realizată cu programatori români şi vă va oferi o experienţă de navigare plăcută, cu un conţinut de calitate, la standardele Republica. Ca în fiecare an, inovăm şi din punct de vedere tehnologic pe piaţa de publishing din România - integrăm mesajele partenerilor comerciali într-un mod elegant, vizibil, dar neintruziv.”

Studiul a fost realizat online în decembrie 2021 pe un eşantion de 600 de respondenţi din toată ţara, din mediul urban, femei şi bărbaţi cu vârsta de peste 20 de ani.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Daniel Daniel
    O mare vrajeala.
    De ce ii roade pe unii grija cata apa si caldura folosesc romanii?!

    isi plateste ce consuma cat vrea si cum vrea.
    Acum scapam de pandemie si trecem pe noua teroare.. incalzirea globala.

    O sa ne interzica in curand sa mai aprindem lumina noaptea iar alimentele vor fi vegane, cosmeticele si hainele vor fi sustenabile.
  • Soby Soby
    PSD-iștii Pândaru, Negruțiu și CTP sunt la Republica? Ce caută la Republica? Mai bine la DC News sau la stiripesurse.ro decât la Republic pentru Pândaru, Negruțiu și CTP.
  • Maria Vornicu Maria Vornicu
    Republica vine mereu cu conținut premium. Felicitări din nou!

Trimite un comentariu

sus