Skip to main content

„Înapoi la argument”, carte inspirată din emisiunea cu acelaşi nume, realizată timp de 10 ani de Horia-Roman Patapievici la TVR Cultural

 
„Înapoi la argument”, carte inspirată din emisiunea cu acelaşi nume, realizată timp de 10 ani de Horia-Roman Patapievici la TVR Cultural

Premieră. O emisiune TV inspiră o editură şi un autor să conceapă o nouă carte. Este vorba despre emisiunea „Înapoi la argument” realizată de Horia-Roman Patapievici timp de zece ani la TVR Cultural, care dă acum şi numele unui nou titlu publicat de Editura Humanitas.

Publicitate

Horia-Roman Patapievici a realizat timp de un deceniu (2002-2012) emisiunea „Înapoi la argument” pentru postul TVR Cultural. În primii trei ani emisiunea s-a numit „Idei în libertate”.

În acest răstimp l-a avut invitat în platou de cinci ori şi pe Gabriel Liiceanu, filosof, scriitor, fondatorul şi directorul Editurii Humanitas (din 1990) – una dintre cele mai importante instituţii culturale române, proiect formulat în anii Şcolii de la Păltiniş (o academie, în sens platonic, iniţiată în anii 1970 de filosoful Constantin Noica).

Cartea „Înapoi la argument” reia o parte din dialogurile purtate la TV de cei doi filosofi şi scriitori, Horia-Roman Patapievici şi Gabriel Liiceanu.

„Înapoi la argument”, cartea, are şi un subtitlu, „Patru dialoguri despre splendorile prea repede uitate”.

Volumul conţine patru dialoguri din emisiunea „Înapoi la argument”, care „au fost transcrise după casetele emisiunilor, iar scriptul astfel obţinut a fost revăzut şi stilizat de cei doi autori”, se precizează în noua asupra ediţiei din primele pagini ale cărţii.

VIDEO. „Înapoi la argument” – una dintre emisiunile care au născut ideea realizării cărţii cu acelaşi nume (ediţie difuzată în anul 2009, despre Petru Creţia)

Anul acesta, odată cu relansarea postului TVR Cultual, emisiunea „Înapoi la argument” a reintrat în grila de programe.

Postul difuzează de luni până vineri, de la ora 11.00, ediţiile realizate de Horia-Roman Patapievici între anii 2002-2012. De asemenea, ediţiile acestei emisiuni pot fi urmărite acum şi online, atât pe site-ul TVR, cât şi pe canalul de YouTube la postului public de televiziune.

Este un volum de dialog. Vă aduc aminte că acest cuvânt, dialog, are o semnificaţie pierdută. Modul de a recurge la etimologiile cuvintelor este cel mai fecund pentru a recupera sensurile lor.

Dialog, în limba greacă e format din două cuvinte: dia – care este o prepoziţie şi înseamnă de-a lungul, traversând un spaţiu şi logos – care înseamnă cuvânt, spirit. Aşadar, dialog niu este atunci când se încinge orice discuţie.

Pentru că dialogul luat în sensul în care, de pildă, dialogurile lui Platon au intrat în istorie, au fost o traversare a spaţiului spiritului a doi oameni care stau faţă în faţă şi angajează o discuţie care, traversând dincolo de subiectivităţile lor spaţiul minţii ajung la un punct care îi depăşeşte pe amândoi.

Altfel spus, ideea este ca după un dialog în adevăratul sens al cuvântului, cei doi care stau de vorbă ajung în alt punct decât erau înainte de a începe.

A sta de vorbă cu adevărat înseamnă a mişca gândul fiecăruia către o instanţă neutră, care este a spiritului care nu are părtinire şi se ghidează numai după încercarea de a găsi adevărul unei probleme”, a spus Gabriel Liiceanu, la evenimentul de lansare a cărţii de la Târgul de Carte „Gaudeamus” (care se desfăşoară la Romexpo – Pavilionul Central, din Bucureşti, în perioada 22-26 noiembrie).

VIDEO. Lansarea cărţii „Înapoi la argument”, la Târgul de Carte Gaudeamus

Autor: Anca Bejan anca.bejanpaginademedia.ro
viewscnt

sus