Skip to main content

Jurnalişti români pe frontul din Ucraina. Ce redacţii din România au corespondenţi în războiul declanşat de Rusia

 
Laurenţiu Rădulescu, jurnalist Observator, la Mariupol - Foto: Răzvan Petrescu
Laurenţiu Rădulescu, jurnalist Observator, la Mariupol - Foto: Răzvan Petrescu

Cine relatează de la faţa locului, din Ucraina? Libertatea, Prima TV, Antena 1 şi Antena 3 sunt printre instituţiile de presă româneşti care au corespondenţi jurnalişti români pe frontul din Ucraina. Alţi jurnalişti români reprezintă Associated Press sau Agence France Press, în cel mai fierbinte loc al planetei, acolo unde Rusia a invadat Ucraina. 

Publicitate

Cine sunt jurnaliştii care relatează din Ucraina, în continuare: 

Mircea Barbu, jurnalist freelancer, relatează pentru ziuarul Libertatea, dar şi pentru posturi de radio de la noi ori televiziuni de peste graniţe. Este de mai bine de o săptămână în Ucraina, iar în urmă cu câteva zile a ajuns la Mariupol, unul dintre oraşele decisive din estul Ucrainei.

„Mi-am pus scotch la geamuri, ca să mă protejez cât pot dacă încep exploziile. Primele explozii le-am auzit aici, la Mariupol, la 5.20 noaptea, când biroul de lemn din hotel s-a zguduit.” 

„Aici, la Mariupol, 15 kilometri faţă de teritoriul ocupat de trupele separatiste, ceva s-a aflat încă de miercuri, înainte de miezul nopţii. Am fost sunat de jurnalişti locali care m-au avertizat. „Ai grijă de tine, se va întâmpla ceva”. Aflaseră”, a povestit jurnalistul în Libertatea

Ziarul Libertatea vine şi cu o precizare în finalul fiecărui text în care relatează despre conflictul dintre Rusia şi Ucraina. 

Libertatea nu relatează pentru state, Guverne sau coaliţii militare, ci pentru societate. De aceea, obiectivul nostru e să aducem fapte şi perspective din direcţii diverse.

Ne adresăm oamenilor obişnuiţi, care sunt victimele lipsei de informare peste tot în lume, mai ales când apar conflicte sau războaie. Cu o veche expresie a presei: noi scriem nu pentru cei care trimit copiii altor oameni pe front, ci scriem pentru cei ai căror copii sunt trimişi pe front.

Puteţi citi corespondenţele de la Kiev şi de la Moscova aici”

Antena 3, echipă de jurnalişti în Ucraina

Televiziunea Antena 3 are trimişi speciali în Ucraina pe jurnalistul Cristi Popovici şi pe operatorul Costi Pahonţu. Ajunşi la Odesa, cei doi jurnalişti au pornit spre Kiev, după cum informează Antena 3

„Este un adevărat asediu în acest moment în toată Ucraina, de la est la vest, de la sud la nord, peste tot sunt explozii care sunt semnalate din minut în minut. În ultima oră au escaladat violenţele extrem de mult.

Suntem acum la Umani, un oraş aflat la vreo 130 km de Kiev, unde dimineaţă a avut loc o explozie, iar un bărbat şi+a pierdut viaţa din cauza schijelor care l-au rănit. 

Între timp, în ţară populaţia caută să se refugieze. Cei care se află în partea de vest fug către Republica Moldova şi către Polonia, foarte mulţi. Cei care sunt în Kiev se retrag după ce s-a zvonit că ruşii se pregătesc să cucerească oraşul cu trupe terestre şi blindate dinspre Belarus”, a relatat jurnalistul la Antena 3

Laurenţiu Rădulescu, de la Observator, trimis la Mariupol

Şi Antena 1 are un trimis special pentru Observator, în Ucraina. Jurnalistul Laurenţiu Rădulescu se află alături de operatorul Răzvan Petrescu la Mariupol, în estul Ucrainei. 

Jurnalistul a povestit pe pagina sa de Facebook despre bombardamentele din această dimineaţă. 

„Alarma a fost data in Mariupol. Sirenele suna in tot orasul. Oameni indemnati sa se adaposteasca. Suntem in Mariupol, estul Ucrainei.
 
Lovituri cu rachete cu precizie mare sunt lansate inca de la ora 4 dimineata. Infrastructura militara ucraineana este vizata.
 
Apoi cladiri ale civililor au fost lovite. Armata ucraineana nu pare inca "pregatita" la maximum pentru aparare. Nu mai vorbim de a raspunde. Se ataca puternic.
 
Vom ramane aici si pe timpul noptii.”

Focus Prima TV, în prima linie, cu jurnalistul Marius Saizu

Şi televiziunea prima TV anunţă că a trimis o echipă de jurnalişti peste graniţă. Marius Saizu, alături de operatorul Adrian Negru, vor transmite de astăzi corespondenţe în programele de ştiri Focus.

„Pericol există oriunde şi oricând, important este să te adaptezi situaţiei şi eu am o vorbă: Să nu fiu eu ştire niciodată! Asta este cel mai important!

Ce se întâmplă în Ucraina este foarte important pentru România, militar şi uman. Am ales să plec pentru a realiza corespondenţe pentru jurnalele Focus, ştirile Prima TV, pentru că vreau ca telespectatorii să vadă care este realitatea de la graniţa de nord. În plus, în Ucraina, în zona Cernăuţi, trăiesc mulţi români. Şi, pentru ei, războiul cu Rusia are deja efecte devastatoare”, spune Marius Saizu.

„Niciodată nu eşti pregătit pentru război. Sunt şi aici oameni cu griji, cu greutatea traiului de zi cu zi. Războiul îi sperie, îi face să îşi părăsească locuintele, să ia doar ce pot duce şi să fugă. Poveştile lor de aici, din prima linie, le vor vedea telespectatorii la Focus, la Prima TV”, adaugă Marius Saizu. 

Ionuţ Iordăchescu, reporter AFP, în Kiev

Jurnalistul român Ionuţ Iordăchescu transmite de la Kiev pentru Agence France Press. Jurnalistul a postat o serie de imagini cu exodul locuitorilor din capitala Ucrainei.   

Fotograful Vadim Ghirda transmite din Ucraina, pentru Associated Press

Vadim Ghirda, fotoreporter român premiat la World Press Photo, reprezintă Associated Press în Ucraina. 

UPDATE. 25 februarie. Jurnalistul Paul Angelescu, de la Pro TV, a ajuns şi el astăzi în regiunea Odessa din Ucraina. 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

 • Masterica Masterica
  Ăștia care pupa orice invazii americane

  Bucatarii Zero umiliti de MasterChef.
 • Milaga Milaga
  Nu interesează pe nimeni de postaci

  Zi de audiente postacule.
 • Mile Mile
  Ăștia care pupa orice invazii americane
 • Soby Soby
  De la Digi 24 și Digi FM, nu s-a dus nimeni în Ucraina să transmită acest război.

  Rușine Prelipceanu. Nici măcar neprofesioniștii nu știu să citească știri bine și posturile Digi 24, Digi FM și Digi 24 FM ar trebui închise de CNA.
 • Mile Mile
  Nu interesează pe nimeni de postaci
 • Postacila Postacila
  Cam târziu la antena e a cincea zi

  Nu conteaza postac. Bucatarii Zero sunt Zero Barat. Nu zici asta postac ?
 • Mile Mile
  Cam târziu la antena e a cincea zi
 • ,,,,,,,, ,,,,,,,,
  Aghiotantii antenutei Andrei si *** de mile zero barat vorbiti mai putin de la pro este plecat Paul Angelescu de la Romania te iubesc , ieri digi 24 si pro au fost cele mai cautate site-uri in legatura cu invazia rusilor
 • Masta Masta
  Nu intereseaza pe nimeni postac.
  Bucatarii Zero sub MasterChef. Dezastru. Ha ha ha !
 • CIA CIA
  Paul Angelescu a transmis aseara pentru StirileProTV live din Ucraina, iar azi va transmite si Catalin Radu Tanase.
 • Mile Mile
  Ii era frica pana s a hotărât în izmene
 • Mile Mile
  Bravo antena ca ne informează la țintă
 • Milaga Milaga
  A plecat babaroase după război târziu

  Domnul Mile mile, salut. De audiente nimic ? Bucatarii Zero sunt Zero Barat.
 • Mile Mile
  A plecat babaroase după război târziu
 • Radu Radu
  A plecat și Cătălin Radu Tănase și o echipă a Știrilor Pro Tv spre Ucraina.

Trimite un comentariu

sus