Skip to main content

Şapte dintr-o lovitură! Facultatea de Jurnalism, ca un "târg de carte": şapte cărţi lansate într-o singură zi

 
Şapte dintr-o lovitură! Facultatea de Jurnalism, ca un "târg de carte": şapte cărţi lansate într-o singură zi

Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a organizat propriul „târg de carte”, lansând la sediul din Complexul Leu nu mai puţin de şapte titluri simultan, scrise sau coordinate de mai mulţi profesori ai instituţiei.

Publicitate

Decanul FJSC, Antonio Momoc, a fost şi amfitrion al evenimentului care s-a transformat de fapt într-o masă rotundă, o dezbatere la care au participat, printre alţii, jurnaliştii Andrada Fiscutean, Ion M.Ioniţă şi Mihai Constantin (TVR), sau Directorul executiv al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată de la Facultatea de Filosofie, Emilian Mihailov.

„Am avut această ideea de a organiza acest eveniment şi de a-i aduce împreună pe toţi cei care au publicat anul acesta ca un semn de recunoştinţă pentru efortul şi rezultatul lor ştiinţific şi de cercetare”, a precizat cu acest prilej decanul FJSC.

Mărire şi decădere. Sociologia gustiană în context central-est-european după Marele Război” este titlul primului volum prezentat la FJSC, semnat de Theodora-Eliza Văcărescu şi Prof. Dr. Zoltan Rostas.

„Scopul acestui volum este de a prezenta o serie de studii şi sinteze despre (re)instituţionalizarea sociologiei după Marele Război, pentru că anii cu începere din 1918 au avut un impact puternic asupra fiecărei sociologii din Europa Centrală şi de Est.

A prezenta succint procesele de organizare a sociologiei din Bulgaria, Cehia, Polonia, România, Rusia şi Ungaria este un demers justificat nu numai din perspectiva diferenţelor faţă de Occident, ci mai ales pentru că fiecare ţară, într-un fel specific, a conferit sociologiei o vocaţie de modernizare a întregii societăţi”, precizează autorii volumului.

Un alt titlu pe care publicul l-a descoperit a fost „Femmes, Médias, Sociétés”, realizat de Prof. univ. dr. Daniela Rovenţa-Frumuşani.

Un volum pentru studenţi şi nu numai este „Istoria jurnalismului român”, semnat de Prof. univ. dr. Marian Petcu, cel care a prezentat nu demult, la aceeaşi editură Tritonic, volumul „ Mass media din România după 30 de ani”.

Lect. univ. dr. Daniel Nica a vorbit despre „Cine sunt eu? Autenticitatea şi limitele sale morale”, o carte la care a mărturisit că a lucrat cinci ani.

„Am început-o când oamenii aveau cu totul şi cu totul alte priorităţi (...) şi mereu am considerat că nevoia de autenticitate reprezintă una dintre marile aspiraţii, una dintre marile probleme, care reuşesc să producă una dintre cele mai mari crize ale individului modern.

Am încercat să vorbesc şi despre capcanele şi despre promisiunile pe care le dă acest concept”, a precizat Daniel Nica.

Volumul „Mass media din comunism pe înţelesul tinerilor” a avut mai mulţi coordonatori: Alexandra Bardan, Antonio Momoc şi Gheorghe Anghel, cu o prefaţă de Andrada Fiscutean.

În vacanţa de iarnă a anului pandemic 2020, studenţii FJSC au fost invitaţi într-un proiect despre o perioadă istorică a României în care părinţii şi bunicii lor s-au confruntat cu restricţii de tot felul: comunismul dur al anilor ’80. Au rezultat veritabile documente de istorie socială, o serie de poveşti fascinante relatate prin intermediul unor obiecte şi echipamente media naturalizate în spaţiul domestic al casei.

Un subiect foarte fierbinte şi la ordinea zilei este cel legat de fake news, iar aici Asistent univ. dr. Bogdan Oprea a venit cu numeroase completări şi adăugiri, realizând ediţia a II-a a lucrării „Fake news şi dezinformare online: recunoaşte şi verifică. Manual pentru toţi utilizatorii de internet”.

Foarte bine primit a fost şi volumul „Modă, publicitate, consum”, realizat de Romina Surugiu şi Dan Podaru, care a plecat de la un program masteral abia apărut în facultate.

Prodecan al FJSC, Conf. univ. dr. Romina Surugiu a mărturisit că acest volum, precum şi celelalte, realizate de colegii profesori, au apărut în urma unor eforturi uriaşe:

„Noi suntem profesori, ne ocupăm de cursuri, de bibliografii, de coordonări de lucrări de diplomă, de dizertaţii, scriem tot felul de rapoarte şi ne rămâne foarte puţin timp. Din timpul acesta care ne-a rămas colegii şi-au rupt o bucăţică pentru a lucra la aceste volume. (…) Oamenii lucrează şi au realizat lucruri care contează pentru studenţi şi pentru societate”, a precizat Romina Surugiu.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Grupul editorial Tritonic, reprezentat de directorul acestuia, scriitorul şi jurnalistul Bogdan Hrib.

GALERIE FOTO

Autor: Florin Ghioca florin.ghiocagmail.com
viewscnt

sus