Skip to main content

INTERVIU. Luiza Cergan, Kiss FM: „E amuzant că mă mai opresc oameni pe stradă şi mă întreabă când mi se termina concediul, când revin la pupitrul ştirilor”

 
Luiza Cergan
Luiza Cergan

INTERVIU. „În prima mea săptămână ca prezentator de ştiri TV am primit mesaj din redacţie că anulăm tot desfăşurătorul, pentru că a izbucnit incendiul la spitalul din Piatra Neamţ. Informaţii prea multe nu erau (...). Pot spune că aproape o oră am vorbit ca un aparat de radio, bazându-mă pe informaţii de background”, a povestit Luiza Cergan prezentatoarea ştirilor Kiss FM şi Magic FM, într-un interviu pentru Paginademedia.

Publicitate

Luiza Cergan şi-a început cariera ca reporter în 2007 la Antena 2 (actuala Antena Stars). Între 2019 şi 2023 a prezentat ştirile dimineţii la postul B1 TV şi tot în acelaşi an a început colaborarea cu Kiss FM, unde este vocea ştirilor.

Luiza prezintă ştirile la Kiss FM de la 12.00 la 18.00 oră de oră şi la Magic FM (buletinele de la 12.30 şi 13.30).

La capitolul momente amuzante, Luiza ne-a povestit despre un invitat care a înţeles ora greşită la care trebuia să ajungă în platou.

„În jurnalul orei 10 urma să am un invitat în platou, să dezbatem pe marginea războiului dintre Rusia şi Ucraina. Totul era pregatit şi mai aveam circa 3 minute până să intrăm în direct.

Însă invitatul nu ajunsese încă. Producătorul îl tot suna şi cand i-a raspuns... şoc. Invitatul înţelesese că trebuie să ajungă la ora 22, nu dimineaţa. Discuţia urma să dureze circa 30 de minute. Decorul a fost refăcut rapid şi discutia s-a purtat prin Skype”, a adăugat Luiza Cergan pentru Paginademedia.

Mai multe detalii despre cariera jurnalistei Luiza Cergan, aflaţi în interviul de astăzi.

GALERIE FOTO: „La radio au fost momente pline de emoţie la începutul războiului din Ucraina. Mi-a fost extrem de greu să mă stăpânesc în timp ce scriam şi relatam despre evenimentele de acolo, astfel încât ascultatorul să nu sesizeze emoţie în glas.”

Paginademedia.ro: Cum a fost începutul în televiziune?

Luiza Cergan: A fost plin de emoţie.... Eram încă în facultate şi ţin minte că am primit un telefon de la o colegă de-ale mele care lucra ca redactor la Antena 2 (grupul Intact), care m-a intrebat dacă vreau să dau o probă ca reporter de ştiri.

Pe vremea aceea nu se intra foarte uşor în TV, dădeai probe de cameră, scris, stăteai în perioada de probă şi abia apoi obţineai postul. Şi erau mulţi cei care îşi doreau să lucreze în televiziune, mai ales din rândul studenţilor sau absolvenţilor de Jurnalism.

Am trecut probele respective şi ţin minte că am intrat în paine rapid...materiale filmate pe teren, coordonare echipă, stand-up-uri, intrat în cabina de montaj alături de editor...

Nu îmi venea să cred ca sunt acolo, era o realizare extraordinară pentru mine. Ţineam întotdeauna microfonul cu mândrie. Am învăţat foarte multe lucruri într-un timp extrem de scurt. Antena 2 fiind un post de divertisment, jurnalele de ştiri au fost scoase şi ulterior am lucrat ca redactor şi producator pentru emisiuni, între care şi Rai da' Buni.

Am facut ediţii speciale de sărbători, cu schimbări de decoruri, roluri, cântari live....Pot spune că acolo m-am format ca om de televiziune fiindcă eram prezentă peste tot: redacţie, montaj, sunet, platou, regie. 

Paginademedia.ro: Te rugăm să ne aminteşti când a fost prima dată când ai luat contact cu televiziunea şi cu radioul (un scurt istoric)?

Luiza Cergan: Mi-am început cariera în televiziune în 2007, după ce lucrasem la Mediafax, unde scriam articole în limba engleza. Şi la TV şi la Radio am dat probe alături de alte persoane, care aveau chiar mai multă exerienţă. Însă, dorinţa de a învăţa, de a face totul bine spre perfect, dar şi firea mea extrem de prietenoasă, au facut întotdeauna diferenţa.

După Antena 2, divertisment, am schimbat total traiectoria şi am mers către televiziune de ştiri...O perioadă am lucrat ca reporter de live, iar apoi am venit în radio, unde sunt vocea ştirilor Kiss FM şi Magic FM.

În radio am descoperit o lume nouă, fascinantă, oameni minunaţi! Ascultătorii sunt minunaţi, primesc nenumărate mesaje frumoase şi le mulţumesc pentru asta. Am rămas în lumea ştirilor, dar fiindcă îmi plac provocările aş încerca şi partea de DJ.

Între timp, am revenit la TV, de data aceasta la pupitrul ştirilor. Timp de trei ani am prezentat ştirile matinale pe B1 TV. Şi aici am cunoscut oameni minunaţi cu care am lucrat foarte bine, cu unii am legat chiar prietenii.

Şi tot în aceşti trei ani de televiziune am avut ocazia să urmez cursul pentru jurnaliştii care transmit din zonele de conflict organizat de MapN, o experienţă unică. Acolo am participat la o serie de exerciţii şi antrenamente militare şi am trăit nişte momente pe care nu credeam că voi avea ocazia să le trăiesc vreodată.

Paginademedia.ro: Îţi aminteşti să fi făcut vreo „gafă” în direct atunci când erai la început?

Luiza Cergan: Doar una?!. Se întamplă extrem de des atunci când eşti în direct să faci gafe. Bineînţeles că am comis-o atât la TV cât şi la radio.

Îmi amintesc că la radio aveam o ştire în care apărea un cuvânt amuzant. Şi înainte să înceapă buletinul pe Magic FM, am râs cu DJ-ul cu lacrimi pe marginea subiectului.

Problema e că buletinul începea cu un subiect extrem de serios ... Cu greu am reuşit să mă abţin să nu râd în timp ce dădeam ştirile, iar DJ-ul era cu mâna pe buton, gata să ia publicitate convins că nu voi putea duce buletinul la bun sfârşit. Vă daţi seama cum a sunat acel buletin de ştiri citit pe un ton vesel.  

Iar la TV, evident, tot cu râs. Eram la matinal şi urma un OFF despre nişte descinderi. Colega mea a dat o bâlbă şi de acolo s-a rupt filmul. Am citit râzând toată ştirea, de abia ne-am putut stăpâni să nu izbucnim în râs. Noroc că eram acoperite de imagini pentru că se simţea că ne chinuim să ducem la capăt acel OFF.

Paginademedia.ro: Care au fost cele mai dificile momente în timpul intervenţiilor în direct?

Luiza Cergan: În prima mea săptămână ca prezentator de ştiri TV, eram în timpul jurnalului de seară, ora 20. Şi primesc mesaj din redacţie că anulăm tot desfăşurătorul pentru că a izbucnit incendiul la spitalul din Piatra Neamţ.

Informaţii prea multe nu erau, nu reuşeam să luăm niciun oficial prin telefon care să ne dea detalii. Producătorul îmi tot spunea în cască că încearcă să ia reacţii, dar nimeni nu poate intra în direct.

Pot spune că aproape o oră am vorbit ca un aparat de radio, bazându-mă pe informaţii de background fiindcă reacţii oficiale am reuşit să oţinem abia spre finalul jurnalului.

La radio au fost momente pline de emoţie la începutul războiului din Ucraina. Mi-a fost extrem de greu să mă stăpânesc în timp ce scriam şi relatam despre evenimentele de acolo, astfel încât ascultatorul să nu sesizeze emoţie în glas.

A fost o perioadă extrem de încărcată atunci. Dădeam ştiri la radio de dimineaţa până seara, oră de oră, mergeam şi prezentam pe trei posturi (Kiss, Magic, Rock FM) şi seara plecam la TV pentru jurnalul orei 23.00 unde continuam dezbaterile pe subiect. A fost copleşitor.

Paginademedia.ro: Povesteşte-ne o întâmplare amuzanta?

Luiza Cergan: În jurnalul orei 10 urma să am un invitat în platou, să dezbatem pe marginea războiului dintre Rusia şi Ucraina. Totul era pregatit şi mai aveam circa 3 minute până să intrăm în direct.

Însă invitatul nu ajunsese încă. Producătorul îl tot suna şi cand i-a raspuns…şoc… Invitatul înţelesese că trebuie să ajunga la ora 22, nu dimineaţa. Discuţia urma să dureze circa 30 de minute. Decorul a fost refăcut rapid şi discutia s-a purtat prin Skype.   

Paginademedia.ro: Acum eşti doar la radio, dar îţi mai doreşti să te întorci în TV?

Luiza Cergan: Iubesc să prezint ştirile şi la TV şi îmi doresc să revin pe micul ecran. Este o pasiune din copilărie. Nu aş refuza un nou proiect în televiziune la un moment dat.

E amuzant că mă mai opresc oameni pe strada şi mă întreabă când mi se termina concediul, când revin la pupitrul stirilor?

Paginademedia.ro: Ţi-ai dorit să fii jurnalistă sau voiai altceva şi nu s-a întâmplat?

Luiza Cergan: Sunt  curioasă din fire. Şi vorbăreaţă. Astfel că de mică mi-a plăcut să pun întrebări, să cercetez. O perioadă am vrut să devin avocat. Dar mi-a trecut repede. Cred ca aş fi fost un avocat bun, dar ma bucur că am ales jurnalismul.

Paginademedia.ro: Ce îţi place să mai faci în afară de ştiri?

Luiza Cergan: Imi place foarte mult să dansez, o fac de fiecare dată când am ocazia. Şi îmi place să cânt, chiar daca vocea nu prea mă ajută.

Mi-am trecut pe lista dorinţelor pentru anul acesta să iau lecţii de canto, promit să vă anunţ data primului meu concert.  Îmi place să citesc, să mă uit la documentare.

Iubesc să fiu înconjurată de oameni, să râd, să socializez.  Iubesc drumeţiile pe munte. 

Luiza Cergan, carte de vizită:

A absolvit:
 
- Facultatea de Jurnalism şi Ştiintele Comunicării, Universitatea din Bucureşti
- Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine
- Master Comunicare şi Relaţii Publice SNSPA
 
  • Şi-a început cariera în televiziune în 2007 la Antena 2, Grupul Intact. A fost reporter de teren, secţia Eveniment 
  • Între 2019 – decembrie 2023 a prezentat ştirile dimineţii la postul B1 TV
  • A realizat  emisiuni – Talk B1
  • În 2019 a început cariera în radio: Kiss FM, Magic FM, unde este prezentator de ştiri

 

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus