Skip to main content

Maia Morgenstern, la Radio România Cultural. Spectacol nou de teatru radiofonic, un thriller in memoriam Monica Lovinescu

 
Maia Morgenstern interpretează rolul criticului şi scriitoarei Monica Lovinescu, în spectacolul de teatru radiofonic intitulat „Între câine şi lup” realizat pentru Radio România Cultural / foto: arhiva personală
Maia Morgenstern interpretează rolul criticului şi scriitoarei Monica Lovinescu, în spectacolul de teatru radiofonic intitulat „Între câine şi lup” realizat pentru Radio România Cultural / foto: arhiva personală

Premieră de teatru radiofonic, cu actorii Maia Morgenstern şi Zoltan Octavian Butuc în rolurile principale. Spectacolul, care se numeşte „Între câine şi lup” şi este in memoriam Monica Lovinescu (1923-2008), critic literar şi scriitoare care şi-a dedicat viaţa şi opera luptei împotriva comunismului, va fi difuzat sâmbătă (18 noiembrie), de la ora 17.00.

Publicitate

Spectacolul a fost coordonat de regizoarea Ilinca Stihi, cea care semnează şi scenariul, care este inspirat din viaţa şi opera Monicăi Lovinescu, cu inserţii din materiale documentare aparţinând Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

În spectacol, actriţa Maia Morgenstern este vocea Monicăi Lovinescu.

Este un lucru important pentru mine, tulburător. Privesc întreaga colaborare şi abordarea acestei personalităţi, cu toată grija şi cu toată seriozitatea.

Momentul în care doamna Ilinca Stihi ne-a propus această colaborare, această abordare, această plonjare în istorie, în artă, în teatru, în documentare, m-a speriat foarte mult. Pentru că e o mare, imensă, uriaşă responsabilitate”, a declarat Maia Morgenstern, potrivit comunicatului de presă transmis de Radio România Cultural.

Acest spectacol face parte din programul „Centenar Monica Lovinescu, vocea demnităţii”, desfăşurat pe mai multe săptămâni la Radio România Cultural.

„Dimensiunea artistică a Maiei Morgenstern reflectă dimensiunea istorică a Monicăi Lovinescu. Similitudini puternice de timbru şi emoţie au făcut cele două portrete să se apropie impresionant de mult.

Întâlnirea cu personalitatea culturală şi umană a Monicăi Lovinescu cred că ar trebui să aibă loc la un moment dat în viaţa fiecărui român. Atât însemnările, cât şi acţiunile sale au un efect de expulzare din vrajă, mai exact, revelează structura sistemului opresor comunist cu atâta minuţiozitate încât normalitatea devine perceptibilă”, spune regizoarea Ilinca Stihi.

Urmează Gala Monica Lovinescu

Duminică, 19 noiembrie, de la ora 19.00, Radio România Cultural va transmite, în direct de la Ateneul Român, Gala Monica Lovinescu, organizată de Editura Humanitas şi Fundaţia Humanitas Aqua Forte.

Scenariul (spectacolului radiofonic cu Maia Morgenstern – n.r.) dezvoltă momentul atentatului asupra vieţii Monicăi Lovinescu, din 18 noiembrie 1977, şi are aspectul unui thriller în care vom descoperi personajul Monica Lovinescu într-o dimensiune profund umană, aflat într-o stare precară, de teamă. Profund rănită, ea se va confrunta cu propriii demoni şi cu propria misiune, aflată permanent sub lupa malefică a Securităţii”, se arată în comunicatul transmis de Radio România Cultural.

Actorul Zoltan Octavian Butuc este „vocea securităţii, a întunericului şi terorii”

fotografii: Alexandru Dolea

Puntea de legătură, vocea perfidă, dar seducătoare a Securităţii, adusă la microfon de Zoltan Octavian Butuc, a devenit un liant paradoxal, dovada palpabilă şi diavolească a răului construit de om menit să ofere luminii umanismul ca vocaţie mesianică”, spune Ilinca Stihi.

Gabriel Liiceanu: „Fără Monica Lovinescu ne-am fi asfixiat în minciună”

La evenimentul lansării programului „Centenar Monica Lovinescu, vocea demnităţii”, filosoful şi scriitorul Gabriel Liiceanu spunea:

„Fără Monica Lovinescu ne-am fi asfixiat în minciună, n-am mai fi avut ocazia să auzim un glas al adevărului.

Dezastrul care a început în România după 1946-1947 a fost exact acesta: minciuna reiterată la nesfârşit seamănă cu o melodie care ţi se pune zi de zi, până când nu îţi mai poate ieşi din cap, şi dacă nu cunoşti o variantă alternativă, atunci mintea ta şi sufletul tău devin complet bolnave.

Într-un fel ne-a făcut să supravieţuim, pentru că ne-a dat un oxigen al adevărului pe care noi nu îl mai aveam”.

„Între câine şi lup” - detalii despre spectacol

  • Din distribuţie mai fac parte: Voicu Hetel, Ionuţ Kivu, Alex Moustache, Adrian Nour, Robert Radoveneanu, Daniel Tudorică, Alexandru Voicu şi Antal Omar.
  • Regia de studio a fost realizată de Janina Dicu.
  • Muzica originală aparţine lui Dan Handrabur.
  • Sound design: Tom Brânduş.
  • Redactor: Oana Cristea Grigorescu.

Despre regizoarea Ilinca Stihi

foto: arhiva personală

  • A studiat Regie de Film la Academia de Teatru şi Film din Bucureşti şi din 2005 e regizor la Societatea Română de Radiodifuziune. 
  • În anul 2013 a iniţiat alături de Atila Vizauer, Redactor Şef - Redacţia Teatru şi Mihnea Chelaru, inginer de sunet - Redacţia Teatru, primul Festival Internaţional de Teatru Radiofonic din România, Grand Prix Nova.
  • A primit pentru producţiile sale 7 premii internaţionale şi premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol radiofonic al anului în 2013, e membră al juriului Festivalului Internaţional de Radio de la New York din 2013 şi preşedinte al juriului de teatru radiofonic în cadrul Festivalului Prix Marulic din Croaţia în 2014, unde susţine şi un workshop intitulat „Iluzia. O hartă”. Semnează regia versiunii suedeze a unuia dintre spectacolele sale, produs de Radio Suedia.
Autor: Anca Bejan anca.bejanpaginademedia.ro
viewscnt

sus