Skip to main content

De Ziua Libertăţii Presei. Mesajul MediaSind: Cerem clasei politice să renunţe la folosirea instituţiilor publice pentru a suprima libertatea de exprimare

 
Sursa foto: Pexels
Sursa foto: Pexels

„Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor, Ministerul Culturii şi alte instituţii publice centrale sunt implicate politic în suprimarea drepturilor jurnaliştilor”, este concluzia MediaSind, care vine cu o poziţie chiar de Ziua Libertăţii Presei. 

Publicitate

„De Ziua Libertăţii de exprimareSindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, organizaţia naţională a lucrătorilor din mass-media, cere clasei politice să trateze jurnalismul ca pe un bun public, să renunţe la folosirea instituţiilor publice pentru a suprima libertatea de exprimare şi să respecte drepturile lucrătorilor din mass-media negociate prin contractele colective de muncă, cum ar fi clauza de conştiinţă a jurnalistului”, arată organizaţia într-un comunicat.

MediaSind acuză actuala Putere din România că „îşi permite să folosească fără restricţii instituţiile statului pentru a discredita jurnalişti incomozi”, amintind cazul Emiliei Şercan

Redăm în continuare comunicatul MediaSind

Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor, Ministerul Culturii şi alte instituţii publice centrale sunt implicate politic în suprimarea drepturilor jurnaliştilor

De Ziua Libertăţii de exprimareSindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, organizaţia naţională a lucrătorilor din mass-media, cere clasei politice să trateze jurnalismul ca pe un bun public, să renunţe la folosirea instituţiilor publice pentru a suprima libertatea de exprimare şi să respecte drepturile lucrătorilor din mass-media negociate prin contractele colective de muncă, cum ar fi clauza de conştiinţă a jurnalistului.

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind constată că situaţia industriei de media şi, în special, condiţia jurnalistului, se deteriorează în fiecare zi iar libertatea de exprimare şi drepturile jurnaliştilor sunt la cheremul Coaliţiei aflate la Putere.

Acum, când Ucraina se află în plin război cu Rusia, când jurnaliştii ar trebui apăraţi şi sprijiniţi intens, autorităţile de la Bucureşti ignoră rolul crucial al presei şi, nu numai că nu-i oferă niciun fel de măsuri de protecţie, dar apelează chiar la  diverse operaţiuni de discreditare a acesteia.

Beneficiind de o opoziţie anemică, actuala Putere din România îşi permite  să folosească fără restricţii instituţiile statului pentru a discredita jurnalişti incomozi (amanunte aici: Zece organizaţii europene şi internaţionale cer autorităţilor române „investigaţii prompte şi independente” în cazul Emiliei Şercan), desfiinţând drepturile  negociate în cazul principalelor instituţii publice de presă – Televiziunea Română şi Radioul Public prin interpretarea eronată a legislaţiei de către Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor, la solicitarea unor politruci din aceste instituţii (amănunte aici: Noi procese împotriva abuzurilor din Televizunea Română: MediaSind acţionează în justiţie administraţia Turturică-Săseanu pentru că refuză să plătească tichetele de masă angajaţilor TVR!

Mai mult chiar, asistăm la implicarea abuzivă a Ministerului Muncii pentru a bloca negocierile colective la nivel de sector şi din alte instituţii din Cultură şi Mass-Media, ceea ce poate afecta interesele a 100.000 de lucrători  care au nevoie de negocierea unui CCM care să le garanteze drepturile!!!  (amănunte aici: Federaţia FAIR-MediaSind a prezentat instituţiilor europene cum Ministerul Muncii din România devine Ministerul Solidarităţii cu Corupţia din Cultură şi Mass-Media!)

O mare neîmplinire a societăţii noastre rămâne faptul că instituţiile publice de presă rămân politizate, iar angajaţii din Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune sunt supuşi unor presiuni imense, pentru a fi folosiţi în diverse confruntări politice şi în campaniile electorale.

Dialogul social, la toate nivelurile, este blocat de o legislaţie a muncii restrictivă şi abuzivă, care afectează în mod grav şi presa care, cel puţin la nivel local, este pe cale de dispariţie.

Totodată Ministerul Culturii, cu aroganţa cu care ne-a obişnuit în ultima vreme, dispreţuieşte angajaţii din sectorul Cultură şi Mass-Media refuzând să se implice în rezolvarea problemelor semnalate de către organizaţia reprezentativă - Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind.

În aceste condiţii, jurnaliştii au nevoie de un  sprijin mai mare din partea societăţii civile, care poate limita, prin diverse acţiuni de presiune publică, măsurile Puterii politice de restrângere a libertăţii de exprimare. De asemenea, unele instanţe internaţionale pot face presiuni asupra factorilor decizionali autohtoni, fapt dovedit  în multe din episoadele dificile parcurse de presa românească a ultimilor ani.

Cetăţenii trebuie să înţeleagă că jurnalismul este un bun public, că este una dintre pietrele de temelie ale democraţiei. De aceea, ei  trebuie să se implice solicitând  Guvernului mai multă transparenţă  privind modul în care sunt cheltuiţi banii pentru instituţiile mass-media publice, dar şi private. Un deziderat major al oricărei societăţi democratice este ca mass-media să nu fie controlată de Guvern şi să nu fie manipulată de politicieni. Aceste lucruri se pot întâmpla doar atunci când cetăţenii conştientizează că mass-media este a lor, pentru că plătesc pentru ea. Din acest motiv, considerăm că este imperios necesară introducerea taxei radio-tv pentru finanţarea instituţiilor publice de media  - Televiziunea Română, Radioul Public şi Agenţia Naţională de Presă AGERPRES!

Aşa cum a procedat de fiecare dată în apărarea drepturilor tuturor lucrătorilor, inclusiv prin Petiţia depusă în PE împotriva introducerii în strategia naţională de apărare a vulnerabilităţii presei (amănunte aici: Dezbaterea petitiei FRJ MediaSind in Parlamentul European)Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, sprijinit de Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, de Confederaţia CNSLR-Frăţia, de Federaţia Europeană a Jurnaliştilor şi de Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor va sesiza Parlamentul EuropeanConsiliul EuropeanComisia Europeană şi Organizaţia Internaţională a Muncii pentru a cere sprijinul acestor instituţii în scopul de a stopa abuzurile actualei clase politice din România împotriva libertăţii de exprimare şi a drepturilor lucrătorilor români din mass-media.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus