Skip to main content

Mihai Tatulici: "Presa s-a dereglat, ca sistem. E prea mult rumeguş". Jurnalistul şi-a lansat un volum cenzurat acum 40 de ani

 
Mihai Tatulici: "Presa s-a dereglat, ca sistem. E prea mult rumeguş". Jurnalistul şi-a lansat un volum cenzurat acum 40 de ani

"Presa şi televiziunea s-au dereglat, ca sistem", spune Mihai Tatulici. "E prea mult rumeguş", continuă omul de televiziune, care şi-a lansat un volum de nuvele cenzurat de comunişti acum 40 de ani.

Publicitate

Tatulici a declarat pentru paginademedia.ro că a avut oferte de a reveni pe TV, dar le-a refuzat.

"Televiziunea s-a transformat într-un entertainment de cea mai proastă calitate", explică Mihai Tatulici. "Jurnalismul este acum mai mult despre inspectare şi despre constatarea mâhnirii", continuă el.

Mihai Tatulici a lansat volumul de nuvele Vin râmele, cu texte scrise acum 40-50 de ani, dar refuzate de cenzură în 1983. Un volum revizuit, cu texte "care recompun copilăria mea în Bucovina, primii ani ca ziarist de presă scrisă şi apoi ca realizator de emisiuni la televiziune."

De ce nu au trecut de cenzură?

"Poate pentru că viaţa de atunci era descrisă foarte clar şi asta nu a convenit", răspunde Tatulici. "La cenzură, nu au putut tăia nimic, ca să pună altceva, aşa că au oprit cartea cu totul", continuă el.

De ce "râmele"?

"Este metafora sistemului care împinge oamenii să trăiască la orizontală, nu la verticală, în care oamenii ajung să devină râme. În toate timpurile, atunci când ne merge prost, atunci apar râmele", răspunde Mihai Tatulici.

Volumul a fost editat de Editura Şcoala Ardeleană, din Cluj-Napoca.

Mihai Tatulici, Carte de vizită:

  • A debutat în presă ca elev, în 1966, la Zori noi, din Suceava
  • Redactor-şef, în studenţie, la revista Alma Mater, apoi redactor la Viaţa Studenţească
  • În anii 80 este redactor TVR.
  • După 1989, realizează Veniţi cu noi, pe programul doi
  • A pus bazele postului Tele 7 abc, apoi s-a mutat la Pro TV (unde s-a ocupat, printre altele, de proiectul Operaţiuna Pro-NATO).

Volume publicate:

  • Ceaţa şi obişnuinţa (1971)
  • Salvatorul (1979)
  • Ceainicul de argint (1980)
  • Vin râmele (1993)
  • Cadrele (2003)
  • Singur între două veacuri - memorii (2014)
  • Distrugătorul Speranţa sau povestea unui marinar deştept şi cu noroc (2014)
  • Distrugătorul Speranţa sau povestea unui marinar ajuns preşedinte (2016)
  • Tezaurul gastronomiei româneşti. Borşuri şi ciorbe (2016)
  • Am un interes personal: România, analiză socială (2017)
  • Istroia gastronomiei româneşti (2019)
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • StSt StSt
    @Stefan Stoica: Emisiunea o poti vedea pe youtubeul televiziunii de partid si de stat TVR1. Ii zice Dosar Romania si este o investigatie facuta de Razvan Butaru, eternul dizidentul ***
  • Sergiulica Toader Sergiulica Toader
    Eh! Rumeguș era si pe vremea "împăduririlor" televizate la Realitatea TV. Singura diferență este că acel rumeguș aducea muuult bănet în pușculița Dvs.
  • Dana Secretara Dana Secretara
    Cand se gudura pe langa SOV pana i-a cazut parul din cap i-a fost bine lui Mihai Tatulici. Leafa de 10.000 de euroi lunar la Realitatea TV. Imi amintesc ca avea drept auto de serviciu un Jaguar X Type, cu care a alunecat (sofer slab) la Piata Presei. Masina s-a botit si statueta cu animalut de pe capota s-a rupt. Inlocuirea a costat 46 de milioane, adica vreo 1200 de euro la vremea aia. Bineinteles ca Jaguarul a fost de vina si, pentru siguranta, a fost schimbat rapid cu un Range Rover Vogue.
  • Stefan Stoica Stefan Stoica
    @StSt
    Nu stiam ca a revenit pe ecrane Mr Caritas. Unde putem vedea emisiunea? Sunt unul dintre milioanele de romani saraciti din cauza sfaturilor competente ale dlui Mihai Tatulici.
  • MediaSind MediaSind
    @StSt
    Bob Woodward, Larry King, Jay Leno si Christiane Amanpour isi plang in pumni de invidie si-i fac vraji lui Razvan Butaru. Mihai Gadea a fost cu greu oprit sa demisioneze, iar Dan Cristian Turturica l-a consolat trei zile la rand pe Catalin Stefanescu, ramas fara lacrimi de crocodil de atata invidie. Site-urile de investigatii sunt nevoite sa traiasca din click-bites. Audientele TVR1 s-au dus in ceruri.
    Totul, dar totul, e din cauza/ datorita exclusivitatii acordate la doua editii Dosar Romania de Mihai Tatulici. Presa mondiala a inceput si se va sfarsi odata cu el. Restul e rumegus din Caritasul gandirii magice a marelui scriitor de retete de bucatarie.
  • un fost un fost
    E invazie de Tatulici. Peste tot dai de el, omul nu mai are mult pana la Judecata de Apoi si isi inchipuie ca e de neinlocuit. Si chiar este: la tupeul de a da lectii de presa generatiilor mai tinere. Se crede lemn de esenta nobila, restul ar fi "rumegus". Moș Mihai n-a lasat in urma lui decat Almășane, Butari, Marciuce si Manolii. Adica nulitați ambalate în gargara ieftină, care ar fi fost someri fara sprijinul lui.
  • StSt StSt
    NICIODATA mari romani precum Dumitrru Prunariu, Irinel Popescu, Nadia, Marin Sorescu, Hagi etc sau eroi ai poporului nostru precum Elisabeta Rizea nu au prins doua episoade de cate 1h in primetime la TVR1. A prins prietenul Caritas-ului, in ultimele doua duminici, de la 18.00, si in ultimele doua zile de luni, de la 22.00. Cu dedicatie de la Razvan Butaru, sub forma de interviuri in genunchi! Cand ProTV avea "Romania, Te Iubesc", televiziunea statului luata pe persoana fizica de Mediasind transmitea emisiunea Dosar Romania, care e chipurile de investigatii, unde se preamarea simbolul national Mihai Tatulici. Se premarea singur si pe bani publici, ca realizatorul Butaru nu a facut decat temenele. Bleah!
  • Soby Soby
    @margo, a venit la Realitatea TV în 2004 cred și a părăsit Realitatea TV în septembrie 2012. A încercat să lanseze Money.ro TV împreună cu fosta echipă The Money Channel în octombrie 2012 pe frecvențele Giga TV, a fost un eșec pentru că din iulie 2013 nu a mai emis live ci doar din reluări deoarece a rămas fără curent, iar din septembrie 2013 a rămas fără licență, în plus angajații nu au mai fost plătiți din februarie 2013, și avea intenția de a lansa și un post TV pentru tineri la începutul anului 2013 numită Star TV parcă, a fost și ăla un eșec de nu s-a lansat pe nicăieri, și a devenit un proiect abandonat.
  • D2 D2
    Acest fripturist sa ramana la ciorbele sale,propagandistul PCR ,un personaj greu digerabil.
  • margo margo
    ei, ce sa va povestesc, spalatorul de cadavre politice tapulici se plange de calitatea proasta a presei din ziua de azi... dar cum era cand facea el emisiuni platite la realitatea tv din vremea lui vantu? ca vad ca nu apare perioada aia in cv.

Trimite un comentariu

sus