Skip to main content

Minutul Paginademedia, cu jurnalistul şi fotograful Florin Ghioca: „Când vreau să mă enervez dau pe România TV sau Antena 3, dar nu rezist mai mult de 2-3 minute”

 
Foto: Marius Tudose
Foto: Marius Tudose

Minutul Paginademedia, cu Florin Ghioca, jurnalist, fotograf şi PR la Teatrul Naţional din Bucureşti. „La ştiri mă uit la Euronews România şi mai arunc un ochi pe Digi 24. Când vreau să mă enervez dau pe România TV sau Antena 3, dar nu rezist mai mult de 2-3 minute. Dar e un exerciţiu bun, uşor masochist”, povesteşte jurnalistul pentru Paginademedia.

Publicitate

Ghioca a colaborat cu publicaţii precum Evenimentul Zilei, Adevărul, Libertatea şi Cotidianul. A făcut şi televiziune, dar a prezentat şi emisiuni radio. La Adevărul Live a realizat peste 1000 de interviuri în trei ani de emisie.

De nouă ani este fotograf şi PR la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti şi din când în când mai cochetează cu presa, atunci când nu are expoziţii şi turnee.

Florin Ghioca nu urmăreşte podcastaruri pentru că „nu l-a convins niciun influencer”

Momentan nu m-a convins niciun influencer să îmi dedic timpul unui podcast. Dacă mai trăia Andrei Gheorghe şi făcea un podcast mi l-aş fi pus pe căşti, în drum spre casă”, spune el.

Ce publicaţii preferă?

Digi24.ro, hotnews.ro, paginademedia.ro şi ziare.com.

La ce se uita când era mic?

La discursurile lui Ceauşescu şi Fort Boyard, de la TV5 (acum TV5 Monde, canal de televiziune francofon).
 
Mai multe detalii, în interviul de mai jos:
 
  • TV sau YouTube?
Încă TV, dar mai mult pentru Netflix, Disney+ şi Amazon, din păcate TV-ul meu nu mă lasă să instalez aplicaţia HBO, aşa că restul pe laptop.
 
YouTube doar în interes de serviciu, dacă am ceva de văzut sau pun vreun videoclip deosebit.
 
  • Facebook, Instagram sau Tik Tok?
Facebook, pentru că încă mai merge şi am treabă la serviciu cu el, Instagram pentru fotografii, că asta mi-e meseria, deşi pe pagina mea uit să public şi săptămâni la rând.
 
Cu Tik Tok-ul încă nu m-am împrietenit. La un moment dat voi fi nevoit, dar doar în interes de serviciu, în rest mi se pare pierdere de vreme.
 
  • Radio sau podcast?
Radio doar în maşină, podcast aproape deloc, momentan nu m-a convins niciun influencer să îmi dedic timpul unui podcast. Dacă mai trăia Andrei Gheorghe şi făcea un podcast mi l-aş fi pus pe căşti, în drum spre casă.
 
  • Ştiri sau emisiuni?
Ştiri şi uneori ceva emisiuni. Dacă au poveşti bune şi sunt realizate cum trebuie. Deci rar.
 
  • Ce ştiri preferi să consumi şi din ce categorii?
Mă uit pe situaţia din Ucraina, sunt la zi cam cu tot ce se întâmplă. Urmăresc realizările sportivilor români şi mă bucur de ele.
 
Sunt atent la ce se întâmplă în teatru în general, aşa că mă uit pe TheStage şi pe publicaţii de gen, iar din când în când mai arunc un ochi pe un site agregator de ştiri, să nu pierd contactul cu lumea.
 
Mă trezesc că mai comentează prietenii pe un subiect fierbinte, la zi şi mă paşte o uşoară frustrare când pierd câte ceva şi nu sunt la curent. E o reminiscenţă a vremurilor când făceam presă cotidiană.
 
  • De unde te informezi cel mai des? TV, online sau print?
La TV mă uit la ştiri când ajung acasă. În rest, de prin online. 
 
  • Cu ce publicaţii îţi începi ziua?
De obicei cu revista presei pe care o primesc la monitorizare, iar de acolo mă plimb pe diverse site-uri, de la digi la hotnews şi de la paginademedia la ziare.com.
 
  • Ce publicaţii din străinătate urmăreşti?
Tot ce primesc ca recomandări pe temele solicitate pe telefon, în selecţia de ştiri. Nu caut publicaţii anume, dar în funcţie de cuvintele cheie pe care i le-am dat lui Google – îmi găseşte el câte ceva de citit la zi.
 
  • Când ai citit ultima dată un ziar sau o revistă? 
Când am şters geamurile (râde). Nu de curând. Dar mai intru la Inmedio şi mai frunzăresc aiurea printuri, de dragul vremurilor apuse. Mă uit pe Zile&Nopţi, au interviuri faine. Am văzut inclusiv unul cu mine care, culmea, mi-a plăcut!
 
  • La ce te uitai la TV când erai mic?
Pe vremea respectivă la orice, inclusiv la discursurile lui Ceauşescu. Normal, ca toată lumea, la un singur post. Apoi şi la TVR2, ulterior la Pro şi Antenă.
 
Consumam televiziune în neştire în anii 90, e firesc. Acum, cu aşa ofertă variată sunt mult mai selectiv şi mă plictisesc destul de repede. Pe vremuri eram fascinat de Fort Boyard, de la TV5. Nu ratam niciun episod. Am văzut că l-au reluat, mi-a apărut pe Facebook o reclamă, o să mă uit din nou. 
 
  • Dar acum ce urmăreşti?
La ştiri mă uit la Euronews România, chiar dacă jurnalele lor seamănă destul de mult între ele şi nu au un conţinut variat de la o oră la alta. Mai arunc un ochi pe Digi 24.
 
Când vreau să mă enervez dau pe RTV sau Antena3, dar nu rezist mai mult de 2-3 minute. Dar e un exerciţiu bun, uşor masochist. Altfel, zapez până dau de ceva interesant, apoi trec la filme şi mă întorc pe net.
 
Mă enervează grila asta nouă şi cred că o sa fac o petiţie online, să treacă TVR Cultural din poziţia 196 (sau 198, nici nu mai ştiu) mai în faţă. Pe de o parte ne plângem de nivelul tot mai jos de cultură al tinerilor, pe de altă parte parcă nu ştim cum să le ascundem posturile astea.
 
O să îmi dedic o zi pentru a introduce manual posturile. Oricum, jumătate din ele nici nu au ce să caute într-o grilă must have sau nici măcar aşa, de umplutură.
 
  • Cât de des publici pe reţelele sociale?
Prin prisma meseriei, zilnic. În ceea ce mă priveşte, încerc să fiu constant, chiar dacă uneori trec zile în şir fără să pun ceva pe paginile mele. Că am mai multe, ce să fac… Dar la serviciu sunt zilnic conectat pe ele.
 
  • Jurnalist preferat? 
În afară de mine, Anderson Cooper. Şi îmi mai plăcea Matthew Fisher, pe care l-am cunoscut şi care, din păcate, s-a stins acum doi ani. Un om tare fain!
 
Români nu ţin minte să am… Niciunul pe moment. Iar dacă o fi vreunul, sigur sunt subiectiv pentru că ne ştim de multă vreme. Nu nominalizez, ca să nu se supere ceilalţi pe care sigur îi uit acum.
 
  • Blog sau Vlog?
Depinde. Îmi place să citesc poveşti pe bloguri, dacă sunt scrise fain. Mai public şi eu pe unele bloguri uneori, dar cred că viitorul va fi totuşi în video. Conţinut scurt şi la obiect.
 
O să fac un fel de vlog pe tema fotografiei de teatru. Ceva super nişat, în limba engleză. Content pentru cei de afară mai degrabă. Din toamnă, pe site-ul meu, ghioca.eu. Care şi el este în limba engleză.
 
  • Ai lucrat în presă mulţi ani, ai prezentat emisiuni, ai făcut interviuri, atât în radio cât şi TV sau online, dar în ultima perioadă te-ai refugiat în fotografie şi în teatru. Îţi este dor de presă?
Întotdeauna, dar mi-e dor de presa aia quality, aşezată, corectă, nesenzaţionalistă, una dedicată atât informării (corecte), cât şi educării publicului.
 
Din păcate, ea nu mai este căutată şi cred că nici posibilă. Sunt destul de pesimist în privinţa asta. Mi-ar plăcea să mai fac radio, ca să fiu sincer. Mi-e dor de pupitru şi de microfon.
 
Aş accepta orice invitaţie de a prezenta o emisiune. Idei am, mai trebuie să-mi exersez dicţia un pic, că s-a ramolit cu vremea. Şi să am şi timp, că el e inamicul numărul 1 în calea oricărui proiect.
  • Crezi că emisiunile dedicate fotografiei mai sunt posibile la noi?
Poate că da, dar realizate pe modelul noilor generaţii: scurt şi la obiect. Sunt emisiuni de nişă, care ar avea un public fidel la o adică. Doar că nimeni nu face emisiuni doar pentru fotografi sau doar pentru tapiţeri ori ospătari.
 
Se caută un public cât mai larg, chiar şi în cazul emisiunilor culinare. Ele nu se adresează numai bucătarilor sau numai gospodinelor. Am prezentat o asemenea emisiune la un moment dat. Acum cred că m-aş descurca mai bine, chiar dacă peste nu multă vreme vom fi invadaţi mult mai serios de IA (Inteligenţa Artificială) în domeniul ăsta.
 
 
 
Credit foto: Marius Tudose
 
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus