Skip to main content

UPDATE. A murit actriţa Nataşa Raab. Cunoscută din seriale TV, filme şi reclama care a făcut celebră replica „Prea bun, prea ca la ţară”. Ultimul interviu

 
Nataşa Raab (15.07.1953-23.10.2023) / foto: arhiva personală
Nataşa Raab (15.07.1953-23.10.2023) / foto: arhiva personală

Actriţa Nataşa Raab a murit luni, 23 octombrie, la vârsta de 70 de ani. Anunţul a fost publicat pe site-ul Radio România Cultural

Publicitate

Artista a avut mai multe probleme de sănătate în ultima vreme. Acum patru ani a fost diagnosticată cu Prakinson şi a fost nevoită să se retragă din activitatea artistică.

Dintre cele mai recente proiecte ale sale: „Acasă la tata” (2015, regia: Andrei Cohn), „Back Home” (2015), „Poziţia copilului” (2013, regia: Călin Peter Netzer), „Rămâi cu mine (2013), „Domestic” (2012), „Din dragoste cu cele mai bune intenţii” (2011).

Nataşa Raab a realizat multe roluri în teatru, dar şi pentru televiziune, reclame şi filme

A realizat unul dintre puţinele roluri emblematice în publicitatea de televiziune, Coana Chiva, pentru brandul de lactate Covalact, pentru care a filmat mai multe reclame TV în ultimii ani. Cel mai recent spot a fost promovat acum patru luni. 

Nataşa Raab a strâns în CV-ul artidtic mai multe roluri importante de-a lungul carierei, atât pentru serialele TV  precum „Lumini şi umbre” (1981-1982), „La urgenţă” (2006), „Inimă de ţigan” (2007), „Regina” (2008) au „Rpmţi cu mine” (2013, HBO), cât şi în filme – precum „Amen” (2002), „Păcală se întoarce” (2006), „Din dragoste cu cele mai bune intenţii” (2011, care i-a adus şi o nominalizare pentru Cea mai bună actriţă în rol principal la Premiile Gopo) sau „Poziţia copilului” (2013).

VIDEO. Cea mai recentă reclamă TV din seria Covalact a fost publicată acum 4 luni

„Nataşa Raab a fost dăruită cu o energie debordantă” - mesajul colegilor de la Teatrul Naţional Craiova

„Cu imensă durere anuntăm ca s-a stins din viaţă Nataşa Raab, una dintre cele mai iubite actriţe ale teatrului şi filmului românesc.

Pregnantă personalitate a peisajului cultural craiovean, actriţa Nataşa Raab a fost dăruită cu o energie debordantă, necontenind a-şi manifesta preaplinul histrionic în mai multe zone de interes artistic, de la roluri de teatru, film şi televiziune, până la înregistrări de albume audio, prezentări de spectacole, turnee şi zeci de participări cu trupa Teatrului Naţional Craiova la marile Festivaluri de teatru ale lumii.

Înzestrată cu o frumuseţe statuară, carismatică, puternică, foarte feminină şi feministă, dar şi umilă, călăuzită de credinţa nestrămutată într-un Dumnezeu care o iubeşte şi o veghează mereu, cu o carieră artistică notabilă, Nataşa Raab a fost una dintre actriţele etalon ale scenei craiovene, fiind laureată de-a lungul timpului cu numeroase premii şi distincţii.

De la premiul UNITER pentru debut, în anul 1989, cu rolul Elena Andreevna, din spectacolul „Unchiul Vanea”, de A.P.Cehov, regia Mrcea Cornişteanu, până la ascensiunea sa din zona cinematografiei, majoritatea filmelor în care a jucat au fost apreciate la nivel internaţional.

O apariţie electrizantă, o înfăţişare seducătoare şi o prezenţă puternică, Nataşa Raab a fost una dintre actriţele iubite de camera de filmat: i s-a încredinţat rolul mamei în fimul „Din dragoste cu cele mai bune intenţii” (regia: Adrian Sitaru, 2011 - premiat la festivalul Internaţional Locarno, Elveţia), dar şi rolul Dr. Olga Cerchez din pelicula „Poziţia copilului” (regia: Călin Netzer, 2013, care a primit Ursul de Aur la Berlinala din 2013).

Admirând-o în rolul Elena Andreevna, Valentin Silvestru, unul dintre cei mai duri critici de teatru, scria despre Nataşa Raab: «actriţă înaltă, mlădioasă, cu ţinută elegantă şi un chip gânditor, de o frumuseţe severă, o atitudine încordată şi un mers sigur (...) Actriţa a realizat fără cusur, în chip proeminent, cu fineţe extremă şi cu o nuanţă de mister, cel mai interesant caracter al spectacolului».

Dumnezeu să o odihnească!

Ceremonia de înmormântare va avea loc miercuri, 25 octombrie, la Cimitirul Ungureni din Craiova.”

Despre Nataşa Raab

  • Nataşa Raab s-a născut la 15 iulie 1953, în Huedin (judeţul Cluj).
  • A cochetat şi cu muzica, a studiat canto cu Stela Simonetti. În adolescenţă a cântat jazz, mai ales pe scena Casei de Cultură a Studenţilor şi a Casei Armatei din Cluj. Apoi a interpretat şi muzică populară, la ansamblul Mărţişorul.
  • A absolvit Liceul „Gheorghe Bariţiu” din Cluj-Napoca şi Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (I.A.T.C.) din Bucureşti, la clasa profesorului Mircea Albulescu, promoţia 1988.
  • A fost şi manechin, în prioada 1979 - 1988, pentru Centrul de Creaţie UCECOM, condus de Zina Dumitrescu.
  • De la absolvire a debutat ca actriţă profesionistă la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.
  • A colaborat şi cu Teatrul Odeon din Bucureşti, dar a jucat şi pe scena Teatrului Naţional din Cluj, împreună cu actorul George Motoi.
  • A jucat în spectacole te teatru precum "...Escu" (de T. Muşătescu), „O masă pe cinste” (de G. Astalos), „Pragul albastru” (de I.D. Sârbu), „Ferma animalelor” (de George Orwell), „Tărâmuri întunecate” (de Harding Lernay), „Hamlet” (de W. Shakespeare), „Naşterea” (de C. Voiculescu), „Vacanţă în Guadelupa” (de Pierre Sauvil şi Eric Assous), „Omul cu mârţoaga” (de George Ciprian), „Valsul hazardului” (de Victor HaTm), „Romeo şi Julieta” (de W. Shakespeare) etc.
  • A jucat şi în multe filme, lista completă poate fi citită pe site-uri precum Cinemagia sau AARC.
  • A prezentat Festivalul Naţional „Maria Tănase”, „Crizantema de Aur”, „Crizantema de Argint” la Chişinău, spectacole, emisiuni de radio şi televiziune.
  • A fost Conferenţiar Universitar Doctor la Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Facultăţii de Litere din Craiova şi membră al senatului UNITER.

VIDEO. ULTIMUL INTERVIU: „M-am îmbolnăvit de dor după ce a murit sufletul meu pereche”

Nataşa Raab - Înmormântarea va avea loc miercuri (25 octombrie), în Craiova

„Ne despărţim de Nataşa Raab

(15 iulie 1953 – 23 octombrie 2023)

UNITER îşi exprimă tristeţea la aflarea veştii că îndrăgita actriţă de teatru şi film, Nataşa Raab ne-a părăsit.

După absolvirea facultăţii a devenit actriţă la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, dar a colaborat şi cu Teatrul Odeon şi Teatrul Naţional Cluj. În 1991, la Gala UNITER, a fost distinsă cu premiul criticii pentru rolul Elena Andreevna din spectacolul „Unchiul Vanea”, regia Mircea Cornişteanu, producţie a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” Craiova.

În 2011 a fost nominalizată la Premiile Gopo pentru rolul din filmul „Din dragoste cu cele mai bune intenţii”.

O actriţă cu un farmec aparte, o prezenţă încântătoare, un om jovial şi expansiv, cu o energie debordantă.

Ne vor lipsi buna dispoziţie şi voioşia pe care o imprima când venea în vizită la UNITER, ca un taifun, între două filmări...

Pentru cei care doresc să îşi ia rămas bun, ceremonia de înmormântare va avea loc miercuri, 25 octombrie, la Cimitirul Ungureni din Craiova. Revenim cu detalii.

Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace!”, au scris cei de la UNITER (Uniunea Teatrală din România).

Autor: Anca Bejan anca.bejanpaginademedia.ro
viewscnt

sus