Skip to main content

New York Times îşi retrage jurnaliştii din Rusia. „Nici Stalin, nici măcar Războiul Rece nu au reuşit să ne îndepărteze din Rusia”

 
 Foto: Jakayla Toney - Unsplash
Foto: Jakayla Toney - Unsplash

Pentru prima dată în 100 de ani, ziarul New York Times nu va avea reporteri de teren în Rusia, ca urmare a legii adoptate vinerea trecută de Vladimir Putin, care-i pedepseşte cu până la 15 închisoare pe cei care răspândesc ştiri considerate false de puterea de la Kremlin. 

Publicitate

Sunt vizaţi inclusiv cei care critică armata rusă sau cei care spun că în Ucraina se duce un război şi nu o „operaţiune militară specială”, aşa cum impune statul rus, dar şi cei care prezintă date „neaprobate” despre pierderile de război.

Anunţul despre retragerea reporterilor din Rusia a venit din partea lui Neil MacFarquhar, fost şef al redacţiei din Moscova a New Yotk Times, care a precizat că Rusia a fost mereu o zonă de interes cu poveşti importante, însă noile evoluţii (legea fake news) a „ucis această lungă tradiţie”. 

„Am transmis de acolo continuu din 1921, cu una sau două mici întreruperi din motive de viza. Nici Stalin, nici măcar Războiul Rece nu au reuşit să ne îndepărteze din Rusia”, a scris Neil MacFarquhar pe Twitter
 

BBC reia emisia transmisiunile din Rusia, după ce luase o pauză. Alte publicaţii au renunţat să mai transmită din Rusia

O analiză New York Times de zilele trecute arată cum numeroase organizaţii de presă interbaţionale, agenţii, televiziuni sau ziare, au suspendat operaţiunile în Rusia, din cauza noii legi fake news. 
 
BBC şi Bloomberg News au anunţat că jurnaliştii lor nu mai pot transmite liber din Rusia, din cauza noua lege a cenzurii aprobată de Putin, care ajunge să incrimineze jurnalismul independent.  
 
BBC, televiziunea naţională din Marea Britanie, a revenit câteva zile mai târziu şi a decis să reia acoperirea media, în limba engleză, în Rusia. 
 
„Am analizat implicaţiile noii legislaţii alături de nevoia urgentă de a prezenta informaţii din teren din Rusia. După o analiză atentă, am decis să reluăm transmisiunile în limba engleză din Rusia chiar din această seară (8 martie - n.r)”, au anunţat reprezentanţii BBC într-o declaraţie. 

CNN International a anunţat încă de vinerea trecută că încetează să mai emită în Rusia, iar ABC News a anunţat că suspendă acoperirea media până ce analizează situaţia. 

Dispare şi presa liberă din Rusia 

Noua lege a lui Putin a dus şi la dispariţia unor organe independente de presă din Rusia. Echo Moscova, postul de radio fondat de disidenţii ruşi în 1990, un simbol al libertăţii în Rusia, a fost închis de boardul său. 

Televiziunea TV Rain, o televiziune independentă de tineri care se prezenta drept „televiziunea optimistă”, a anunţat că îşi suspendă operaţiunile pe termen nedefinit. 

Întreaga redacţie a televiziunii şi-a anunţat demisia în direct pe postul TV Rain. „Sperăm că într-o zi vom relua emisia”, a anunţat una dintre jurnalistele postului vizibil emoţionată. 

 

Jurnalistul Dmitri A. Muratov, care a luat anul trecut premiul Nobel pentru Pace, a anunţat că publicaţia sa, Novaya Gazeta, un ziar independentă care a avut şase ziarişti asasinaţi, este şi ea în pericol să se închidă. 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • DODO DODO
    pe vremea aia erau ziaristi cu staif nu bule ca acum
  • plancton plancton
    Ca sa vezi; russia today isi incepea jurnalul de stiri de acum 2 zile cu titlul; "War in Ukraina". parca nu suna a operatiune militara, nu? Imi pare rau ca nu am facut o poza.
  • Glumetzu Glumetzu
    Niște ***!

Trimite un comentariu

sus