Skip to main content

Nopţi albe, un documentar despre Generaţia de Aur a fotbalului românesc

 
Nopţi albe, un documentar despre Generaţia de Aur a fotbalului românesc

Documentar despre fotbal. Filmul se numeşte Nopţi albe şi va cuprinde cele mai importante perioade din fotbalul românesc: anii `80-2000.

Publicitate

Producţia spune povestea celebrilor fotbalişti români din perioada 1980-2001, o perioadă în care Echipa Naţională a României a ajuns pe locul trei în lume în clasamentul FIFA şi a reuşit recordul a trei calificări consecutive la trei campionate mondiale (1990-1994-1998) şi două calificări consecutive la două campionate europene de fotbal (1996 şi 2000). 

Ce nume importante din fotbalul românesc participă la documentar?

În Nopţi albe vor fi prezenţi nume precum fostul fotbalist Florin Răducioiu, antrenorii Anghel Iordănescu şi Emeric Jenei.

De asemenea vor fi membri ai echipelor tehnice care i-au însoţit pe sportivi, cum ar fi medicul Pompiliu Popescu, dar şi oameni din presă, scriitori şi specialişti ca Ionel Stoica, Radu Paraschivescu, Ovidiu Ioaniţoaia, Mircea M. Ionescu.

Totodataă, filmul scoate în evidenţă rolul pe care l-a avut Gheorghe Hagi pentru Echipa Naţională şi pentru fotbalul românesc.

Florin Răducioiu: „Mă bucur să fac parte din această poveste şi să rememorez evenimentele din istoria noastră şi a fotbalului...Pentru noi şi pentru România, cel puţin momentul din 1994 (meciul România-Suedia) a fost de o intensitate maximă, am trăit de la agonie la extaz şi din nou la agonie.

O să povestesc mai multe în documentar, lucruri interesante despre meciul la care mă gândesc şi astăzi, dar şi ceea ce s-a întâmplat după ce am ieşit de pe teren şi despre toată acea perioadă.”

Documentarul va fi împărţit în două formate distincte:

  • un film de lungmetraj pentru cinema, care va conţine momentele importante ale Generaţiei de Aur
  • un serial cu imagini si subiecte extinse destinat unei platforme de streaming

Filmările sunt încă în derulare, iar până în prezent au fost înregistrate 120 de ore de interviuri şi ilustraţii, atât în ţară cât şi în străinătate, s-au vizionat peste 150 de ore de de imagini din arhive, aproximativ 2.000 de poze şi câteva sute de articole.

GALERIE FOTO. „Am pus la un loc imagini de arhivă, interviuri recente, fotografii şi ziare de atunci”

Producătorii filmului sunt Călin Creţu şi Simion Apreutese. Acestora li s-au alăturat regizorul Claudiu Mitcu şi scriitorul Andrei Crăciun.

Am pus la un loc imagini de arhivă, interviuri recente, fotografii şi ziare de atunci. A ieşit ceva frumos. Un film care rezumă un timp dispărut. Şi am vrea ca acest documentar să fie ceea ce va rămâne din povestea generaţiei de neuitat, cum frumos i-a spus Florin Răducioiu. E o poveste de dragoste filmul nostru.

Fotbaliştii de acum treizeci-patruzeci de ani au fost nişte semi-zei în România. Nimeni nu era pe atunci mai iubit. Hagi a fost probabil singurul român care a făcut unanimitate în anii 1990, când ne dezbinau atâtea. Încercăm să ne aducem aminte cum şi de ce am fost fericiţi şi să pasăm povestea asta mai departe generaţiilor ce vin”, adaugă Andrei Crăciun.

Călin Creţu:

 „A fost o provocare să aducem în acest proiect atât de multe legende ale fotbalului românesc. Mulţi dintre ei au cariere importante, afaceri şi viaţă personală, unii dintre ei departe de Bucureşti sau chiar departe de România.

Aici ne-a ajutat Ilie Dumitrescu foarte mult, el a fost liantul dintre noi şi fotbalişti, ar fi fost foarte greu dacă nu imposibil să ajungem aici cu proiectul fără implicarea lui.”

Filmul va fi lansat la începutul lui 2024.

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus