Skip to main content

Minutul Paginademedia. Nora Dincă - Euronews: „Singura mare provocare mi-a fost să rămân nealterată de mizeria din jur”. Urmăreşte „Vocea României”

 
Nora Dincă prezintă formatul „A venit vremea”, la Euronews
Nora Dincă prezintă formatul „A venit vremea”, la Euronews

Minutul Paginademedia. „Singura mare provocare mi-a fost, spre final, să rămân nealterată de mizeria din jur. Mi-a ieşit şi nu mi-a ieşit. Mi-a ieşit, în sensul în care am rămas acelaşi om integru, până la capăt. Nu mi-a ieşit, în sensul în care mi-am făcut sufletul scrum”, povesteşte, în exclusivitate pentru paginademedia.ro, Nora Dincă.

Publicitate

Nora Dincă prezintă formatul „A venit vremea”, la Euronews, în fiecare sâmbătă, de la ora 11.30. Jurnalista a lucrat 17 ani la Realitatea TV, dar şi la site-ul Ziare.com, în perioada iunie - decembrie 2020.

Prezentatoarea de la Euronews a declarat pentru Paginademedia că nu şi-a dorit să fie jurnalistă şi că a intrat în presă abia la vârsta de 30 de ani:

Nu am nicio pregătire academică pentru meseria de jurnalist, ci pentru cea de actor. Toată tinereţea, actoria a fost aerul meu (...).

Televiziunea mi-a fost, iniţial, doar o soluţie temporară pentru un pic de siguranţă a zilei de mâine. Dar actoria nu se face cu jumătăţi de măsură. Nu mi-am dat seama, decât prea târziu, că de fapt făcusem o alegere. Trăiesc cu acest regret”, a spus prezentatoarea.

Ce publicaţii din străinătate preferă?

Nora Dincă urmăreşte „Nature” şi „Science”.

Emisiune preferată?

„România, te iubesc!” şi „Vocea României”, de la Pro TV.

La categoria momente dificile, jurnalista spune că „a asistat la degradarea jurnalismului aşa cum îl ştia”:

„Am asistat, din interior, la degradarea jurnalismului aşa cum îl ştiam, până în punctul în care nu mai putea fi numit jurnalism.

Iar în procesul ăsta, care a fost ca o boală lungă, mulţi împăraţi s-au dovedit a fi de neprivit de goi, iar asta m-a durut pentru că am pierdut nu doar nişte (până atunci) repere profesionale, ci şi prieteni.”

Mai multe detalii, în interviul de astăzi cu Nora Dincă:

  • TV sau YouTube?

TV, rar. YouTube, şi mai rar. În principal, din motive de lipsă de timp.

  • Radio sau podcast?

Radio, în maşină. Podcast, rareori, accidental. Doar Luca mă trage uneori să vedem câte un podcast împreună.

A! Şi „Judecata de-acum” (Ovidiu Vanghele şi Vlad Stoicescu). Când reuşesc să mă aşez să respir un pic, văd din urmă mai multe odată.

Iar din zona de divertisment, am văzut o dată „Lucruri Simple”, al lui Horia Brenciu, şi mi-a plăcut foarte mult. Cred că nu are egal pe segmentul ăsta. Mi-am promis că o să mai mai uit, dar uite că nu am reuşit. Acum, că tot mi-aţi dezgropat voi amintirea asta, cu prima ocazie asta o să fac.

  • Facebook sau Instagram?

Facebook. Îmi place să citesc. Şi să scriu.

  • Ce ştiri preferi să consumi şi din ce categorii?

Ştiri adevărate (adică nu mincinoase, nu trunchiate, nu manipulatoare). Din categoria actualitate – internă, externă, de mediu.

  • De unde te informezi cel mai des? TV, online sau print?

Online. Print aproape nu mai există, iar de TV nu am timp.

  • Cu ce publicaţii îţi începi ziua?

Îmi încep ziua muncind, nu am timp de răsfoit altceva în afara muncii mele. Când se întâmplă, accidental, chiar îmi dăunează, pentru că îmi strică toată ziua. Revista presei o fac, de obicei, noaptea târziu, de pe social media.

  • Ce publicaţii din străinătate urmăreşti?

„Nature” şi „Science”.

  • Când ai citit ultima dată un ziar sau o revistă?

Săptămâna trecută, Libertatea de weekend – a cumpărat-o mama, pentru că apăruse un interviu cu mine. Aşa face, ca toate mamele, păstrează tot.

  • La ce te uitai la TV când erai mică?

La jumătatea de oră săptămânală de Cascadorii Râsului şi Desene Animate. Da, atât sunt de bătrână.

  • Serial preferat?

Sunt multe. Primele pe care le-am iubit au fost MASH, Viaţa ca-n filme, Cracker, Seinfeld.  Apoi, din astea mai din mileniul trei: Six Feet Under (Sub pământ S.R.L), Anatomia lui Grey (nu l-am văzut cred niciodată integral, dar nu a existat episod la care să nu mă umflu de plâns – excepţional scenariu).

Există, însă, un serial pentru care aş plăti bilet pentru fiecare episod, să-l văd la cinematograf: Peaky Blinders. Actorie (de la rolurile principale, până la ultimul figurant), regie, muzică, lumină, scenariu, costume, scenografie - toate sunt excepţionale, o chimie rară pentru un serial.

  • Film preferat?

Asta chiar mi-e cu neputinţă să nominalizez. Nici măcar un top 10 nu aş putea face – pe puţin 30 sunt numai pentru primul loc. Din păcate, nu am timp să văd şi să revăd câte filme aş dori. Dacă aş avea mai multe vieţi, într-una dintre ele nu aş face altceva decât să mă uit la toate filmele şi actorii uriaşi de vreodată - iar în următoarea aş fi eu un actor uriaş.

Încă dinainte de a se naşte fiul meu, Luca, am început să fac pentru el o listă de filme musai de văzut, iar acum, 21 de ani mai târziu, cred că am sărit de 100. Deci, nu, nu voi nominaliza niciun film preferat - aş simţi că le trădez pe toate celelalte.

  • Emisiune preferată?

„România, te iubesc!” şi „Vocea României” (Pro TV). Şi, mai nou, „Cult”, de la Euronews.

  • Ce jurnalişti apreciezi?

Cei integri - cei care nu se dau după cum bate vântul, care nu fac compromisuri, care mănâncă salam cu pâine dacă e nevoie, dar nu abdică de la menirea lor – aceea de câine de pază al democraţiei. Jurnaliştii jurnalişti, nu doar purtători de legitimaţie de jurnalist.

Pentru jurnaliştii noştri independenţi am cea mai mare admiraţie - în special cei care fac presă de investigaţie. Jurnaliştii de la Recorder, Centrul de Investigaţii Media, Să fie Lumină, Investigatoria, Epoch Times.

  • Cât de des publici pe reţelele sociale?

În funcţie de timp şi stare. 

  • Blog sau vlog?

Blog. Cum spuneam, îmi place şi să scriu, şi să citesc.

  • Ţi-ai dorit să fii jurnalistă?

Nu. Am intrat târziu în televiziune, pe la 30 de ani. De altfel, nu am nicio pregătire academică pentru meseria de jurnalist, ci pentru cea de actor.

Toată tinereţea, actoria a fost aerul meu. Nu mă imaginam făcând vreodată altceva. Nici măcar nu făceam acest exerciţiu de imaginaţie.

Televiziunea mi-a fost, iniţial, doar o soluţie temporară pentru un pic de siguranţă a zilei de mâine. Dar actoria nu se face cu jumătăţi de măsură. Nu mi-am dat seama, decât prea târziu, că de fapt făcusem o alegere. Trăiesc cu acest regret.

  • Care au fost cele mai grele momente din cariera de jurnalist?

Cele în care am asistat, din interior, la degradarea jurnalismului aşa cum îl ştiam, până în punctul în care nu mai putea fi numit jurnalism. Iar în procesul ăsta, care a fost ca o boală lungă, mulţi împăraţi s-au dovedit a fi de neprivit de goi, iar asta m-a durut pentru că am pierdut nu doar nişte (până atunci) repere profesionale, ci şi prieteni.

  • Dar cele mai provocatoare?

Mi-a venit totul uşor, natural, nu am simţit nicio sarcină în televiziune ca pe o mare provocare. Singura mare provocare mi-a fost, spre final, să rămân nealterată de mizeria din jur. Mi-a ieşit şi nu mi-a ieşit. Mi-a ieşit, în sensul în care am rămas acelaşi om integru, până la capăt. Nu mi-a ieşit, în sensul în care mi-am făcut sufletul scrum.

Carte de vizită - Nora Dincă:

  • 2004- 2020: Realitatea TV (editor voce, editor prezentator ştiri de noapte, editor prezentator matinal de weekend, editor prezentator Meteo, editor prezentator Săptămâna de Vreme).
  • Iunie - decembrie 2020: editor şi autor de articole Ziare.com.
  • 2021-2022: voce audiobooks VOXA.
  • Iunie 2020 - prezent: specialist comunicare, storryteller Asociaţia Magic.
  • Iulie 2023 - prezent: Euronews România – realizator prezentator emisiunea „A venit Vremea”.

Citeşte şi: „A venit vremea”, un nou format la Euronews, cu Nora Dincă. De când?

 
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus