Skip to main content

Pro TV şi Aleph, amendate pentru că au refuzat să dea controversatul mesaj „Actul sexual comis de un major cu un minor...”. Pro TV a considerat că mesajul „induce publicul în eroare”

 
Pro TV şi Aleph, amendate pentru că au refuzat să dea controversatul mesaj „Actul sexual comis de un major cu un minor...”. Pro TV a considerat că mesajul „induce publicul în eroare”

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să sancţioneze cu amendă posturile Aleph News şi Pro TV pentru că nu au difuzat deloc din vară şi până acum mesajul „Actul sexual comis de un major cu un minor sub 16 ani constituie viol, dacă diferenţa de vârstă este mai mare de 5 ani, şi se pedepseşte cu închisoarea”. 

Publicitate

Forul a decis amendarea fiecărui post cu 10.000 de lei (două mii de euro) pentru că au refuzat să difuzeze acest mesaj obligatoriu prin lege, în timp ce toate celelalte posturi de televiziune şi radio l-au avut. 

Reprezentantul Pro TV le-a explicat membrilor CNA că au refuzat să difuzeze mesajul de informare întrucât s-a considerat că induce publicul în eroare. De ce, mai exact? În continuare:

Ce zice mesajul dat acum pe radio şi TV? Că "Actul sexual comis de un major cu un minor sub 16 ani constituie viol, dacă diferenţa de vârstă este mai mare de 5 ani"

Este o problemă mare aici, spun cei de la posturile TV. Legea în vigoare prevede o diferenţă de trei ani între persoanele în cauză, nu de cinci ani. Legea în varianta cu diferenţa de cinci ani (aşa cum spune mesajul de avertizare) intră în vigoare de la anul, nu se aplică acum. 

Adelina Sandu, reprezentant Pro TV, într-o şedinţă de la începutul lunii noiembrie, atunci când CNA a pus prima dată subiectul în discuţie:

„La momentul intrării în vigoare a modificării legii s-a făcut o analiză internă şi s-a considerat că mesajul induce publicul în eroare din mai multe puncte de vedere.

Aşadar în situaţia de faţă ne aflăm între două prevederi legale contradictorii cu aceeaşi prevedere de lege: una, să informăm corect publicul şi doi să difuzăm acest mesaj.

Ca să contextualizez această informare corectă la care mă refer: că cauza de nepedepsire prevăzută în prezent de legislaţie este diferenţa de vârstă de trei ani, nu de cinci ani cum prevede mesajul.

De asemenea este vorba despre o altă infracţiune decât cea la care se referă mesajul şi faptul că modificarea codului penal intră în vigoare de la 1 ianuarie.

Nu este numai analiza noastră. Au fost iniţiative legislative în Senat. Avocatul Poporului a depus o excepţie de neconstituţionalitate exact pe acest subiect şi anume faptul că ar trebui eliminată condiţia de nepedepsire. Reacţiile publicului, despre care şi dumneavoastră aţi vorbit.

Mai sunt şi asociaţiile juridice care au făcut la rândul lor analize, au trimis scrisori deschide către ministrul justiţiei. ”

Reprezentantul Aleph News, Cristina Airabedian, le-a spus în şedinţa de ieri membrilor că a fost o eroare umană şi să îşi asumă vină pentru aceasta. 

„A fost o eroare umană. Nu a fost băgat în playlist. O să-l dăm începând de mâine. Este vina mea că nu a intrat”, le-a spus Airabedian membrilor. 

Monica Gubernat, preşedintele CNA, cea care a şi propus sancţiunea, le-a spus reprezentanţilor televiziunilor că „Legea este egală pentru toţi”.

„Eu nu pot dezavantaja ceilalţi radiodifuzori care au dat mesajul, chit că m-au sunat toţi cu aceleaşi argumente pe care mi le-au dat şi Pro-ul, dar totuşi au respectat.

Nu cred că dăm un semnal ok dacă privim cu lejeritate faptul că doi din marea masă a radiodifuzorilor nu au respectat legea. Atunci avem o lege cam degeaba”, a spus Monica Gubernat. 

De cealaltă parte, Răsvan Popescu, membru CNA, a propus o sancţiune mai blândă, o somaţie, care a avut doar două voturi pentru.

„Ţinând cont de problemele pe care le ridică acest mesaj eu cred că o somaţie este suficientă”, a spus Răsvan Popescu. 

Un alt membru care s-a declarat în favoarea amenzii de 10.000 de lei a fost Ionel Palăr, care a declarat: 

„Realitatea e următoarea: avem o lege în vigoare. Avem o lege în vigoare pe care unii au înţeles să o respecte, strâmbă, şchioapă, surdă, cum o fi ea, iar alţii nu au aplicat-o. (…) legea e lege, nu avem ce-i face.

Eu aş fi pentru aplicarea unei sancţiuni blânde, dar nu putem să ne prefacem că nu există. Ne-am anula rolul nostru. Cel care trebuie să schimbe acest lucru este Parlamentul. Nu putem să creăm un precedent care poate rămâne cu urmări grave.”  

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus