Skip to main content

Profi24, televiziunea la care au emisiune Grigore Cartianu şi Răzvan Corneţeanu, amendată după ce şi-a schimbat proprietarul fără acord

 
Profi24, televiziunea la care au emisiune Grigore Cartianu şi Răzvan Corneţeanu, amendată după ce şi-a schimbat proprietarul fără acord

Amendaţi pentru că şi-au schimbat proprietarul fără să anunţe CNA. Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat televiziunea Profi24 cu 10.000 de lei pentru că şi-a schimbat acţionariatul fără ca înainte să aibă acordul CNA, aşa cum cere Legea Audiovizualului.

Publicitate

Profi24 are în grilă, printre altele, o emisiune moderată de jurnalistul Grigore Cartianu, fost redactor-şef Adevărul, şi cu Răzvan Corneţeanu, fost manager Adevărul Holding, invitat. 

Astfel, noul proprietar al televiziunii este de Mădălin Lisaru, preşedinte al Partidului Patrioţilor, organizaţia din Italia. 

Televiziunea Profi24, devenit post naţional la începutul acestui an, îi avea până acum acţionari pe Uţă Claudius Iulian şi pe Uţă Alina Narcisa, cu câte 50% fiecare. 

Într-o şedinţă anterioară a CNA, Mădălin Lisaru le-a spus membrilor că nu intenţionează să facă politică prin intermediul acestui post  „Eu chiar nu vreau să fac politică din acest post de televiziune şi asta o să vedeţi şi dumneavoastră”, le-a spus membrilor CNA Mădălin Lisaru.

În şedinţa de acum o săptămână forul a respins acestă modificare de acţionariat, iar astăzi, când subiectul a fost rediscutat, întrucât reprezentanţii postului nu au revenit la acţionariatul iniţial, forul a decis amendarea cu 10.000 de lei

„Aveţi modificare de acţionariat fără acordul consiliului” i-a transmis Monica Gubernat, preşedintele CNA, administratorului televiziunii, Iulian Uţă.

Iulian Uţă le-a explicat membrilor că solicitarea de modificare a fost trimisă la CNA încă din luna octombrie, fără să ştie că în acea perioadă CNA nu mai urma să organizeze şedinţe publice. 

„Am circumstanţă atenuante. Noi am venit din 5 octombrie, neştiind că va fi acea pauză la şedinţe”, le-a spus Iulian Uţă. 

Propunerea de sancţionare cu amendă de 10.000 de lei a venit din partea Cristinei Pocora, membru CNA, pentru încălcarea articolului 54, alineat 2, potrivit căruia o societate trebuie să solicite acordul Consiliului pentru orice modificare intervenită în docuemntele şi datele declarate. 

Totodată, Monica Gubernat, preşedintele CNA, a cerut rediscutarea tuturor cazurilor în care s-au făcut modificări de acţionariat fără acordul Consiliului. 

Până acum, societăţile care au făcut astfel de modificări au scăpat doar cu somaţie publică. 

Şefa CNA  a cerut în acest context să rediscute toate cazurile în care radiodifuzorii au fost sancţionaţi pentru modificarea acţionariatului fără acord. „Toate societăţile care au primit sancţiune pentru modificare de acţionariat fără acord, o să vă rog să le punem pe ordinea de zi, să le verificăm la Registrul Comerţului şi să acţionăm în consecinţă”, a spus Monica Gubernat. 

Ea a mai adăugat că „Fiecare face cum crede de cuviinţă, dar eu aş da sancţiuni săptămânal până se intre în legalitate. (...) Urmează un an cu patru campanii electorale. Exact acum se produc mişcările” 

Legislaţie: Art 54 cu 2 din Legea Audiovizualului: 

(2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e).

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus