Skip to main content

Profit.ro: Statul face o platformă care va scana dezinformări în online. Cine asociază Guvernul, preşedintele şi premierul cu corupţia ori incompetenţa e suspect de propagandă rusă în algoritmi propuşi

 
Foto: Joshua Miranda - Pexels
Foto: Joshua Miranda - Pexels

Un grup de lucru creat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), la care s-a alăturat şi Guvernul României, împreună cu CNA şi mai multe ONG-uri, pregăteşte o platformă informatică, ce va scana presa online, dar şi bloguri şi reţele sociale, pentru a găsi “fake news”, surse de dezinformare şi propagandă  în contextul conflictului din Ucraina, Profit.ro.

Publicitate

Potrivit propunerilor transmise, prima dintre combinaţiile de cuvinte care vor aprinde becuri roşii de posibilă dezinformare şi propaganda rusă în algoritmii platformei este cea care ar asocia, în acelaşi text, Guvernul, premierul Nicolae Ciucă sau preşedintele Klaus Iohannis cu un context de “corupţie” ori “incompetenţă”, având ca marker de dezinformare expresii precum “mizerie” sau “furtişag”, spune sursa citată. 

Pentru presa de investigaţie, spre exemplu, orice articol care ar semnala acte de corupţie, incompetenţă sau alte deficienţe în Executiv l-ar face pe autor suspect de a fi agent al propagandei ruse în algoritmii platformei. La fel, orice postare similară pe bloguri sau pe reţele sociale.

Ce vor face mai departe Guvernul şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, condus de Raed Arafat, cu datele pe care platforma informatică le va interpreta ca fiind dezinformare sau propagandă în mediul online?

Potrivit explicaţiilor date comunicatorilor din Guvern, vor ajuta autorităţile să le contracareze rapid prin comunicate de presă, intervenţii în studiourile TV, opinii de experţi, etc notează Profit.ro.  

Pe larg despre subiect, pe Profit.ro

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • un privitor un privitor
    Nu exista cenzura buna si cenzura rea. In momentul cand apare cenzura s-a dus democratia.
  • B.A.M B.A.M
    La ce te referi, @DODO??? Afirmația ta e foarte VAGĂ!
  • DODO DODO
    cu minciuna faci bani asa ca cine e interesat sa apere adevarul ?
  • Doctorașul cel viteaz Doctorașul cel viteaz
    Văd că, pe zi ce trece, tehnocratul favorit al națiunii are din ce în ce mai multe atribuții în fișa postului. Iată-l pe nen-tu Yasser Arafat și în postura de arbitru al adevărului, de fact-checker oficial al statului, care va avea mână liberă să cenzureze și bruma de critică pe care se mai sinchesește presa autohtonă să le-o mai aducă autorităților.
  • B.A.M B.A.M
    Sunt curios ce vor mai zice acum apărătorii CNA-ului, care mă criticau când acuzam CNA de ipocrizie și abuzuri în serviciu!!!! Na, de aici!!!
    E absolut abject ce le dă în minte unora!!!!!
    P.S.
    Ce treabă are DSU (condus de Raed Arafat) în această chestiune???? Dacă mă ajută memoria, DSU este o instituție destinată sănătății FIZICE (medicale) a cetățenilor!!! Care e poanta???
  • Mile Mile
    O sa ne spună guvernul ce *** este
  • Nectarie Popa Nectarie Popa
    S-a zis cu dreptul la opinie si libera exprimare. Daca zic ca Dragnea e corupt, gata gata sunt propagandist rus. Ba ***?! Neocomunismul incepe...
  • Stefan Stefan
    N-o s-o bage nimeni in seama. Mai degraba am incredere in Mark Zuckerberg decat in statul roman.

Trimite un comentariu

sus