Skip to main content

Schimbare în proiectul legii jocurilor de noroc: nu se mai interzic "de tot", doar "parţial". Cei din PSD s-au retras din proiect

 
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Schimbări importante în proiectul legii privind jocurile de noroc. Iniţial, proiectul interzicea complet reclamele. În noua formulă, există excepţii. Totodată, parlamentarii PSD care îşi puseseră semnătura pe proiect s-au retras. Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal i-ar fi convins pe cei din PSD, scrie Libertatea.

Publicitate

Dacă în noiembrie proiectul era radical: fără reclame la jocurile de noroc, acum au fost lăsate portiţe, după ce Alina Gorghiu şi senatorii PNL au făcut modificări. 

Primul prevedea o interzicere totală a reclamelor la jocurile de noroc, atât în audiovizual, cât şi în publicitatea stradală sau online. Încălcarea legii ar fi dus la amenzi de la 10.000 de lei la 50.000 de lei.

De ce au modificat varianta iniţială? De ce s-au retras parlamentarii PSD? Şi care sunt schimbările din proiectul privind interzicerea reclamelor la jocurile de noroc, via Libertatea:

1. Reclamele la pariuri pe TV:

Propunerea legislativă depusă în noiembrie prevedea iniţial interzicerea completă a publicităţii audiovizuale în cazul jocurilor de noroc. În noua formă, reclamele la jocurile de noroc vor putea fi difuzate doar între între orele 23.00 şi 06.00 dimineaţa. 

Prima variantă: Orice formă de comunicare comercială audiovizuală pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri este interzisă. 

Varianta nouă: Comunicarea comercială audiovizuală pentru activităţile de jocuri de noroc reglementate potrivit art. 10 alin (1) din Ordonanţa de urgenţă nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, este interzisă în intervalul orar 06:00 – 23:00. 

Practic, aceasta este şi legislaţia aflată acum în vigoare: posturile tv au voie în prezent să difuzeze reclame la pariuri după ora 23:00 până la 6:00 dimineaţa.

2. Prezenţa reclamelor la pariuri în competiţiile sportive

Acum, dacă o televiziune difuzează un meci în direct, indiferent de oră, în pauzele publicitare pot fi difuzate reclame la pariuri. Sunt regulile în vigoare.

În prima variantă a proiectului de lege, depus în noiembrie, reclamele la jocurile de noroc erau interzise total, inclusiv în competiţiile sportive live.

În noua formulă reclamele sunt cumva permise. Adică: reclamele clasice sunt interzise, dar prezenţa grafică a brandului pe ecran este posibilă.

Un amendament la proiectul legislativ din Senat permite „inserturile grafice, respectiv reprezentarea, statică sau în mişcare, cu sau fără sunet, a mărcii, astfel cum aceasta este definită potrivit legii, a siglei sau a altui simbol prin care se identifică titularul mărcii, al siglei sau al simbolului ori imaginea unui produs reprezentativ al acestuia, dacă acestea sunt efectuate în timpul transmisiunilor sportive în direct.

În orice situaţie, aceste inserturi grafice vor fi însoţite de mesajul „Joacă responsabil”.”

3. Reclamele stradale la pariuri: iniţial interzise, acum permise cu condiţii

În varianta iniţială a legii erau interzise reclamele exterioare pentru casele de pariuri. Amendamentele de acum aduc însă alte schimbări: 

Formele de publicitate exterioară sunt permise dacă dimensiunile materialelor publicitare nu depăşesc, în mod individual, pentru un material publicitar aferent unui singur operator de jocuri de noroc licenţiat, o suprafaţă totală de 30 de metri pătraţi. Se interzice promovarea de premii în bani sau bunuri materiale prin formele de publicitate exterioară.

Parlamentarii PSD s-au retras la presiunile preşedintelui LPF

În noiembrie 2022, proiectul a fost depus de Adrian Cozma şi Robert Sighiartău, deputaţi PNL. Pe lista de semnatari, lor li s-au alăturat deputaţi de la PNL, PSD, USR şi AUR. 79 de parlamentari au semnat prima variantă. O lună mai târziu, 16 deputaţi din PSD au decis să nu mai susţină iniţiativa privind interzicerea totală a reclamelor la jocurile de noroc.

„La câteva zile după ce am semnat proiectul, ne-a sunat preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal (Gino Iorgulescu, n.r.). «Eu ce fac cu fotbalul, nu mai pun reclame?» Ne-am dat seama că proiectul e o prostie cât casa. De aceea ne-am retras semnăturile”, a dezvăluit pentru Libertatea, sub protecţia anonimatului, un deputat PSD care se aflase pe lista de semnatari.

"Trebuie scrisă mai bine", a spus un alt deputat PSD

Alina Gorghiu şi senatorii liberali schimbă proiectul iniţial

Proiectul care interzicea total reclamele a fost schimbat, iar Alina Gorghiu, preşedintele Senatului, a prezentat luni amendamentele. 

De ce au fost făcute schimbările care permit reclamele?

„O să mă întrebaţi de nu se pot interzice de tot. Pentru că toţi specialiştii şi oamenii din domeniu ne-au spus că dăm dintr-una în alta, că încurajăm evaziunea şi economia neagră, dacă interzicem total”, a răspuns Alina Gorghiu.

Practic, propunerile legate de jocurile de noroc ar urma să completeze Legea nr. 504/2002 a audiovizualului şi Legea nr. 148/2000 privind publicitatea. 

Pe lângă excepţiile de mai sus, proiectul mai spune că publicitatea pentru jocurile de noroc nu este permisă în condiţiile în care:

a) nu este însoţită de mesajul „Joacă responsabil“ şi nu menţionează interdicţia participării la jocurile de noroc a persoanelor sub 18 ani.

b) poate încuraja în mod direct sau indirect minorii şi adolescenţii să participe la jocuri de noroc.

Proiectul de lege va fi discutat marţi în Senat în Comisia Juridică şi cea de Cultură. Dacă primeşte voturile necesare, miercuri urmează să intre în plenul Senatului.

Aviz favorabil de la CNA:

În avizul CNA, transmis cu o serie de observaţii, Consiliul îşi explică astfel decizia: 

"Nevoia adoptării unor astfel de prevederi legislative, mai scris CNA, derivă şi din faptul că publicitatea de acest tip „a luat amploare (…), cât şi datorită faptului că dependenţa de jocurile de noroc a fost recent introdusă de OMS în categoria bolilor psihice extrem de grave care reprezintă un risc major pentru sănătatea populaţiei”.

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus