Skip to main content

Radu Banciu amendat şi de CNCD pentru că a spus despre femei că vor să fie plesnite

 
Radu Banciu amendat şi de CNCD pentru că a spus despre femei că vor să fie plesnite

Radu Banciu amendat din nou pentru acelaşi subiect. Prezentatorul de la Prima Sport a fost amendat şi de CNCD (Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării), la şase luni de când a spus la emisiunea Fotbal All Inclusive, difuzată pe 1 septembrie, că femeile vor să fie plesnite, notează Libertatea.

Publicitate

"Toate femeile pe care le-am cunoscut, mă rog 99% asta îşi doreau, să le mai şi plesneşti din când în când. Da? Să se vadă că există o autoritate", a spus atunci pe post Radu Banciu.

Radu Banciu a fost amendat de CNCD cu suma de 25.000 de lei, dar realizatorul a mai primit înainte o amendă de la Consiliul Naţional al Audiovizualului, în valoare de 10.000 de lei.

Ziaristul Radu Banciu a afirmat pentru Libertatea că a totul a fost o "fabuloasă satiră."

Citeşte şi: Radu Banciu, amendat pentru momentul despre femeile pe care "să le mai şi plesneşti". Cum s-a apărat realizatorul? Discuţii aprinse la CNA

Potrivit sesizării trimise pe 5 septembrie la CNCD, intrată în posesia Libertatea, Consiliul a considerat că în declaraţiile lui Radu Banciu "se regăsesc o multitudine de manifestări din spectrul sexismului" şi oferă şi exemple, cu citate din emsiunea Fotbal All Inclusive:

  1. Insulta ("Sunt atât de proaste cele mai multe dintre ele încât asta îşi doresc în realitate")
  2. Deprecierea femeilor ("Femeia nu ştie unde îi sunt lipsurile")
  3. Manifestări care încurajează violenţa împotriva femeilor ("99% din femeile pe care le-am cunoscut îşi doreau să le mai şi plesneşti din când în când")
  4. Clişee sexiste care validează masculinitatea toxică ("Atât timp cât te dai cocoş, femeia e în jurul tău")

Radu Banciu a fost chemat la CNCD în octombrie anul trecut şi a susţinut în faţa comisiei că afirmaţiile pe care le-a spus în emisiune au fost o "răbufnire sufletească" şi le consideră foarte adevărate.

Ziaristul a mai spus că "este pueril să spui că ţi-e greu să pleci de lângă bărbatul care te bate."

Ce a mai spus Radu Banciu la emisiunea Fotbal All Inclusive?

"Atâta timp cât pari inabordabil, toată proasta-i topită după tine. Atât timp cât te dai cocoş, femeia e în jurul tău. În momentul în care dai un pic în tandreţe, în nostalgie, nu o mai interesezi. Asta-i muierea (…)

Nu trebuie să fie, bărbatul nu trebuie să fie tare, că nu toţi bărbaţii sunt poliţişti sau vameşi, da? Trebuie să aibă alte argumente, după părerea mea. Asta cu bătaia şi cu duşmănia…

Ştiu şi eu, toate femeile pe care le-am cunoscut, mă rog 99% asta îşi doreau, să le mai şi plesneşti din când în când. Da? Să se vadă că există o autoritate. Dar ele nu spun asta niciodată în viaţa reală. O spun aşa, în cuplu, în intimitate.

Dar în viaţa reală, nu se duce niciuna la televizor să spună: ”Dom’le, eu de abia aştept să vină bărbatul acasă să îmi dea două-trei dosuri de palmă, de să mă lase lată. Sau să îmi dea în fiecare seară numai la ficat”.

Nu, nu spun asta, dar într-adevăr sunt atât de proaste, cele mai multe dintre ele, încât asta îşi doresc în realitate. O relaţie de tipul ăsta. Este totalmente inacceptabil. Adică dimpotrivă, atunci ia-ţi un măgar sau un mistreţ şi stai cu ăla. E ca şi cum ar zice bărbatul: ”Bă mie îmi trebuie o femeie, nu ştiu, care să facă numai mâncare sau să facă numai curat”. Astea sunt nişte clişee, ”bărbat puternic”; (…)

Chelia nu e până la urmă, cum să spun eu, o dovadă de bărbăţie? Adică dumneavoastră domnişoara Alexandra, nu vreţi să luaţi un cap în gură de la un bărbat zdravăn? Vreţi tot de la un molatic, d’ăsta? Cred că v-ar conveni mai degrabă să vă plesnească, de să vă meargă fulgii, unul care să arate a bărbat. N-am auzit încă să vină vreuna să spună: ”Vai de mine, de abia aştept să mă plesnească un creţ”! Nu, creţul arată ca un pudel şi o să spuneţi că e prea tandru. Să vă altoiască un cârciumar de-ăsta, un stahanovist.

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus