Skip to main content

„Zi neagră pentru presă”. Reacţii la concedierea lui Tolontan. „Libertatea de la Libertatea a fost, în ultimii ani, o excepţie lăudabilă”

 
„Zi neagră pentru presă”. Reacţii la concedierea lui Tolontan. „Libertatea de la Libertatea a fost, în ultimii ani, o excepţie lăudabilă”

Cele trei concedieri de astăzi din echipa Libertatea, ziar editat de grupul elveţian Ringier, nu a rămas fără ecouri. Două organizaţii ce militează pentru libertatea presei, ActiveWatch şi Centrul pentru Jurnalism Independent, a u reacţionat la scurt timp după anunţul companiei. 

Publicitate

„ActiveWatch şi Centrul pentru Jurnalism Independent îşi exprimă dezamăgirea faţă de modul în care Ringier îşi încalcă principiile de independenţă editorială pe care le clamează public şi sunt solidare cu jurnaliştii de la Libertatea şi Gazeta Sporturilor”, spun cele două organizaţii într-un comunicat comun. 

Reacţia celor două organizaţii vine după ce Ringier a decis chiar, într-un mod brutal, concedierea jurnalistului Cătălin Tolontan, coordonator la Libertatea, şi celor două jurnaliste, redactor-şef adjuncţi, Iulia Roşu şi Camelia Stan.

La fel de brutal a decis cu o zi înainte, pe 5 decembrie, să-l concedieze şi pe redactorul-şef adjunct Dan Udrea, de la GSP.

La fel de brutal a decis şi închiderea Gazetei Sportului, ediţia print, pe 1 noiembrie.

„Decizia abruptă şi agresivă a Ringier văduveşte spaţiul mediatic al României de vocea uneia dintre cele mai active şi eficiente echipe de jurnalism de investigaţie, într-o perioadă extrem de importantă pentru democraţie, în contextul super-anului electoral din 2024”, spun cele două organizaţii. 

„Într-o ţară în care încrederea în mass-media scade din cauza complicităţilor dintre politic, business şi unele entităţi media care au rupt de mult punţile cu publicul şi cu interesul public, libertatea de la Libertatea a fost, în ultimii ani, o excepţie lăudabilă şi o garanţie că jurnalismul în interes public se poate face şi în vremuri tulburi.”

Organizaţiile remarcă şi că Ringier nu a „prezentat public nicio cifră care să arate deficitul financiar şi felul în care Cătălin Tolontan, Iulia Roşu sau ceilalţi 15 jurnalişti care vor fi concediaţi ar fi generat deficitul comercial, acesta nefiind în responsabilitatea lor. Responsabilitatea jurnaliştilor este de a aduce publicului informaţiile de care are nevoie.”

ActiveWatch şi CJI reamintesc şi câteva investigaţii care probabil nu ar fi ajuns în atenţia publicului dacă nu ar fi fost echipele de la Libertatea şi Gazeta Sporturilor: HexiPharma, despre colapsul asigurărilor, despre abuzuri ale aleşilor locali, ale poliţiei, despre drepturile grupurilor vulnerabile şi despre zeci de alte subiecte şi teme de interes public.

Citeşte şi: Cutremur la Libertatea: Cătălin Tolontan, dat afară. La fel două nume de la vârful redacţiei

Comunicatul integral, în continuare:

O zi neagră pentru libertatea presei din România

Ringier România a anunţat azi că 20% dintre jurnaliştii Libertatea vor fi concediaţi. Primii dintre ei: Cătălin Tolontan, director editorial, Iulia Roşu, redactor-şef adjunct, şi Camelia Stan, editor la ediţia tipărită a cotidianului Libertatea.

Decizia Ringier AG de îndepărtare a celor trei vine după o perioadă în care aceştia şi colegii lor, jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor şi Libertatea, au acuzat ingerinţe editoriale şi au cerut conducerii trustului elveţian să le garanteze că pot continua să practice jurnalismul etic şi în interes public pentru care publicul îi urmăreşte.

Organizaţii ale societăţii civile, ale industriei de publicitate, persoane publice, cititori şi chiar şi Consiliul Naţional al Audiovizualului s-au solidarizat cu jurnaliştii. Răspunsul Ringier a fost să îndepărteze, mai întâi, conducerea Gazetei Sporturilor, prin concedierea redactorului-şef, Cătălin Ţepelin, apoi a lui Cătălin Tolontan, şi, la începutul acestei săptămâni, a redactorului şef adjunct, Dan Udrea. Acum a venit rândul ziarului Libertatea.

Decizia abruptă şi agresivă a Ringier văduveşte spaţiul mediatic al României de vocea uneia dintre cele mai active şi eficiente echipe de jurnalism de investigaţie, într-o perioadă extrem de importantă pentru democraţie, în contextul super-anului electoral din 2024.

Într-o ţară în care încrederea în mass-media scade din cauza complicităţilor dintre politic, business şi unele entităţi media care au rupt de mult punţile cu publicul şi cu interesul public, libertatea de la Libertatea a fost, în ultimii ani, o excepţie lăudabilă şi o garanţie că jurnalismul în interes public se poate face şi în vremuri tulburi.

Jurnaliştii sunt cei care acţionează în interesul cetăţenilor, nu în interesul companiilor sau al politicienilor. Jurnaliştii sunt cei care pun întrebări caselor de pariuri şi firmelor de imobiliare, atunci când Ringier vrea doar să vândă publicitate.

Centrul pentru Jurnalism Independent şi ActiveWatch consideră că jurnaliştii de la Libertatea şi Gazeta Sporturilor au procedat corect când au refuzat să transforme publicaţiile lor în agenţi de lobby pentru industria pariurilor, aşa cum au relatat recent că le-au cerut-o reprezentanţii Ringier.

Ringier şi-a justificat decizia prin pierderile de tiraj suferite de ediţia tipărită şi anunţă că va evalua situaţia, dar mai întâi concediază şi apoi socoteşte.

Dar Cătălin Tolontan şi Iulia Roşu nu aveau atribuţii care vizau exclusiv ediţia tipărită.

„În momentul concedierii, Iulia Roşu l-a întrebat pe Dan Puica, CEO România, dacă <<ştii în ce constă munca mea?>>. Directorul general i-a răspuns că <<nu>>, conform redactorului şef adjunct”, a relatat Libertatea azi.

Schimbul de replici reflectă, într-un mod amar, dimensiunile abuzive ale acestor concedieri.

Compania nu a prezentat public nicio cifră care să arate deficitul financiar şi felul în care Cătălin Tolontan, Iulia Roşu sau ceilalţi 15 jurnalişti care vor fi concediaţi ar fi generat deficitul comercial, acesta nefiind în responsabilitatea lor.

Responsabilitatea jurnaliştilor este de a aduce publicului informaţiile de care are nevoie.

Datorită echipelor Libertatea şi Gazeta Sporturilor, românii au aflat despre HexiPharma, despre colapsul asigurărilor, despre abuzuri ale aleşilor locali, ale poliţiei, despre drepturile grupurilor vulnerabile şi despre zeci de alte subiecte şi teme de interes public.

Gazeta Sporturilor şi Libertatea au avut curajul să scrie şi despre firmele puternice care-şi asigură liniştea cumpărând tăcere prin publicitate. Au făcut-o chiar şi atunci când acestea plăteau publicitate în paginile unuia dintre cele două ziare.

Momente ca acesta demonstrează cât de importantă este susţinerea jurnalismului de către public. Fără un public implicat, care să susţină şi financiar jurnalismul, acesta rămâne la mâna puternicilor zilei.

ActiveWatch şi Centrul pentru Jurnalism Independent îşi exprimă dezamăgirea faţă de modul în care Ringier îşi încalcă principiile de independenţă editorială pe care le clamează public şi sunt solidare cu jurnaliştii de la Libertatea şi Gazeta Sporturilor

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus