Skip to main content

VIDEO. Site-urile de ştiri "au nevoie de o plată la fel cum plătim şi la Netflix". Ce spune un ziarist slovac despre finanţarea presei. Şi despre libertatea jurnaliştilor

 
VIDEO. Site-urile de ştiri "au nevoie de o plată la fel cum plătim şi la Netflix". Ce spune un ziarist slovac despre finanţarea presei. Şi despre libertatea jurnaliştilor

INTERVIU VIDEO. Care ar fi cea mai bună metodă de finanţare a unui site independent? Cum să se susţină o redacţie independentă? Răspunde şeful unei cunoscute publicaţii online din Slovacia. 

Publicitate

Site-urile de ştiri „au nevoie de o plată la fel cum plătim şi la Netflix", e de părerea lui Tomáš Bella, co-fondatorul publicaţiei slovace Dennik N. Paginademedia.ro a stat de vorbă cu jurnalistul la Superscrieri, unde Bella a ţinut un masterclass despre cum se poate finanţa presa independentă.

„Vor fi şi oameni care te cam urăsc", spune jurnalistul slovac. „Dar articolele tale sunt atât de bune, încât trebuie să plătească pentru ele, chiar dacă nu sunt mulţumiţi de asta”, continuă el.

Întrebat despre metoda de finanţare pe care a abordat-o, Tomáš a vorbit despre avantajele abonamentului contra cost pentru publicaţiile online şi despre dezavantajele donaţiilor.

Tomáš Bella: „Avantajul unui paywall este cel de a-ţi permite mai multe resurse umane, un reach mai mare şi despre posibilitatea de a oferi un produs cu o calitate mai mare, dar şi o diversitate mai mare de subiecte."

Pe lângă finanţare (detalii în primul clip video), am discutat şi despre libertatea presei din Slovacia, unde Guvernul atacă preponderent jurnaliştii independenţi, pentru că un atac la marile redacţii are şanse mai mici. „Redacţiile mari îşi permit avocaţi", argumentează jurnalistul slovac. (detalii, în al doilea clip).

Bella este un jurnalist cu experienţă în Slovacia. A fondat Dennik N, un site de investigaţii, în urmă cu zece ani. Înainte, a fost coleg la o altă publicaţie cu Jan Kuciak, asasinat în urma unei investigaţii din 2018.

VIDEO. Publicaţiile online au „nevoie de o plată la fel cum plătim şi Netflix-ul”

Guvernul ţinteşte jurnaliştii independenţi. Marile redacţii au avocaţi

Care este relaţia autorităţilor cu presa în Slovacia? Ce fac când ceva „nu le convine?"
 
Cei de la guvernarea slovacă, spune Tomas Bella, ţinteşte jurnaliştii individuali, argumentând că aceştia nu se duc la redacţiile mari, fiindcă au avocaţi pentru apărare.
 
Ziaristul aminteşte şi de hărţuirea online: politicienii extremişti de dreapta de la guvernare pot posta pe Facebook că un jurnalist este un inamic al statului, ceea ce duce la atacuri şi hărţuiri masive.
 
Tomas Bella vede jurnalismul de investigaţie, pe de o parte, foarte liber, permiţând oricui să investigheze ce îşi doreşte. Totuşi, co-fondatorul Dennik N aminteşte asasinarea colegului său, Jan Kuciak, în urma unei investigaţii din 2018.
 
„Trebuie să fii liber nu doar să scrii ce vrei, ci şi să fii liber de ameninţări de violenţă, de exemplu. Şi aceasta este partea problematică pentru noi.”, încheie el.
 
Tomáš Bella este co-fondator şi director web al „Denník N", cotidian slovac independent fondat şi deţinut de jurnaliştii săi. Anterior, a fost redactor-şef al sme.sk - cel mai mare furnizor de jurnalism slovac pe internet şi cofondator şi prim director executiv al Piano, o companie care oferă editorilor software de tip paywall. A lucrat la Aktualiti.sk, unde e fost coleg cu Jan Kuciak.
 
A fost inclus pe lista celor mai importante 50 de persoane inovatoare din lume în domeniul jurnalismului şi a câştigat mai multe premii de jurnalism - recent premiul pentru cel mai bun reportaj în Slovacia pentru acoperirea crizei europene a refugiaţilor.

VIDEO. Cât de liberă este presa de investigaţii în Slovacia?

Autor: Paula Stoica Paula.Stoicapaginademedia.ro
viewscnt

sus