Skip to main content

„Ştiinţa şi Jurnalismul pentru Climă”, nou hackathon pentru jurnalişti şi cercetători. Care sunt premiile

 
„Ştiinţa şi Jurnalismul pentru Climă”, nou hackathon pentru jurnalişti şi cercetători. Care sunt premiile

Eveniment care reuneşte pe de o parte jurnalişti şi, de cealaltă parte cercetători. Hackathon-ul „Ştiinţa şi Jurnalismul pentru Climă”, organizat de infoclima.ro, va aduna laolaltă jurnalişti şi cercetători cu scopul de a încuraja colaborarea între aceştia, care să ducă, într-un final, la un material legat de subiectul schimbărilor climatice care să aibă relevanţă/ context local sau regional.

Publicitate

„Prin acest eveniment dorim să inspirăm noi direcţii şi să descoperim noi poveşti neştiute” explică organizatorii.

Mai exact, fiecare jurnalişt înscris va lucra în pereche cu un cercetător şi vicecersa, iar scopul muncii lor va fi acela de a crea împreună o poveste de impact de relevanţă locală legată de schimbările climatice, urmând ca la final, echipa câştigătoare să primească un voucher în valoare de 200 de euro pentru achiziţionarea unor cărţil sau a altor materiale din cadrul unei librării online.

Hackathon-ul se va desfăşura online, iar perechile vor avea flexibilitatea de a lucra în timpul convenabil pentru ambele părţi timp de o săptămână.

Ce subiecte pot fi abordate în cadrul Hackathon-ului

Materialele trebuie să fie legate de subiectul schimbărilor climatice şi să aibă relevanţă/ context local sau regional. Echipele pot alege din 5 teme generale:

  • Energie: eliminarea treptată a combustibililor fosili, Criza energetică actuală, Surse regenerabile, Eficienţă energetică, etc.
  • Mediu: subiecte legate de natură în general, poluarea aerului, pierderea biodiversităţii, gestionarea deşeurilor, soluţii bazate pe natură.
  • Oraşe durabile: dezvoltare urbană, fenomene meteorologice extreme (valuri de căldură, inundaţii rapide), mobilitate, adaptare.
  • Impactul schimbărilor climatice în România: fenomene meteorologice extreme (secete, valuri de căldură, inundaţii), impactul asupra sănătăţii, disponibilitatea apei, impactul asupra unor sectoare specifice, cum ar fi agricultura.
  • Politici de climă: unde se situează România pe harta atenuării schimbărilor climatice şi a adaptării la acestea" - NDC şi strategii naţionale, angajamente internaţionale (Acordul de la Paris, dar şi alte tratate), aplicarea legilor şi reglementărilor etc.

Evenimentul va avea loc simultan în 4 ţări diferite - Bulgaria, Ungaria, România şi Serbia. Echipele vor lucra la nivel local pentru a aduce cele mai bune poveşti în contextul ţării lor.

Cine face parte din juriu?

  • Ada Roseti este cercetător în domeniul educaţiei, cu focus pe felul în care comunică oamenii de ştiinţă între ei şi, mai ales, cu publicul nespecialist.

În activitatea de cercetare şi training foloseşte ceea ce a învăţat şi înţeles în cei peste 25 de ani lucraţi în mass media, în roluri de la reporter la manager, în companii precum Pro TV sau Discovery.

  • Sorin Cebotari este cercetător în domeniul dezvoltării sustenabile şi energiilor regenerabile. Acesta este fondatorul platformei InfoClima şi lucrează îndeaproape pentru promovarea comunicării publice a ştiinţei.

Sorin deţine un doctorat în Geografie de la Universitatea Babeş-Bolyai. În perioada cercetării doctorale a avut stagii de cercetare în Berlin, Bruxelles şi Budapesta, analizând politicile energetice Europene şi impactul regenerabilelor asupra proceselor de periferalizare.

  • Dr. Bogdan Antonescu, care este cercetător în fizica atmosferei, concentrându-se pe înţelegerea fenomenelor extreme.

În cercetarea sa, Bogdan analizează riscurile asociate cu fenomenele meteo extreme, precum şi a posibilelor strategii de creştere a rezilienţei în faţa fenomenelor respective. În trecut a fost cercetător meteorologist în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Înscrieri la „Ştiinţa şi Jurnalismul pentru Climă”, aici

Autor: Alexandru Aruşilor alexandru.arusilorpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus