Skip to main content

Tudor Giurgiu, invitat la „Reţeaua de idoli” (TVR 2). „Nu mai putem trăi cu anii în secrete şi cu obsesia maladivă de a păstra aceste secrete”

 
Tudor Giurgiu este regizor şi realizatorul TIFF (Transilvania International Film Festival) / foto: arhiva personală
Tudor Giurgiu este regizor şi realizatorul TIFF (Transilvania International Film Festival) / foto: arhiva personală

Cunoscutul regizor Tudor Giurgiu este invitatul moderatoarei Irina Păcurariu în noua ediţie a emisiunii Reţeaua de idolide la TVR 2.

Publicitate

Ediţia cu Tudor Giurgiu (regizor, scenarist şi producător, iniţiator şi preşedinte al Festivalului Internaţional de Film Transilvania -TIFF) va fi difuzată în această seară (6 noiembrie), de la ora 21.00, la TVR 2.

Tudor Giurgiu a debutat acum 30 de ani, în 1993, cu scurtmetrajul „Vecini”. Debutul în cinema a fost cu primul lungmetraj, intitulat „Legături Bolnăvicioase” (2006), cu Tudor Chirilă („Live” şi jurat la Vocea României), Ioana Barbu („Domnişoara Bovary”) şi Maria Popistaşu („Taximetrişti”) în rolurile principale. A urmat „De ce eu?” (2015), primul lungmetraj inspirat din fapte reale, cu Emilian Oprea („Groapa”) şi Andreea Vasile („Ramon”) în rolurile principale.

GALERIE FOTO. „Nu credeam că mă voi întoarce la subiectul „Revoluţie”

Cel mai recent film semnat de Giurgiu este „Libertate” (2023) inspirat din fapte reale, de evenimentele tragice care au avut loc la Revoluţie, în decembrie 1989, în Sibiu.

„Nu credeam că mă voi întoarce la subiectul Revoluţiei. Momentul 1989 nu mă preocupa, credeam că s-a spus totul. Dar, iată, nu s-a spus. Oamenii încă nu ştiu cine a tras, nici cine sunt teroriştii şi nici cum a fost povestea cu lovitura de stat...

Cred că se va afla la un moment dat. Nu mai putem trăi cu anii în secrete şi cu obsesia maladivă de a păstra aceste secrete”, a spus Tudor Giurgiu la „Reţeaua de idoli”.

VIDEO. „Libertate” - trailer

Irina Păcurariu, realizatoarea emisiunii Reţeaua de idoli:

„După întâlnirea cu Reţeaua de Idoli, Tudor Giurgiu mi-a spus că interviul a fost o „disecţie”, una de care nu are parte des.

Eu aş spune că „operaţia” ar fi avut alt rezultat, dacă ne întâlneam după ce aş fi văzut „Libertate”, un film aproape obligatoriu pentru orice generaţie de români care vrea să afle mai multe despre cine şi cum suntem astăzi şi, oarecum, de ce suntem cum suntem astăzi.”

Regizorul a povestit, în exclusivitate pentru Paginademedia.ro, peripeţiile de la filmări, precum şi cum s-a născut ideea acestui film, care este în pregătire de cinci ani.

„Aş fi vrut un film cu mai mult sânge”, a spus Tudor Giurgiu într-un interviu video pentru Paginademedia.ro.

Tudor Giurgiu: „Au stat acolo în condiţii greu de descris, miliţieni, securişti, dar şi foarte mulţi civili, toţi cu bănuiala că ar putea fi terorişti. Dar cine sunt teroriştii? Au fost bătuţi, loviţi, lăsaţi fără mâncare, ţinuţi în frig... Oamenii nu ştiu.

Se ştie despre Bucureşti, Timişoara, dar nu ştiu despre grozăvia care s-a întâmplat la Sibiu şi, în plus, despre fapul că în doar câteva zile acolo s-au tras peste două milioane de gloanţe şi au murit 99 de oameni. M-am tot întrebat: ce minte bolnavă a putut să lase să se tragă...”, a spus regizorul.

VIDEO. Interviul integral cu Tudor Giurgiu

De asemenea, Tudor Giurgiu a mai dezvăluit în emisiunea Irinei Păcurariu, că „Libertate” (2023) „este un film pentru cei tineri, în primul rând, nu doar pentru cei care au trăit în anii aceia, cu frici şi spaime”.


Despre Tudor Giurgiu:

  • A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale.
  • A debutat acum 30 de ani, în 1993, cu scurtmetrajul „Vecini”.
  • Au urmat alte scurtmetraje (S)He's Alone in the World (Singură pe lume – 1995), Hausmeister (2000 – documentar), Popcorn Story (2001 – cu Dragoş Bucur în rolul principal).
  • Debutul în cinema a fost cu primul lungmetraj, intitulat Legături Bolnăvicioase (2006), cu Tudor Chirilă, Ioana Barbu şi Maria Popistaşu în rolurile principale.
  • Pasionat de documentare, a continuat să realizeze şi astfel de producţii: Trixy (2008), Nunţi, muzici şi casete video (2008), Me sem baxtalo? (2008).
  • Până la al doilea lungmetraj, care a apărut la distanţă de aproape 6 ani de primul, a mai realizat alte scurtmetraje: Superman, Spiderman sau Batman (2011), Audiţia (2011), Un alt Cărciun (2012).
  • Despre oameni şi melci (2012, cu Monica Bîrlădeanu şi Andi Vasluianu în rolurile principale) – care a fost nominalizat la categoria Cel mai bun film la Premiile Gopo din 2013 şi pentru care el a primit premiul publicului.
  • A urmat De ce eu? (2015), primul lungmetraj inspirat din fapte reale, cu Emilian Oprea şi Andreea Vasile în rolurile principale.
  • A lansat Parking (2019), cu Mihai Smarandache, Ariadna Gil, Luis Bermejo, Carmen Florescu, Eric Frances.
  • Cel mai recent film, Libertate (2023), este din nou inspirat din fapte reale, de data aceasta evenimentele tragice care au avut loc la Revoluţie, în decembrie 1989, în Sibiu.
 
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus