Skip to main content

TVR a cheltuit aproape 400.000 de euro pentru Eurovision. Pe ce s-au dus banii?

 
Sursa foto: Theodor Andrei, Facebook
Sursa foto: Theodor Andrei, Facebook

Televiziunea Română a cheltuit aproape 400.000 de euro pentru participarea la Eurovision, unde Theodor Andrei a reprezentat România cu piesa D.G.T. (Off and on) în semifinala de pe 11 mai, însă nu s-a calificat în finala competiţiei muzicale.

Publicitate

România s-a întors acasă cu cel mai slab rezultat din istoria participării la Eurovision: zero puncte, ultimul loc alături de San Marino, tot zero puncte, notează Libertatea.ro. Ziarul trece în revistă, defalcat, cheltuielile TVR.

Pentru show şi promovare, TVR a cheltuit 80.000 de euro

Taxa de participare la Eurovision 2023 a fost de 180.000 de euro. La aceasta se mai adaugă alte 25.000 de euro pentru circuite de difuzare a competiţiei în România, conform notei de fundamentare aprobate de forurile de conducere ale Societăţii Române de Televiziune (SRTv).

Pe lângă cele două sume care au intrat automat în conturile EBU, Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune, TVR a mai achitat aproximativ 80.000 de euro pentru show-ul României la etapa internaţională, dar şi pentru câteva reprezentanţii ale lui Theodor Andrei înainte de semifinalele din Marea Britanie, pentru promovarea piesei sale.

Câte persoane au fost prezente în delegaţia din Marea Biritanie?

Deplasarea delegaţiei României la Liverpool s-a desfăşurat în perioada 29 aprilie 14 mai.

  • Mihai Predescu – şef delegaţie (salariat SRTv)
  • Ana Maria Mindu – asistent şef delegaţie (salariat SRTv)
  • Camelia Ktistakis – şef presă (salariat SRTv)
  • Aurel Badea – regizor (salariat SRTv)
  • Gabriel Scîrlet – regizor muzical (salariat SRTv)
  • Rodica Puca – stilist (salariat SRTv)
  • Laura Daniela Fronoiu – reporter (salariat SRTv)
  • Marinică Ghiţă – cameraman (salariat SRTv)
  • Theodor Andrei – artist/reprezentantul României
  • Diana Maria Colea – dansator al reprezentantului României
  • Andrei Simona – managerul artistului

4.480 de euro cheltuieli doar pentru angajaţii postului public

Pentru cele opt persoane salariate ale Societăţii Române de Televiziune s-a achitat suma de 4.480 de euro reprezentând diurna (16 zile x 35 de euro/persoană).

Apoi, suma de 3.200 de euro pentru biletele de avion Bucureşti-Liverpool, respectiv Liverpool-Bucureşti, 160 de euro pentru asigurări de călătorie, dar şi suma de 2.000 de euro pentru cheltuieli neprevăzute cu justificare ulterioară.

În schimb, pentru cele trei persoane care au făcut parte din stafful artistului s-a bugetat suma de 1.300 de euro, reprezentând biletele de avion şi asigurările de călătorie.

Cât a costat cazarea?

Pe lângă diurna angajaţilor şi biletele de avion, pentru cazarea la Liverpool, TVR a primit din partea EBU mai multe recomandări hoteliere, iar reprezentaţii SRTv au comunicat trei opţiuni de hoteluri şi necesarul de camere pentru cazarea a 11 persoane în perioada 29 aprilie - 14 mai.

În urma discuţiilor, agenţia care se ocupă de cazarea în Marea Britanie a tuturor delegaţiilor ţărilor participante la Eurovision au confirmat rezervarea locurilor la hotelul Lock and Key. Oferindu-le patru camere duble şi trei camere single pentru 15 nopţi.

Preţul pentru o cameră dublă pe noapte a fost de 240 de euro, iar pentru cea single – de 200 de euro. Suma totală pentru plata cazării a fost aşadar de aproximativ 23.500 de euro.

382.500 de euoro, cheltuieli totale
  • 180.000 de euro taxa de participare
  • 25.000 de euro pentru circuite
  • 80.000 de euro pentru show-ul României
  • 11.000 de euro pentru transport şi diurna, plus 23.500 de euro pentru cazare

În total: 319.500 de euro. La această sumă se mai adaugă şi cheltuielile estimate de la selecţia naţională din februarie, de aproximativ 63.000 de euro. Total de 382.500 de euro.

Finala Eurovision 2023 a fost câştigată de Suedia, cu 583 de puncte, prin reprezentanta sa Loreen, care câştigă pentru a doua oară trofeul pentru ţara sa.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea. Luminiţa Anghel şi Sistem, la Kiev, în 2005, apoi Paula Seling şi Ovi la Oslo, în 2010.  România a mai prins o singură dată locul al patrulea, prin Mihai Trăistariu, la Atena, în 2006. 

 

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus