Skip to main content

Vedete din rândul minorităţilor, într-un podcast la TVR. Zoli Toth, Aylin Cadîr şi Valentin Rupiţă, printre invitaţi

 
Vedete din rândul minorităţilor, într-un podcast la TVR. Zoli Toth, Aylin Cadîr şi Valentin Rupiţă, printre invitaţi

Televiziunea Română a lansat vineri, 18 noiembrie, podcastul „11%”, în care invitaţi sunt personaje marcante din societatea românească, care aparţin diverselor minorităţi etnice. Mai exact, denumirea podcastului vine chiar de la ponderea acestora din totalul populaţiei României, care este de 11%.

Publicitate

Zoli Toth, Valentin Rupiţă sau Aylin Cadî sunt printre primii invitaţi.

Cu motto-ul „11% altfel, dar la fel”, podcastul TVR îşi propune să scoată la lumină dimensiunea etnică a invitaţilor podcastului şi să combată prejudecăţile bine împământenite ale majorităţii populaţiei faţă de minorităţi, precum că aceştia ar avea „prea multe drepturi”, că România este un stat tolerant şi că nu la noi nu ar exista probleme interetnice, etc.

Cu opt episoade în fiecare sezon, fiecare publicat săptămânal în zilele de marţi, dialogurile cu persoanele „care vorbesc deschis despre ce înseamnă pentru ei a fi rom, maghiar, evreu, rus lipovean, turc sau altă minoritate într-o ţară multiculturală”, sunt disponibile pe site-ul TVR, canalul de Youtube al TVR Online, pe Apple Podcast, Google Podcast sau pe Spotify, conform TVR.

De ce abia acum un podcast dedicat minorităţilor?

Într-un dialog cu Paginademedia.ro, gazda podcastului „11%”, care este şi producătorul executiv al secţiei Alte Minorităţi la TVR, Boris Velimirovici, precizează că ar fi trebuit „de mai demult” un astfel de demers, şi că podcastul se adaptează pe noile tendinţe privind consumul media.

Adevărul este ca ar fi trebuit de mai demult. [...] TVR are o tradiţie pentru minorităţi, însă încercăm  să ne adaptăm noilor tendinte, pentru că ne dăm seama că, dacă vrem un public nou, trebuie să mergem după el, să ne apropiem de el”, afirmă Boris Velimirovici.

Episoadele deja disponibile ale podcastului sunt cu actorul şi regizorul de etnie romă Valentin Rupita, actriţa de etnie turcă Aylin Cadir şi artistul de etnie maghiară Zoli Toth.

Începând din sezonul următor, emisiunea se va focusa mai mult pe personalităţile de etnie minoritară din lumea sportului, pe „fotbalişti, canotori, etc”, după cum mai relatează moderatorul Boris Velimirovici.

Autor: Alexandru Aruşilor alexandru.arusilorpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Boris Boris
    @Burat: astfel de emisiuni sunt realizate pe toate canalele televiziunii publice de peste 30 de ani.
    Mai jos lista productiilor realizate de Sectia Alte Minoritati:

    INFOETNIC, duminica pe TVR Info, ora 11:00
    KALIMERA, luni pe TVR2, ora 13:00 (bilunar)
    LA PORȚILE ORIENTULUI, luni pe TVR2, ora 13:00 (bilunar)
    MOZAIKA, miercuri pe TVR2, ora 13:00 (bilunar)
    CRONICA UCRAINEANA, miercuri pe TVR2, ora 13:00 (bilunar)
    CONVIEȚUIRI, miercuri pe TVR1, ora 15:10
    OPRE ROMA, vineri pe TVR1, ora 15:10
    EUROPOLIS, vineri pe TVR1, ora 16:00

    Acestora se adauga emisiunile colegilor de la sectiile germana si maghiara, dar si cele de la studiourile teritoriale.
    De asemenea, emisiunile pot fi urmarite pe contul de facebook AlteMInoritati (https://www.facebook.com/AlteMinoritati),canalul de youtube ”Minoritati la TVR” sau pe platforma tvrplus.ro

    Am fi bucurosi sa devi unul dintre telespectatorii nostri.

    Multumim!
  • Burat Burat
    Cu siguranta nu o sa atragi public nou printr-un podcast si nicidecum printr-un podcast menit sa explice populatiei majoritare de ce minoritatile nu sunt o amenintare ci parte integranta din societatea noastra! Poti, insa interlocutorul trebuie sa fie un personaj emblematic pentru minoritatea respectiva, nu Rupita sau Toth. Eu cred ca in lipsa de idei si strategie care sa tina pasul cu cerintele actuale pe piata media, podcastul este scuza perfecta. Televiziunea nationala trebuie sa faca reportaje, documentare si alte tipuri de emisiuni in conformitate cu rolul stabilit de lege, cu care sa isi recastige publicul sau demult pierdut. Punct.
  • Expertul Expertul
    @Andrei: jurnalism înseamnă să faci doar pentru mass market, ceva comercial, care să fie pe primul loc în topuri sau să faci și ceva diferit, ceva provocator, ceva ce nu a mai fost până acum? După tine, Las Fierbinți este jurnalism? Oricum, nu face nimeni nicio anchetă cum Cuzin Toma, după ce a fost găsit de 2 ori conducând cu alcoolemie, sub influența drogurilor și cu permisul suspendat încă este liber și încă joacă în Las Fierbinți
  • Andrei Andrei
    Atât a ajuns să valoreze TVR. Un podcast pe care o sa l vadă 0,01% din populație. În loc sa facă jurnalism...patetic.

Trimite un comentariu

sus