Skip to main content

TVR, programe in memoriam Ion Dichiseanu

 
TVR, programe in memoriam Ion Dichiseanu

Televiziunea Publică dedică un program special fostului actor Ion Dichiseanu, care a decedat joi, 20 mai, la vârsta de 87 de ani.

Publicitate

Pe TVR vor fi ediţii înregistrate ale emisiunii „Drag de România mea”, în care a fost invitat Dichiseanu, dar şi filme în care a jucat fostul actor.

Programul, în continuare:

Vineri, 21 mai:

Pe TVR 2 de la 22:00 - Înregistrări ale emisiunii „Drag de România mea” cu Fuego. Dichiseanu a fost invitat de două ori.

Pe TVR 3 de la 15:30 - Se va difuza din arhiva TVR spectacolul „Noaptea Marilor Speranţe”, de Tudor Popescu. Adaptarea TV: Domniţa Munteanu. Din distribuţie fac parte actorii: Ion Dichiseanu, Rodica Popescu Bitănescu, Simona Bondoc, Manuela Ciucur, Anca Sigartău, Aurora Leonte, Mihai Bisericanu, Constantin Drăgănescu, Radu Panamarenco, Alexandru Bindea, Ligia Căliman şi copilul Adrian Costin.

Duminică, 23 mai:

Pe TVR 2 de la 13:10 - Filmul  „Sfânta Tereza şi diavolii", în regia lui Francisc Munteanu

Pe TVR 2 de la 20:10 - Filmul „Trandafirul galben”

Despre Ion Dichiseanu

Ion Dichiseanu s-a născut pe 20 octombrie 1933, în Adjud, şi a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi actori de film, teatru, televiziune, radio, dar şi scriitor.

Fiind student la Politehnică, Ion Dichiseanu a fost îndrumat spre actorie de către nepoata lui George Vraca. El a jucat în 48 de pelicule, printre care amintim: „Darclée" (1960), lungmetrajul în regia lui Mihai Iacob în care Dichiseanu a debutat, „Post-restant" (1961), „Porto-Franco" (1961), „Tudor" (1962), „Titanic vals" (1964), „Frumoasele vacanţe (1967), „Amprenta" (1967) sau „Bătălia pentru Roma. Rolul Pierre Vaillant, din celebrul serial românesc „Toate pânzele sus", rămâne un reper în cariera sa. Ca de altfel, şi prestaţiile sale din „Tunelul", „Trandafirul Galben", „Titanic Vals", „Pistruiatul", „Revanşa" şi „Burebista".

Pentru interpretarea din „Clipa", în regia lui Gheorghe Vitanidis,  a luat premiul ACIN, în 1979. Ion Dichiseanu a filmat şi alături de regizorul Radu Jude, având o scurtă apariţie în „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc", film premiat cu Ursul de Aur la Berlinala 2021.

În anul 2002, Ion Dichiseanu a fost decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios" în grad de Cavaler, iar în 2015 a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor, în semn de preţuire pentru întreaga activitate în domeniul teatrului şi filmului.

În 2019, actorul Ion Dichiseanu a fost decorat la Cotroceni cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Ofiţer pentru întreaga carieră artistică.

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus