Skip to main content

Drama de la Cernobîl, într-un documentar la TVR. Poveştile celor afectaţi de accident: autorii filmului, printre ei

 
Cernobîl | Hepta via Gândul
Cernobîl | Hepta via Gândul

Un realizator de film cu probleme serioase de vedere, născut în anul 1986, pleacă din România ca să caute oameni care ar putea fi afectaţi de dezastrul de la Cernobîl. Mama regizorului călătorise în Ucraina în aprilie 1986, pe când era însărcinată în 6 luni şi crede că glaucomul şi orbirea parţială de care suferă fiul său au fost cauzate de vizită.

Publicitate

Aşa pornit documentarul „Totul nu va fi bine”, pe care TVR îl va difuza săptămâna viitoare. Acoperă drama de la Cernobîl şi spune poveştile celor afectaţi de dezastrul din 1986, când a explodat reactorul 4 al centralei nucleare. Regizorul 

Filmul se vede luni, 26 aprilie, de la ora 22:10, pe TVR 2. Se vede şi pe TVR Moldova, de la ora 00:00. 

Documentarul va fi difuzat la exact 35 de ani de la accidentul produs pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice. Cu această ocazie, TVR marchează Ziua Internaţională de comemorare a dezastrului de la Cernobîl prin difuzarea în premieră a documentarului „Totul nu va fi bine” (2020). 

Proiectul este finanţat de TVR şi este semnat de Adrian Pîrvu şi Helena Maksyom, cu producătorii Ada şi Alexandru Solomon. 

După ce a aflat povestea naşterii sale, Adrian Pîrvu a decis să plece în Ucraina şi să realizeze un film despre cei afectaţi de accident. În Kiev o întâlneşte pe Helena Maksyom, şi ea vicimă a accidentului nuclear (suferă de o boală a oaselor) şi devin parteneri în realizarea documentarului.

„Totul nu va fi bine” este un film-jurnal despre relaţia de dragoste înfiripată „în timp real” între autorii săi, o anchetă socială în zonele afectate de explozie, un portret colectiv complex care strânge laolaltă teritorii şi destine mai mult sau mai puţin asemănătoare.

La 26 aprilie 1986 exploda reactorul 4 de la Cernobîl, iar în scurt timp norul care purta particule radioactive, de sute de ori mai puternice decât bombele atomice de la Hiroshima şi Nagasaki, cuprinde Europa, cauzând ceea ce Organizaţia Naţiunilor Unite avea să numească mai târziu „cel mai mare dezastru ecologic din istoria umanităţii”.

În prima zi a lunii mai norul ajunge deasupra României. Rămâne aici nouă zile, timp suficient pentru ca mii de oameni, în special copii, să fie marcaţi pentru toată viaţa.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus