Skip to main content

ActiveWatch şi Reporteri fără Frontiere protestează: Ne vom adresa Comisiei Europene

 

presa-cu-lanturi - blogactivewatchActiveWatch şi Reporteri fără Frontiere protestează faţă de modificările propuse de Guvern Legii Insolvenţei.

Publicitate

Cele două organizaţii spun că se vor adresa Comisiei Europene în legătură cu "această gravă ameninţare la adresa libertăţii presei comisă de Guvernul României".

"ActiveWatch şi Reporteri fără Frontiere condamnă decizia Guvernului României de a adopta în totală lipsă de transparenţă un act normativ ale cărui prevederi pun în pericol libertatea presei şi dreptul la informare al publicului. Prin susţinerea acestui act normativ, Guvernul deschide un nou capitol în istoria controlului politic şi economic al instituţiilor de presă din România", se arată într-un comunicat al ActiveWatch.

ActiveWatch şi Reporteri fără Frontiere mai spun că îi vor sesiza pe Comisarul pentru justiţie, drepuri fundamentale şi cetăţenie, Viviane Reding şi pe Comisarul pentru comunicaţii, conţinut şi tehnologie, Neelie Kroes.

Comunicatul ActiveWatch şi Reporteri fără Frontiere

ActiveWatch şi Reporteri fără Frontiere condamnă decizia Guvernului României de a adopta în totală lipsă de transparenţă un act normativ ale cărui prevederi pun în pericol libertatea presei şi dreptul la informare al publicului. Prin susţinerea acestui act normativ, Guvernul deschide un nou capitol în istoria controlului politic şi economic al instituţiilor de presă din România.

În şedinţa din 2 octombrie, Guvernul României a adoptat Ordonanţa de urgenţă privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, care prevede suspendarea licenţelor audiovizuale în cazul societăţilor comerciale care intră în procedură de
insolvenţă. Ordonanţa a fost publicată azi în Monitorul Oficial al României nr. 620 din 4.10.2013.

ActiveWatch şi Reporteri fără Frontiere consideră că articolul de lege menţionat:

  • Intră în flagrantă contradicţie cu articolul 30, alin 2 din Constituţia României care precizează că “nicio publicaţie nu poate fi suprimată”, punând astfel în pericol dreptul constituţional la liberă exprimare.
  • Sabotează atribuţiile instituţionale ale Consiliului Naţional al Audiovizualui (CNA), instituţie care, prin lege, este “autoritate unică de reglementare în domeniul politicilor media audiovizuale” (Art.10, alin 2 din legea 504/2002 a audiovizualului).
  • Intră în contradicţie şi cu alte prevederi din legea audiovizualului care definesc condiţiile în care licenţa audiovizuală poate fi retrasă. Conform legii audiovizualului, CNA este singura instituţie care poate elibera sau retrage licenţe audiovizuale. Suspendarea licenţelor nu există în legea audiovizualului.
  • Este discriminatoriu, fiind dedicat exclusiv mediului audiovizual, deşi există şi alte sectoare ale economiei care funcţionează pe baza unor licenţe eliberate de autorităţi publice.
  • A fost adoptat într-o totală lipsă de transparenţă, fiind introdus în ziua votului, deşi proiectul de lege fusese supus dezbaterii publice în urmă cu o lună.
  • Intră în flagrantă contradicţie cu însuşi scopul procedurii de insolvenţă, de a ajuta societăţile aflate în dificultate să se redreseze.

ActiveWatch şi Reporteri fără Frontiere cer Parlamentului să respingă acest articol care pune în pericol libertatea presei şi dreptul cetăţenilor la liberă informare.

De asemenea, cele două organizaţii se vor adresa Comisiei Europene în legătură cu această gravă ameninţare la adresa libertăţii presei comisă de Guvernul României. În acest sens vor fi sesizaţi Comisarul pentru justiţie, drepuri fundamentale şi cetăţenie, Viviane Reding şi Comisarul pentru comunicaţii, conţinut şi tehnologie, Neelie Kroes.

Art. 81 (3) din Ordonanţa de urgenţă privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă: În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului nr.504/2002, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licenţa audiovizională, în sensul Legii audiovizualului nr.504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului. În planul de reorganizare vor fi prevăzute condiţiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anume serviciu de programe, condiţii ce vor fi suspuse aprobării prealabile a Consiliului
Naţional al Audiovizualului.

În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului nr.504/2002, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licenţa audiovizională, în sensul Legii audiovizualului nr.504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului. În planul de reorganizare vor fi prevăzute condiţiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anume serviciu de programe, condiţii ce vor fi suspuse aprobării prealabile a Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Citeşte şi:

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • tanase tanase
    libertatea presei? in romania? astia sunt si tampiti, si cretini. nici macar blogurile nu-s libere in romania. inclusiv pagina de media e aservita anumitor interese, ce-i drept, foarte mici si nu politice.

Trimite un comentariu

sus