Skip to main content

Mircea Toma, despre noul Cod al insolvenței: Este o agresiune severă împotriva libertății presei

 

Mircea-Toma-2“Este o agresiune severă împotriva libertății presei, a libertății de exprimare și a liberului acces la informații de interes public”, a declarat Mircea Toma, președintele ActiveWatch, despre noul Cod al insolvenței care a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial.

Publicitate

Noul cod al insolvenței, care spune că posturilor aflate în insolvență li se suspendă licența audiovizuală până la confirmarea planului de reorganizare, a fost publicat în Monitorul Oficial. Ordonanța de urgență a fost publicată în Monitorul Oficial la doar o zi după ce noul Cod al insolvenței a fost aprobat în ședință de guvern.

Mircea Toma, pentru Paginademedia.ro: Sunt încălcate principii fundamentale de drep

“E o situație dramatică și speram să nu se ajungă aici. Am făcut o analiză, în această dimineață, care a fost preluată de mai multe televiziuni, în care spuneam că sunt încălcate principii fundamentale de drept.”

Principiile fundamentale de drept încălcate de noul Cod al insolvenței, potrivit lui Mircea Toma

 • “Este o lege discriminatorie pentru că se referă doar la o categorie de actori economici, cei care funcționează pe licențe.”
 • “Este o lege retroactivă care afectează entități intrate deja în insolvență. Atunci când au intrat în insolvență această prevedere nu exista, deci nu aveau cum s-o ia în calcul.”
 • "Contrazice principiul legii în care apare. Codul insolvenței este gândit pentru companii care încearcă să ajungă pe linia de plutire. Dacă împiedici aceste entități să funcționeze ele nu au cum să se mai redreseze și sunt condamnate la faliment."

Consecințele noului Cod al insolvenței, potrivit lui Mircea Toma:

 • “Prima consecință este că dispar niște entități media, iar efectul este grav, în primul rând, pentru că sute de mii de cetățeni nu mai au acces la aceste surse de informare pe care aceste entități le-ar fi putut furniza."
 • "Prin această lege este modificată și Legea audiovizualului unde nu există deloc termenul de suspendare a licenței. Intră în contradicție și cu alte prevederi din Legea audiovizualului care
  definesc condițiile în care licența audiovizuală poate fi retrasă
  "

Mircea Toma: Este o agresiune severă împotriva libertății presei. Vom acționa în consecință

"Din punctul nostru de vedere este o agresiune severă împotriva libertății presei, libertății de exprimare și liberului acces la informații de interes public.

O să reacționăm în consecință. Responsabilitatea imaginii României în Uniunea Europeană și în lume pentru acest derapaj de la statul de drept nu ne poate fi atribuit nouă, care vom comunica intens internațional această încălcare a democrației de către guvernul Ponta, ci chiar guvernului Ponta."

Citește și:

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

 • Expertul în insolvență Arin Stănescu a ținut să precizeze că noul Cod al insolvenței nu afectează doar societățile din domeniul media care funcționează pe licențe audiovizuale ci și restul companiilor aflate în dificultăți financiare.

  “Reducerea termenului de realizare a unei reorganizări de la trei ani, care oricum era un termen scurt, la un an face aproape imposibil un plan de reorganizare, fapt care duce la intrarea în faliment a societăților aflate în impas financiar. Este aproape imposibil ca un plan de reorganizare să fie făcut într-o perioadă de un an. Practic nu o sa mai avem reorganizări și nimeni nu o să câștige nimic din asta. În Franţa termenul este de 10 ani, iar în SUA nu există limita”, a declarat Arin Stănescu pentru Paginademedia.ro.
 • E foarte corecta legea, toti papagalii si-au tras televiziuni de rahat cu scopul de a manipula populatia. F bine e gandita ordonanta. Televiziunea de carton Realitatea sa dispara cu tot cu actionariatul ei dubios

Trimite un comentariu