Skip to main content

VIDEO. Campania electorală: Ponta şi Macovei “încearcă să-i convingă pe cei convinşi” Ce produse ar fi? Ponta, un iaurt care se prezintă ca de la ţară, dar e făcut în fabrică

 
Adrian Botan 1
Adrian Botan 1

Adrian Botan 1

Publicitate

VIDEO. Publicitarul Adrian Boţan a analizat pe scurt campania electorală la Interviurile Paginademedia.TV. Victor Ponta şi Monica Macovei au mesaje “care încearcă să îi convingă pe cei convinşi deja”. Sloganul lui Iohannis “sustine narativul candidatului, pe care el il mai contrazice prin aparitiile lui publice”.

Dacă actualii candidaţi pentru Cotroceni ar fi produse, ce li s-ar potrivi şi ce slogan ar avea?

Adrian Boţan, la Interviurile PaginademediaTV

Ponta cred că e un fel de iaurt din acela care pretinde că e făcut la ţară, dar e făcut în fabrică.

Iohannis e o firmă de construcţii. Poate să-şi păstreze şi sloganul România lucrului bine făcut.

Macovei e un detergent. Curăţă Tot. Nu rămâne nicio pată
Udrea – probabil ceva cosmetice, un şampon. Slogan: Pentru c-o meriţi."

Adrian Botan despre fiecare campanie

Victor Ponta:

Mi se pare destul de buna campania pe care o are Ponta, dar cred ca e un disconect intre produs si campanie.

«Mandri ca suntem romani» mi se pare un slogan bun. Problema cu campania asta si in general daca ma uit la toate campaniile, e ca sunt pentru aceia care sunt convinsi. Nu sunt pentru cei care sunt anti: « cum sa-i intorc pe aia ? » Si unul care este anti Ponta, daca vede posterele astea cu «Mandru ca sunt roman » nu poate fi intors de ele.

Klaus Iohannis:

Sloganul mi se pare ok. Si mi se pare ca sustine narativul candidatului, pe care el il mai contrazice prin aparitiile lui publice, din pacate.
Dar cred ca – si asta e foarte important – o campanie nu inseamna doar posterele, ci toata povestea pe care un candidat o spune in media. Eu am urmarit foarte atent prima campanie Obama si a doua campanie Obama: e un show system acolo. Nu e doar campania, ci intregul complex al aparitiilor candidatului, al povestii pe care o spui catre media, al narativuui, cum controlezi si cum influentezi narativul in media.
Conteaza foarte mult si mi se pare la ca Iohannis lipseste, desi am inteles ca are multe aparitii, dar lipseste partea asta sau nu e bine manageruita. Nu functioneaza impreuna cu campania.

Elena Udrea:
Mi se pare o glumă. Cred ca e cel mai bun lucru pe care ar fi putut sa-l faca.

In primul rand un slogan cu dublu inteles: asta cu « Buna pentru Romania » si cred ca, in fine, mi se pare asa, un fel de golanie de campanie. Dar probabil atrage atentia si probabil asta vrea candidatul.

Deci cred ca e destul de aliniata cu personalitatea candidatului.

Monica Macovei:

Mi se pare buna campania, dar sufera de aceeasi problema ca si campania lui Ponta, cred ca ii convinge pe aia convinsi. Si mie mi se pare ca narativul pe care il are Macovei nu e cel mai avantajos pentru ea. Cred ca un mesaj pozitiv, cel putin venind de la ea, cred ca ar avea mai mult succes.
Eu cred ca se stiu lucrurile astea: ca a fost procuror, ca o sa-i bage pe corupti. Nu e nevoie sa mergi pe ura, ca se recruteaza mai greu pe ura.

Da, vorbesti cu aceia care sunt convinsi si probabil ca alora le intaresti convingerea si devin avocatii tai si te sustin – cum fac multi in social media, multi fani ai lui Macovei – dar cred ca pentru ceilalti creezi o diviziune si cred ca e foarte greu sa convingi noi oameni cu mesajul asta. E pacat, pentru ca, de altfel, campania e foarte inovativa, pe social media se intampla chestii misto si mi se pare ca are mesaje bune.
Cum a fost şi campania lui Nicusor Dan, care i-a convins pe aia care erau convinsi. Ce folos ca omul chiar avea un mesaj bun ?

Interviul a fost realizat la Dynacord Cafe, iar transcrierea a fost făcută de Mediafax Monitorizare

VIDEO. Adrian Boţan despre campania electorală pentru Cotroceni

VIDEO. Adrian Boţan despre ce produse ar fi candidaţii

Citeşte şi:

Înregistrarea integrală a fragmentului:

Adrian Botan: Mi se pare destul de buna campania pe care o are Ponta, dar problema e – cred ca e un disconnect intre produs si campanie – parca are ceva cu «presedintele care uneste » si cred ca este exact presedintele care a dezbinat tara asta.
Petrisor Obae: « Mandri ca suntem romani » ?
Adrian Botan: « Mandri ca suntem romani » mi se pare un slogan bun. Mi se pare ca e destul de tare. Dar la fel, problema cu campania asta si in general daca ma uit la toate campaniile, e ca sunt pentru aia care sunt convinsi. Nu sunt pentru cei care sunt anti : « cum sa-i intorc pe aia ? » Si unul care este anti Ponta, daca vede posterele astea cu «Mandru ca sunt roman» nu poate fi intors de ele. Poate, de fapt, strategia lor este sa-i aduca pe cei care oricum ar vota sau sa-i convinga pe indecisi, dar mi se pare ca e o campanie care are la mijloc un neadevar. Porneste de la o chestie care este neadevarata, desi e buna.
Petrisor Obae: Iohannis?
Adrian Botan: Iohannis mi se pare de bun simt.
Petrisor Obae: « Romania lucrului bine facut »
Adrian Botan: Da. Dar cred ca – si asta e foarte important – o campanie nu inseamna doar posterele, ci toata povestea pe care un candidat o spune in media. Eu am urmarit foarte atent prima campanie Obama si a doua campanie Obama : e un show system acolo. Nu e doar campania, ci intregul complex al aparitiilor candidatului, al povestii pe care o spui catre media, al narativuui, cum controlezi si cum influentezi narativul in media.

Conteaza foarte mult si mi se pare la ca Iohannis lipseste, desi am inteles ca are multe aparitii dar lipseste partea asta sau nu e bine manageruita. Nu functioneaza impreuna cu campania. Nu imi dau seama nici cat de reactiva e campania. Si cred ca in epoca asta in care traim noi, in care ai real time social media, si totul e foarte live, trebuie sa manageruiesti in timp real. Si nu am vazut foarte multa reactivitate.
Petrisor Obae: Si sloganul lui, « Romania lucrului bine facut» ?
Adrian Botan: Sloganul mi se pare ok. Si mi se pare ca sustine narativul candidatului, pe care el il mai contrazice prin aparitiile lui publice, din pacate. Dar omul a facut ceva la Sibiu, poti sa te duci sa vezi. Multa lume care a fost in Sibiu a zis « Bravo ». Mie mi se pare ca omul poate sa zica chestia asta fara sa ii fie rusine ca, na, chiar a facut ceva.
Petrisor Obae: Elena Udrea.
Adrian Botan: Mi se pare o gluma. Mi se pare ok, ce sa zic ?! Cred ca e cel mai bun lucru pe care ar fi putut sa-l faca. In primul rand un slogan cu dublu inteles: asta cu « Buna pentru Romania » si cred ca, in fine, mi se pare asa, un fel de golanie de campanie. Dar probabil atrage atentia si probabil asta vrea candidatul. Deci cred ca e destul de aliniata cu personalitatea candidatului.
Petrisor Obae: Monica Macovei ?
Adrian Botan: Mi se pare buna campania, dar sufera de aceeasi problema ca si campania lui Ponta, cred ca ii convinge pe aia convinsi. Si mie mi se pare ca narativul pe care il are Macovei nu e cel mai avantajos pentru ea.

Cred ca un mesaj pozitiv, cel putin venind de la ea, cred ca ar avea mai mult suuces. Dar eu cred ca se stiu lucrurile astea: ca a fost procuror, ca o sa-i bage pe corupti, adica nu e nevoie sa mergi pe ura, ca se recruteaza mai greu pe ura.

Da, vorbesti cu aia care sunt convinsi si probabil ca alora le intaresti convingerea si devin avocatii tai si te sustin – cum fac multi in social media, multi fani ai lui Macovei – dar cred ca pentru ceilalti creezi o diviziune si cred ca e foarte greu sa convingi noi oameni cu mesajul asta si cred ca e pacat, pentru ca, de altfel, campania e foarte inovativa, pe social media se intampla chestii misto si mi se pare ca are mesaje bune.

Nu ar trebui renuntat la toate mesajele cu coruptia, dar cred ca ar trebui undeva sa existe un mesaj mai pozitiv pentru ca si ea poate avea o prezenta pozitiva.

Am vazut ca se intalneste cu oamenii, e ok, si poate ar trebui impinse mai mult chestiile alea, dar cred ca asta e pacatul campaniilor astora.

Cum a fost şi campania lui Nicusor Dan, care i-a convins pe aia care erau convinsi. Ce folos ca omul chiar avea un mesaj bun ? In fine, nu au reusit sa ajunga cu el la cine trebuia.

Cred ca ar fi intersant de vazut si niste campanii mai dinamice din perspectiva asta: « cum fac sa creez subiectul de media ? » Cred ca geniul lui Basescu asta a fost : era subiect de media chiar si cand il urau. Si chiar si pe televiziunile care il urau. Si cred ca a fost un avantaj pentru el. Si felul in care a stiut sa creeze subiecte de media si sa fie tot timpul in centrul atentiei media, asta l-a construit foarte mult ca personaj politic. Probabil de-aia e si atat de urat de unii si iubit de altii.
Petrisor Obae: Noi mai avem un exercitiu pentru puiblicitari, la care te provoc si pe tine: daca ne-am imagina candidatii pentru Cotroceni ca produse, ce produse crezi ca ar fi si care ar fi sloganul care li s-ar potrivi ? Ponta, Iohannis, Udrea si Macovei. Cei 4.
Adrian Botan: Iohannis e o firma de constructii. Macovei e un detergent. Udrea – ma mai gandesc. Ponta cred ca e un fel de iaurt din ala care pretinde ca e facut la tara dar e facut in fabrica.
Petrisor Obae: Si ce slogan ar avea ?
Adrian Botan: Ce slogan are ? «Prea de la tara» ?
Petrisor Obae: « Prea bun, prea ca la tara »
Adrian Botan: Si Udrea probabil ceva in domeniul cosmetic. Un sampon.
Petrisor Obae: Si cu sloganul ?
Adrian Botan: « Pentru ca o meriti » ceva de genul asta.
Petrisor Obae: Slogan pentru Iohannis ? Ai zis ca e firma de constructii ?
Adrian Botan: Eu as pastra acelasi slogan pentru Iohannis. Ar merge. « Romania lucrului bine facut » . Construim case, construim orase.
Petrisor Obae: Si la Macovei ?
Adrian Botan: Curaţă to. Deci « Nu ramane nicio pata ».

Transcriere realizată de Mediafax Monitorizare

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus