Skip to main content

VIDEO. Cu Adrian Boțan despre ce mai face Ghiță Ciobanul, despre cât de creativi sunt românii, dar și despre Campania Why don’t you come over: “Și noi am vrut să facem ceva pentru Rom”

 

Adrian Botan 2

Publicitate

PaginademediaTV. Ce mai face Ghiță Ciobanul? Cât de creativi sunt publicitarii români? De ce nu mai are România un festival de publicitate? Ce face în noua poziție ca șef de creație pe un cont global?

Sunt câteva din întrebările la care a răspuns Adrian Boțan, de la agenția McCann Erickson, invitatul acestei săptămâni la Interviurile Paginademedia.ro. Boțan este publicitarul român cu cea mai înaltă poziție la nivel internațional. Săptămâna trecută, a fost numit director de creație la nivel global în rețeaua McCann, pentru mai multe mărci din portofoliul Nestle.

Ce mai face Ghiță Ciobanul?

“Rămâne ambasadorul Vodafone”, spune Adrian Boțan. “Nu-l mai vedem în reclame, dar este activ în mediile sociale”. “Sper să mai avem reclame cu Ciobanul Ghiță”, a adăugat creativul de la McCann.

De ce a prins Ghiță? “În primul rând, el e un personaj authentic. Dacă era un personaj mut, care nu știa să dea bine pe cameră, credă că nu avea atât de mult succes. Apoi românii au o fascinație pentru viața la țară.”

Despre campania Gândul - GMP Why don’t you come over?

Când am văzut campania, am zis “asta trebui să fie ideea noastră”, a povestit Adrian Boțan la Interviurile PaginademediaTV.

“Și noi am vrut să facem ceva pentru Rom. Când am văzut campania, am înnebunit cu toții. Avea toate ingredientele Rom: era o porovocare, era despre mândria națională, reactivează patriotismul românesc.

Nu este doar o invidie profesională nemărturisită, ci chiar, în momentul acela, încercam să facem campania și ne-au suflat-o de sub nas. Așa se întâmplă: uneori, când te împleticești când vrei săți pui în practică ideea, ți-o face altul.

M-aș bucura să fie cât mai multe astfel de campanii în jurul nostru.”

Interviul a fost realizat la Dynacord Cafe, iar transcrierea a fost făcută de Mediafax Monitorizare

VIDEO. Adrian Boțan despre Ghiță Ciobanul

VIDEO. Adrian Boțan despre Campania Gândul

Sunt românii mai creativi?

Românii sunt mai creativi decât cei din jurul nostru, cel puțin. Avem un oportunism care, atunci când ajunge în jona aceasta a publicității, este bun, creează soluții surprinzătoare. Pe de altă parte, ne place să ne remarcăm, mai mult decât cehii sau polonezii, să ieșim în față și o facem într-un fel prin creativitate, atunci când o facem. Cel puțin în domeniul acesta în care suntem noi.

Eu cred că românii se comportă ca niște hackeri, dar într-un sens pozitiv.

VIDEO. Adrian Boțan despre creativitatea românilor

De ce nu au românii un festival de publicitate?

De ce românii iau premii afară, dar nu sunt în stare să aibă un “campionat intern”? “Cred că a fost mult prea toxic campionatul dinainte. Oamenii nu vor să se mai bage în experiența asta”, a spus publicitarul, cu referire la fostul festival de publicitate Ad’Or. “Ne-am distrat atunci. Au fost și efecte bune: tinerii erau facinați de publicitate, imaginea proiectată în media era foarte bună.”

“Cred că a fost încărcată de o competitivitate greșit înțeleasă. Mergea până departe, la dat la gioale”, înceară o explicație Adrian Boțan.

Un posibil nou festival? “Cred că e posibil, dacă se găsește o rețetă de festival care să și funcționeze, în care lumea să se simtă safe să concureze. Să nu se trișeze”
“Este și o problemă de educație. Probabil trebuie să treacă o generație până să învățăm să ne comportăm într-un mediu competitive fără să ne facem rău unul altuia”.

VIDEO. Adrian Boțan despre festivalurile de publicitate

Unul din brandurile de care este apropiat? Rom.

"Acum zece ani, când am câștigat contul Kandia, știam că aveau în portofoliu și brandul Rom. Mă gândeam – “Ce campanie putem face! Ne batem joc de comuniști. Eu, cu marotele mele cu comuniști și cu exorcizarea.

L-am relansat după o cauză personală pe care am avut-o cu echipa de marketing, cu echipa mea. L-am relansat aducându-l înapoi pe Ceaușescu.

Relansarea a fost un success, am mers pe moștenirea comunistă, de care am râs. Apoi am zis că trebuie reinventat și am decis să mergem pe mândria națională. Am contruit, în timp, o strategie care zic eu că și în ziua de azi funcționează."

VIDEO. Adrian Boțan despre Rom

Citește și:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Trimite un comentariu