Skip to main content

Efectele crizei: concedieri în masă la N24

 

gamalet

Publicitate

ACTUALIZARE: Dana Macsim a primit o ofertă de a rămâne la N24 pe o poziţie de editor. Contactată de paginademedia.ro, Dana Macsim a confirmat discuţiile dar, cel mai probabil, va declina oferta postului.

Bogdan Gamaleţ (foto), Dana Macsim şi Doru Braia vor fi concediaţi de la postul de ştiri N24, canal deţinut de fraţii Micula. Canalul va fi complet reformatat şi va merge pe producţii înregistrate. Alţi ziarişti vor fi redistribuiţi la Naţional TV, în timp ce o parte vor fi concediaţi.

Mihai Dumitrescu, director de marketing şi comunicare al Centrului Naţional Media, a declarat pentru paginademedia.ro că decizia este o urmare a situaţiei de pe piaţa de publicitate şi a crizei economice:

Cauzele ţin de piaţa de publicitate şi de contextul crizei economice. Nu am făcut-o cu bucurie. Plus că pe nişa posturilor de ştiri este concurenţă foarte puternică, iar un canal de news este foarte costisitor.

Dumitrescu admite situaţia financiară în pierdere a postului: Da, este pe minus, ca toate programele de ştiri din România.

Plecările ziariştilor se vor face treptat, până în luna februarie, când se preconizează reorientarea canalului ca un post cu programe mai mult înregistrate şi cu ştiri mai puţine şi mai scurte.

În noul format al canalului, N24 va rămâne un post de ştiri, însă grila va conţine mai mult producţii gen anchetă, reportaj şi documentare. Mare parte dintre acestea vor fi cumpărate. Vor fi mai puţine intervenţii în direct, buletine de ştiri mai scurte şi două jurnale principale.

Ca urmare, o parte din reporterii şi redactorii N24 va fi mutată la Naţional TV, postul generalist din Centrul Naţional Media, iar alţii vor fi concediaţi.

De ce vor fi concediate vedetele?

Bogdan Gamaleţ prezintă emisiunea Cauză şi efect şi jurnalele importante ale serii, împreună cu Dana Macsim. Doru Braia este realizatorul programului Talk-shoc .

De ce nu au fost păstraţi cei trei? Mihai Dumitrescu enumeră trei motive:

  1. Sunt ziarişti potriviţi pentru jurnale mari, nu pentru buletine scurte.
  2. Sunt ziarişti scumpi şi preferăm să investim în alt tip de programe, care nu necesită jurnalişti-vedetă.
  3. Doru Braia nu se potriveşte cu noul profil al postului.

Bogdan Gamaleţ a declarat pentru paginademedia.ro că a aflat ieri de decizia conducerii N24 şi că emisiunea Cauză şi efect va fi difuzată până a 15 decembrie:

"Ieri, mi s-a spus, mai pe ocolite, că emisiunea va ieşi din grilă, iar jurnalele de ştiri se vor împuţina. Am aflat că vor rămâne doar doi prezentatori, printre care eu nu mă număr. Nu mi-au motivat decizia".

Mihai Dumitrescu, director de marketing, spune că deciziile nu vor afecta şi postul Naţional TV.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • chrissT chrissT
    n24 mai traia un pic prin 2009, cu vreo 2 prezentatori, akum nu mai au niciunul, i-au dat afara pe toti, inclusiv pe cei de la national tv.
    am vazut ca noul motto pentru n24 plus, este " un PLUS de calitate in audiovizualul romanesc " :)):)) chiar funny.
  • Logatu Logatu
    Am vazut ca i-au schimbat numele pe 12 decembrie in N24 PLUS pentru a marca discret distantarea de nisa stirilor.
  • viorel viorel
    vai ce bocete pt ca o fatuca (dana M.) nu mai apare pe sticla; era si mare vedeta: citea de pe prompter stiri scrise de altii; de ce nu spuneti, bai baieti cum a ajuns fata asta prezentatoare si cum si-a lucrat pe la spate prietena care o ajutase cand avea doua camasi intr-o sacosa de plastic...?
  • alina alina
    nu stiu cine naiba urmareste N24, e slab comparativ cu concurenta....cat despre disponibilizari, casa oamenii-s buni intr-adevar, isi vor gasi job, no problem, bucurestiul e mare!
  • Vlad Tepes Vlad Tepes
    Ce sa mai zic? Intr-o tara ca a noastra se poate intampla orice ca nu conteaza pentru nimeni. Nu conteaza valorile, conteaza banul obtinut prin smecherii de prost gust. "Foarte frumos" din partea celor de la N24 sa o concedieze pe Dana Macsim; se plang ca e prea scumpa de parca o plateau la fel ca marile trusturi; cand Dana Macsim a primit oferte de la alte posturi atunci a fost buna ca nu a plecat si ca a fost loiala, dar uite cum se rasplateste loialitatea in Romania, tocmai ca ai fost loial pierzi. Loialitatea e o calitate care la noi nu se apreciaza, la altii in afara da, de aceea ei sunt unde sunt si noi suntem unde suntem, ce sa mai zicem, mai avem de invatat multe. Am apreciat stirile prezentate de Dana Macsim, erau bine facute fata de stirile de la alte posturi; la posturile concurente predomina stirile cu violenta iar prezentatorii de la aceste posturi se remarca doar prin balbele si gafele care le comit pe micul ecran.
    Cred ca nebunia aceasta cu rating-ul imbolnaveste massmedia romaneasca si la fel si natia. Nu putem trai cu spectacolul crimei si violentei hipermediatizate. Stirile de la N24 cu Dana Macsim erau altceva, o pata alba intr-un ocean negru, erau o relaxare, puteai sa asculti un program de stiri normal si civilizat unde se prezentau probleme importante pentru oameni. Dar poate acest lucru se vrea, sa nu mai avem un reper serios, sa avem un spectacol de violenta si crime care sa duca la indobitocirea natiunii romane, sa fim o natiune inculta si semidocta fara valori sanatoase, sa promovam raul din societate, nu binele, totul de dragul asa zisei eficiente economice. Hai sa fim seriosi cand faci un post tv, trebuie sa stii ca-ti asumi si un rol de formator de opinie, ori daca ne uitam bine la "formatorii nostri de opinie" ce fac, cum discuta, in emisiunile lor tv, dau "bune" exemple pentru natie, ce sa mai zicem...... Da, foarte frumos din partea conducerii N24, decizia de a-si dacapita cei mai buni oameni va fi o sinucidere curata pentru ei dar asa se intampla cand numesti in functii de conducere persoane care sunt paralele cu domeniul de activitate pe care trebuie sa il conduca. Oricum, eu ma bucur pentru Dana Macsim deoarece cred ca va rasari soarele si pe strada ei si cred ca din aceasta experienta nefericita va trage invataminte necesare pentru viitor. Rusine conducerii N24, desi stiu ca nu le pasa, cinste pentru Dana Macsim si pentru colegii ei propusi pentru concediere!
  • Traian B. Traian B.
    Cred ca nu exista in limba romana un cuvant care sa descrie prostia si incompetenta de care dau dovada fratii Micula si cei din conducerea Centrului National Media in luarea deciziei aberante de ai concedia pe Dana Macsim, Doru Braia si Bogdan Gamalet. Este strigator la cer cea ce patesc acesti 3 jurnalisti in ajunul sarbatorilor de iarna. Eu nu am sa ii compar cu alti jurnalisti din Romania ci am sa va spun ce apreciez eu la felul cum acesti 3 oameni isi fac meseria de jurnalist si anume: corectitudinea, obiectivitatea si verticalitatea de care dau dovada. Eu ii sustin 100% pe acesti 3 oameni de televiziune pentru ca sunt jurnalisti si nu sunt tonomate care functioneaza in euro. Poate de aceea au fost concediati pentru ca nu sunt tonomate si pentru ca au curajul sa spuna ceea ce cred si ceea ce gandesc. Mihai Dumitrescu si alte gunoaie taratoare si vorbitoare din conducerea Centrului National Media sa taca din gura si nu spuna minciuni in public. Eu nu cred ca disponibilizarea lor este din cauza faptului ca este criza economica sau ca, vezi Doamne, sunt prea scumpi. Sa fim seriosi, criza economica a afectat Romania dar nu cred ca firmele celor 2 Micula sunt afectate de ea si nici faptul ca cei 3 jurnalisti sunt prea scumpi (fac pariu ca acest gunoi de Mihai Dumitrescu are salariul mai mare decat cei 3 jurnalisti la un loc si in plus, toata lumea stie ca jurnalistii de la N24 au salarii mai mici decat colegii lor de la alte televiziuni).
    Ma asteptam de la colegii lor din alte televiziuni (erau cateva persoane despre care credeam ca sunt jurnalisti dar m-am convins ca sunt tonomate) si de la asociatiile profesionale ale jurnalistilor din Romania (Asociatia Jurnalistilor din Romania sau Clubul Roman de Presa) sa le sara in ajutor dar nimic. Cred ca jurnalistii din Romania ar trebui sa invete ceea ce inseamna solidaritate si sa se gandeasca ca data viitoare ar putea fie ei cei vizati. Luati exemplu de solidaritate de breasla de la taximetristi, profesori, functionari publici, medici si de ce nu ... politicieni.
    Fac pariu ca singurul scop pentru care fratii Micula au creat N24 a fost sa isi spele banii murdari (alti din top 300 ii spala in fotbal sau prin firme fantoma) dar s-au trezit ca au 3 jurnalisti care au vrut sa isi faca meseria iar singurul mod in care se puteau scapa de ei era sa ii dea afara.
    Lipsa de creier de care da dovada Mihai Dumitrescu ma face sa rad: auzi, post de stiri care sa difuzeze documentare si reportaje. Sa inteleg ca Discovery Channel si National Geographic sunt canale de stiri. Nu ma pricep la legea audiovizualului dar cred ca CNA poate ridica linistit licenta N24 (ei au licenta de canal de stiri si nu de documentare).
    Adevarat, daca nu era Dana Macsim, N24 ar fi dat de mult faliment. N24 exista multumita talentului si profesionalismului de care a dat dovada aceasta jurnalista; fara Dana Macsim la N24, falimentul e garantat.
  • geo catrinţaşu geo catrinţaşu
    George Hari Popescu: Sunt Geo care-a omis să precizeze sursa: varanus.varanus.blogspot.com.
    Mulţumesc de îndreptare:).
  • viorel viorel
    Lipsiti de profesionalism sunt cei care pot lua asemenea decizii si avand argumente ridicole..auzi..sunt scumpi. Toata presa stie ce salarii meschine sunt la N24 in raport cu celelalte trusturi de presa. Si Gamalet si Braia erau buni acolo si fiecare facea cate un talk show onorabil avand in vedere resursele acestui post tv. La fel si Dana Maxim. Poate mai reconsiderati baieti manageri , poate voi ar trebui sa va dati cate o demisie de onoare. Predictie..fara talk showuri de acest tip, de fapt cum toate canalele de stiri din Romania, N24 va deveni anost si veti pierde mai multi bani... Dar alegerea este la voi!!!! Multa intelepciune va dorim!
  • George Hari Popescu George Hari Popescu
    Geo, să înţelegem că tu eşti Varanus sau textul ăsta e un simplu plagiat mioritic?
  • geo catrinţaşu geo catrinţaşu
    Mai şmekeri ca nen-ţii Micula, rar cineva! Ei au inventat contractul postcoitum, ca să poată beli pe cine şi cînd le e lor chef. Iată cum se petrec lucrurile: Zici că te-angajezi la Centrul Naţional Media, că, vorba aia, e Naţional, adică ceva pe ţară, serios şi stabil. Faci cererea, te programează şefa Cristinica Airabedian la o discuţie, îi spui ce poţi, ea îţi spune ce şi cum are nevoie. Cădeţi la pace cu programul. Apoi, firesc, vine vorba de parale. Păi, de-un par examplu, pentru un reporteraş sau pentru un editoraş de kroll, cinci milioane pe cartea de muncă şi restul de 12 pe DDA-uri. Adică pe contract de drepturi de autor, că nen-ţii Micula n-au chef să-ţi plătească ţie toate hangaralele. Zici: bine. E banu gros, în mînă.
    Doar că, şi aici apare invenţia epocală, Contractul pe DDA se semnează lunar. Şi nu lună după lună, cum ar fi normal, ci atunci cînd monocotiledonul orădean binevoieşte să scoată paraua. De exemplu, acu, în martie, ar trebui să-ţi iei drepturile pentru care ai muncit în…ianuarie!

    Dacă le mai iei. Pen că, dacă lu monocotiledon i se năzare să nu mai vrea muşchii lui să te plătească din urmă , tu, vierme de angajat ce eşti, ce-ai să faci? Ai să baţi din buze! Că nici n-ai contract. Că pe ăla îl semnezi doar cînd şi dacă vin banii, ca să se acopere ei în contabilitate! Aşa că, n-ai decît să fluieri şi să-njuri prin parcul Politehnicii. Da o fi legal? Cum dracu să fie legal? Adică firma îţi plăteşte munca după trei luni? Adică banii tăi munciţi se-nvîrt prin conturile lor trei luni şi se înmulţesc, ca bulele în sifon. Iar tu, angajat pîrlit, n-ai o bază să-ţi plăteşti o rată, ceva, că miliardarii se bucură la mărunţişul pe care-l meriţi pe munca ta! Asta or învăţat frăţiorii în Suedia? Mare-i capitalismul tău, Doamne!
    Şi-uite-aşa, monocotiledonul pune adipoase ilegale pe talie, redacţia se goleşte de la o zi la alta, iar Direcţia Muncii se face că nu ştie de ce.
    Cireaşa de pe tort e disponibilizarea Danei Macsim, unica apariţie inefabilă în jungla imbecilităţii îngrijite de doi idioţi: Nicoleta Popa (fost magazioner la European Drinks) şi bărbat-su, Călin, (fost terchea berchea la falsificarea alcoolului făcut de monocotiledonaţi), promovaţi ca directori la N24.
    Prin demisia Danei Macsim de la N24, falimentul cu valoare zero al acestei televiziuni este absolut inevitabil.
  • kido kido
    Vai de capul vostru! V-ati dat foc la valiza. Inchideti postul ca oricum veti fi obligati s-o faceti. Singura care va ma salva si compensa neprofesionalismul vostru era Dana Macsim. Dar da-i doamne fraierului mintea cea de pe urma! Oricum cred ca i-ati facut un bine. Era o onoare pentru voi s-o aveti acolo.
  • omar omar
    orice om care lucreaza in mass media in Bucuresti stie ca posturile fratilor Micula sunt un loc unde faci voluntariat. oamenii isis iau salariile la 6 luni, daca le iau si oricum sunt ridicole in raport cu media pietei. Cei trei probabil au cele mai mari salarii din post si asta e motivul principal pt care pleaca. In general, televiziunile romanesti sunt plantatii de bumbac in care cei care apar pe sticla iau mii de euro , iar echipele din spate abia traiesc de la o luna la alta. e sinistru, dar e Romania. Culmea e ca toate vedetutzele astea, daca le intrebi spun ca au reusit prin munca lor, desi habar n-au ce criterii trebuie sa intruneasca o stire.
  • TheBride TheBride
    De acord cu Sorin ca aceasta criza este doar un motiv bun pentru restructurare. Avand in vedere ca si Realitatea e pe minus si probabil si Antena 3 si ca oricum la posturile de stiri audienta e micuta rau de tot, este de asteptat ca unele sa mai si crape. Eu nu-i dau lui N24 mai mult de 3-4 luni pe piata de acum incolo.
  • sorin sorin
    ooo...!! si mai e ceva. cica de sarbatori astia le dau angajatilor ca prima, frtti fresh si alte bauturi racoritoare, expirate. bine, asta le luau cei care in preajma sarbatorilor mai erau angajati. ceilalti, daca nu le mai aveau p-alea de anul trecut, cred ca pofteau la astialalti.
  • sorin sorin
    national tv era in pragul falimentului de mult timp. criza, nu a fost decat un motiv pentru "restructurari". si apoi, de fiecare data, in luna decembrie, sau in apropierea sarbatorilor, multi dintre angajatii n24 si national tv, au ramas fara serviciu. asta se intampla, de la geneza pana la apocalipsa postului asta. inca ceva... . sa-i comparam pe fratii micula cu ceilalti patroni de televiziune. ceilalti sunt niste bogatani, dati cu diferite alifii, extrase din politica, afaceri etc. micula...niste interlopi, care au avut sansa pt prima data in viata lor (cu national tv) sa atinga cu vf degetelor partea civilizata a societatii. de fapt era si poate va mai fi, pt scurt timp singurul post tv, unde ii vom mai putea privi ocazional. si credeti-ma, de asta chiar este nevoie. si mai credeti-ma ca stiu....

Trimite un comentariu

sus