Skip to main content

INTERVIU (2) Sorin Alexandrescu, şeful Antenei 1: Buletinul de ştiri al Antenei 1 nu este un copy/paste al celui de la Pro TV

 

sorin-alexandrescu-3Formatul va fi punctul forte al noului Observator, susţine Sorin Alexandrescu, directorul executiv al Antenei 1. În ce priveşte Observatorul de până acum, Alexandrescu spune categoric că "buletinul de ştiri al Antena 1 nu este un copy/paste al buletinului de știri de la Pro TV."

Publicitate

Alexandrescu:

„Accentele pe care le punem noi în așa-numitul model de business tabloidizat sunt destul de relative.”

În partea a doua a interviului, Sorin Alexandrescu vorbeşte de diferenţele dintre Antena 1 şi Pro TV, despre rolul lui Gheorghe Voicu, redactor şef al Observatorului, despre politica de vânzări, dar şi despre relaţia cu Dan Matiescu.

Iată partea a doua a interviului:

Petrişor Obae: Ce se întâmplă cu Observatorul?
Sorin Alexandrescu
: Nevoia de schimbare a Observatorului vine dintr-o realitate a vieții. În momentul de față, dacă ne uităm la formatele buletinelor de știri care există pe tot spectrul TV, vedem o anumită uniformizare și cred că cel mai bun moment ca noi să facem o repoziționare și o abordare mult mai diferită a consumatorului. Când spun asta, mă refer, în principal, la faptul că modelul actual, care e promovat - nu mă refer neapărat la Observator, ci la toată zona de știri din piața - e acela prin care dramatizarea este vectorul principal.

Mai concret?
Cred că ceea ce se întâmplă în momentul de față scoate în evidență o singură secvență, aceea a senzaționalului din știre, acea porțiune care practic aduce șocul pe care știrea îl transpune la nivelul consumatorului.

Nu este adevărat, totuși, că acest model, care promovează dramatizarea, este și cel care a vândut? Nu din acest motiv Antena 1 a ales acest format, pentru că ProTV dramatizând a reușit să câștige audiență?
Eu cred că nu e vorba de faptul că Antena 1 a copiat un model de business de la Pro TV pentru că, practic, buletinul de știri al Antena 1 nu este un copy/paste al buletinului de știri de la Pro TV. Accentele pe care le punem noi în așa-numitul model de business tabloidizat sunt destul de relative. Există în abordarea pe care o avem noi o anumită componentă destul de aproape de ceea ce vom face odată cu schimbarea modului în care prezentăm știrile. Și cred, încă o dată, că important este ceea ce își dorește consumatorul pentru că ceea ce vinzi, de foarte multe ori, înseamnă și relevanța pe care o are produsul pe care îl prezinți consumatorului și nu doar impactul sau senzaționalul din știre.

Dar ați tras linie și să vedeţi cât ratind faceţi cu actualul format ?
Cu siguranță că avem niște analize pe care le facem zilnic vizavi de performanțele buletinelor de știri. Știm exact unde stăm, dar mai știm foarte bine că pentru a fi relevant trebuie să avem o poziționare foarte clară și cred că această poziționare pe care noi am setat-o în strategia pe care o avem este cea mai bună și cea mai relevantă pentru telespectator.

Antena1 a încercat, dar n-a reușit să copieze la același nivel Pro TV-ul și atunci v-aţi spus că trebuie să faceţi altceva?
E nu m-aș exprima în sensul în care noi am copiat Pro TV-ul.

S-a inspirat, nu neapărat copiat.
Nici măcar atât, am putea să spunem că există un anumit transfer de nou dintre televiziunea noastră de știri și Antena 1, dar nu cred că există sub nicio formă o tendință de a copia ceea ce se întâmplă pe Pro TV. Pro TV e un model de business foarte diferit de ceea ce avem noi și sunt două entități care au într-o anumită manieră bazine de consumatori care probabil că se întâlnesc într-un anumit punct, dar cred că fundamental avem niște diferențe semnificative.

Gică Voicu este în momentul de față parte din toată strategia pe care o avem cu relansarea

Acum vreo șase luni venea la Observator Gică Voicu, schimbând mult mai vizibil fața Observatorului către zona de senzațional şi dramatizare. În aceste șase luni, nu a mers această abordare?
De la momentul la care Gică Voicu s-a alăturat echipei Observatorului, lucrurile au mers foarte bine. Gică a adus extrem de multe lucruri importante atât în compoziția știrilor cât și în modul în care acestea sunt prezentate și n-am putea spune că Gică Voicu a venit la momentul respectiv cu o rețetă de model de business care funcționa.

Gică Voicu a venit cu anumite idei și cu o anumită strategie care practic a venit să completeze ceea ce exista la Observator în momentul respectiv. Acesta este și motivul pentru care Gică Voicu este în momentul de față parte din toată strategia pe care o avem cu relansarea.

Aceste luni, în care s-a pus accent pe dramatizare și tabloid, nu au mers ca formulă?
Nu pot să sun că accentele s-au pus pe dramatizare și tabloidizare. Eu nu cred că s-a întâmplat lucrul ăsta.

Așa se vede, ca telespectator.
Depinde foarte mult cum ne uităm la formatele existente pe piață pentru că, dat fiind faptul că există o anumită uniformizare ai o tendință naturală să crezi că tot ceea ce se întâmplă este la fel. Ai o tendință naturală pentru că, în general, telespectatorii au tendința naturală de zapping. Și în momentul în care știrile noastre sunt în efect, mă refer în general la respectivul interval orar, cu siguranță că la un moment dat se caută senzaționalul din celălalt canal și probabil că impresia este asta, în mod efectiv și realist, noi n-am urmărit să copiem ceva sau să împingem foarte tare într-o anumită direcție.

Dar cum este audiența Observatorului de acum, față de audiența Observatorului de acum șase luni?
Din punct de vedere al contentului, structura Observatorului s-a îmbunătățit.

Din punct de vedere al audienței?
Și din punct de vedere al audienței.

Este mai mare audiența de acum față de cea de atunci?
În momentul ăsta, pe target-ul pe care este setată stația, este mult mai mare.

Bun, acum se merge pe un format mai puțin senzațional cu un om care este setat pe senzațional. Cum credeţi că se vor potrivi cele două lucruri?
Eu cred că este important să facem o diferențiere între persoană și sistem. Eu cred că este foarte important să facem o diferențiere între persoană strategie și sistem pentru că tot acest format pe care îl vom lansa va face parte dintr-o strategie care a fost definită într-un sistem în care Gică Voicu reprezintă partea de coordonare a schimbării.

Pe 2010 avem un start foarte bun

Putem vorbi despre rezultatele Antenei 1 pe 2009? Din punct de vedere financiar, cum a terminat Antena1 anul 2009 şi ce-şi propune pe 2010?
Antena 1 a terminat 2009 seminificativ peste media pieţei. Aşa cum ştiţi, piaţa în 2009 a înregistrat un recul destul de important. Practic, noi am demonstrat faptul că noi putem să performăm împotriva trendului, într-o anumită manieră. Odată lucrurile au fost foarte evidente din punctul de vedere al cotelor de audienţă 22% este un paramentru foarte important. Din punct de vedere al veniturilor, lucrurile au stat destul de bine, practic noi nu am înregistrat o scădere a veniturilor liniar la nivelul pieţei şi am reuşit să amortizăm o parte din acest recul.

Faţă de anul trecut, cum sunt previzionate încasările pe anul 2010?
Pe 2010 avem un start foarte bun.

Ce stă la baza acestui start, s-a mai dezmorţit piaţa?
Avem un model de business fundamental diferit. La sfârşitul anului trecut, am decis să internalizăm vânzările, începând cu luna ianuarie. Structura a fost finalizată. Modul în care această structură abordează piaţa cu o strategie foarte diferită faţă de ceea ce se întâmpla cu structura anterioară. Există o apropiere mult mai evidentă faţă de nevoile pe care le au clienţii.

Asta ce înseamnă, preţuri mai mici?
S-ar putea ca în anumite cazuri să reprezinte şi preţuri mai mici. În momentul de faţă sunt o evidenţă şi cred că cel mai important lucru este să poţi să ajungi să creezi echilibru între ceea ce îşi doreşte clientul şi ceea ce poţi să îi oferi.

Responsabilitatea mea este operaţionalul la nivelul staţiei, responsabilitatea colegului meu Dan Matiescu este financiară

dan-matiescu-21Despre ce altfel de apropieri mai este vorba?
Cred că este vorba de o anumită zonă în care noi înainte nu am păşit atât de adânc şi aici mă refer la complexitatea nevoilor pe care le are clientul. Pentru că, practic, vânzarea spaţiului TV nu înseamnă numai vânzarea de GRP-uri, vânzarea spaţiului TV înseamnă foarte multe proiecte speciale .

Vânzarea spaţiilor speciale înseamnă foarte mult din transferul valorilor pe care le are un brand cu o anumită parte din conţinut, respectiv o anumită parte din emisiune. Vânzarea spaţiului TV înseamnă foarte mult din suprapunerea valorilor staţiilor pe valorile pe care le au brandurile clienţilor noştri şi cred că aici noi nu am făcut foarte mulţi paşi înainte.

Sunteţi Director executiv Antena1, pe aceaşi poziţie era înainte şi Dan Matiescu. Cum vă împărţiţi poziţia cu Dan Matiescu?
Această poziţie nu a exista niciodată la Antena 1. Iar din punctul de vedere al faptului cum ne împărţim atribuţiile, este foarte simplu. Responsabilitatea mea este operaţionalul la nivelul staţiei, responsabilitatea colegului meu Dan Matiescu este financiară.

Responsabilitatea la nivel de staţie nu presupune şi responsabilitatea financiară?
Depinde unde punem accentele, responsabilitatea operaţională are şi o componentă financiară , responsabilitatea financiară, de multe ori, nu are şi o componentă operaţională.

Deci, practic, aţi preluat atribuţiile de conducere ale lui Dan Matiescu?
Da.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • adica nici un raspuns la nici o intrebare...si mai da si cu barda in "vectorul de imagine" mircea radu, adica ala care-i aduce banu'; trebuie, intr-adevar, sa stii lucruri pentru banii pe care i-ai pacalit pe cate unii sa ti-i donezed, domnu' stie ca daca nu zici nimic, nu prea ai cum sa gresesti
 • "Dar ați tras linie și să vedeţi cât ratind faceţi cu actualul format ?"
  in afara de PRO TV, nu am stomac sa suport alte jurnale.
 • Eu ma asteptam sa-l intrebi pe Alexandrescu daca a fost adus pe functie pt a pregati cu consilieri sau nu de afara vinderea Antenei asa cum se aude !
  "specilaist in exituri " parca asa i se spune..avand in vedere ca sub el s-a facut in trecut fuziunea Kandia cu Excelent și tot el a coordonat vânzarea lor către celebra firma in lume Cadbury..tranzactie in valoare de 100 de milioane de euro
  Deci asteptam altfel de intrebari !
 • 1.citind raspunsurile aluzivo-evazive(interviu in 2 parti ?!)ale dlui Alexandrescu observ ca da acelasi raspuns, citez aproximativ : " avem un model de business diferit" si cand se pune problema comparatiei cu stirile pro tv si cand se pune problema stransului de bani din piatza.pai unde e logica ?
  2. ne mai spune dl Alexandrescu de aparitia in premiera , o data cu domnia sa , a functiei de director executiv in ANTENA 1.pai nu prea e asa : prin 2003 sau 2004 un domn care raspunde la numele de Sorin Enache avea trecuta pe cartea de vizita fix titulatura asta... ma rog, la vremea respectiva, dl Alexandrescu avea, gratie bugetelor de publicitate pe care le administra alte contacte, alte beneficii si alt model de business cu Antena 1...:-)
 • Cred ca nu stie, de-aia nu raspunde. Omul e parte din programul de schimbari si restructurari la norma, impus de consultantii care s-au pus sa decimeze profitul lui Voiculescu.
  In al doilea rand, grupul trebuie sa nu mai promoveze presedinti dupa principiul ereditatii. Nu e obligatoriu sa se priceapa si fiica daca se pricepe tatal...
  Stiti cum se spune, noi sa fim sanatosi ca noroc vad ca avem.
 • daca noul format va pune accent pe relevanta si nu pe senzational (si acela discutabil)... categoric nu poate fi vorba de copy-paste dupa pro :-).
 • ametitor! practic omul nu raspunde la nici o intrebare. sper din suflet ca interviul a fost postat ca o ironie nu ptr valoarea informatiei. as fi vrut sa stiu ce se intimpla cu jurnalul zaharestilor, astia au o mare problema de editare, inclusiv mari probleme gramataicale. schimbati producatorii, nu prezentatorii, ca e oribil ce se intimpla la stiri pe antena
 • astept cu interes relavanta prezentei saptamanale a lui piedone de la 4 in observatorul de la 7 ....
  dom'petrisor ,va stiam mai incisiv, chiar asa nicio intrebare despre alienarea politica a Observatorului ? sau n-are relevanta pt cititorii blogului tau ?
 • Bai, nene, omul asta stie de toate, se vede ca a citit mult. Dar cel mai mult mi-a placut partea cu valorile transferabile brandurilor. Ma intreb si eu, daca ei tot fac rebranding-uri, repozitionari si nu se regasesc deloc, ce valori vor sa transmita? Test de fidelitate? Bingo? Ai?

  Sa fim seriosi. Oamenii astia nu pot fi lideri in piata asta nici daca le dai un Ocean de variante si posibilitati. Sunt niste optzecisti in anul 2010.
 • Bey dar ce treaba are cu ce s-a ocupat omu' inainte? ce mai ridicati atit pro-ul ala in slavi? cine se mai uita la el? huh? poate astia de le-au interzis iarba prin cofetarii. N-am vazut asa ceva. Daca stie business stie business indiferent ca vinde ciorapi sau macarale.
 • Un interviu interesant , domnul Alexandrescu e un tip interesant.
  .. din cate am auzit nu oricine ajunge in functii de conducere la Voiculescu ..omul stie sa-si aleaga oamenii .
 • Copy-paste Antena 1 dupa Pro tv :)))? Sa fim seriosi! Nu ar fi cu putinta ptr simplul motiv ca Observatorul Antenei a avut intotdeauna personalitatea sa distincta inca de pe vremea cand se ocupa Turlea de el. Si asa a ramas de-a lungul anilor, un buletin de stiri dinamic, interesant, care nu degeaba a fost premiat de atatea ori in acesti multi ani de existenta.

Trimite un comentariu