Skip to main content

EVENIMENT Alianţă pe piaţa media: joint venture Ringier şi Axel Springer în Europa de Est

 

florian_felsCompaniile Ringier AG şi Axel Springer formează o companie nouă, în care fiecare dintre cele două firme deţine jumătate din acţiuni şi care se va ocupa de Europa de Est.

Publicitate

România nu intră deocamdată în acest joint, dar urmează să fie inclusă “în momentul finalizării procesului de turn-around / redresare iniţiat la începutul acestui an”.

Noua companie va avea sediul la Zurich şi va acoperi cinci ţări. Axel Springer participă în acest joint-venture cu afacerile societăţilor sale subsidiare din Polonia, Cehia şi Ungaria, iar Ringier cu afacerile din Serbia, Slovacia, Cehia şi Ungaria.

Consiliul de administraţie, prezidat de Ralph Büchi, Preşedinte Axel Springer International, este compus din câte doi reprezentanţi pentru fiecare dintre companiile Ringier AG şi Axel Springer AG. Societatea mixtă va fi condusă de către Florian Fels (42 de ani, foto), actualmente CEO Europa Centrală al societăţii Ringier AG.

Detalii, mai jos:

Ringier AG şi Axel Springer AG îşi unifică activităţile în Europa de Est

Ringier AG şi Axel Springer AG îşi unifică operaţiunile în cinci ţări din Europa de Est prin înfiinţarea unei noi companii cu sediul central la Zürich, la care fiecare dintre părţi va deţine 50% din acţiuni. Cu o cifră de afaceri pentru 2009 de cca. € 414 milioane (CHF 601 mil), calculată prin simularea consolidării cifrelor celor două entităţi, cu un profit (EBITDA) de € 62 milioane şi cu 4800 de angajaţi, nou înfiinţata companie intră în topul jucătorilor media din Europa de Est. Obiectivul este listarea comună la bursă în trei până la cinci ani. Fuziunea a fost înaintată spre aprobare autorităţilor competente în domeniul concurenţei.

Ringier AG (Zürich) şi Axel Springer AG (Berlin) îşi contopesc activităţile din Europa de Est şi înfiinţează o nouă companie, la care ambele societăţi deţin câte 50%. Axel Springer participă în acest joint-venture cu afacerile societăţilor sale subsidiare din Polonia, Cehia şi Ungaria, iar Ringier cu afacerile din Serbia, Slovacia, Cehia şi Ungaria. Astfel, cele două companii îşi întăresc semnificativ poziţia puternică pe aceste pieţe în creştere, cu peste 100 de titluri tipărite şi peste 70 de publicaţii online. Societatea de tip joint-venture cu sediul în Zürich şi cu o cifră de afaceri estimată consolidat pentru 2009 la cca. 414 milioane EUR (CHF 601 Mil.), având un profit (EBITDA) de € 62 milioane, devine una din cele mai mari companii media din Europa de Est. Ea va avea cca. 4800 angajaţi şi, cu un portofoliu lărgit, devine liderul de piaţă incontestabil din regiune în segmentul tabloidelor şi al revistelor. De asemenea, în trei până la cinci ani acţionarii intenţionează să listeze societatea mixtă la bursă.

Mathias Döpfner, CEO al Axel Springer AG: «Pentru ambele companii, acest parteneriat constituie o oportunitate excelentă de a ne creşte în mod considerabil afacerea de bază, jurnalismul, cu cinci ziare lideri de piaţă în ţări cu potenţial de creştere şi în acelaşi timp asigura condiţii optime pentru extinderea în continuare în domeniul digital

Christian Unger, CEO al grupului Ringier AG: «Ringier AG, afacere de familie cu o tradiţie de 177 de ani, mărci puternice şi valori solide, priveşte acest pas ca pe un parteneriat natural, bazat pe o excepţională compatibilitate. Împreună ocupăm pe pieţele din Europa de Est o poziţie atât de puternică, încât vom face împreună pasul înspre bursă şi vom participa în mod decisiv la formarea viitorului pieţelor media din regiune.»

Consiliul de administraţie prezidat de Ralph Büchi, Preşedinte Axel Springer International, este compus din câte doi reprezentanţi pentru fiecare dintre companiile Ringier AG şi Axel Springer AG. Societatea mixtă va fi condusă de către Florian Fels (42), actualmente CEO Europa Centrală al societăţii Ringier AG.

În ultimele decenii, Ringier şi Axel Springer şi-au extins în mod activ operaţiunile pe pieţele din Europa de Est şi deţin numeroase titluri lideri de piaţă în segmentele din care fac parte, cu precădere în segmentul tabloid şi reviste. Între activităţile celor două companii există un nivel înalt de complementaritate.

Compatibilitatea dintre Ringier si Axel Springer este bine conturată atât la nivelul intereselor strategice cât şi în ceea ce priveşte competenţa în domeniul conţinutului. Sub îndrumarea aceluiaşi management, cele două companii îşi unesc eforturile pentru a profita de oportunităţile de creştere create de transformarea digitală, care oferă perspective de dezvoltare adiţionale, în special angajaţilor Ringier şi Axel Springer din Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia şi Serbia.

Tranzacţia a fost înaintată spre aprobare autorităţilor competente în domeniul concurenţei.

Obiectivul este ca, în momentul finalizării procesului de turn-around / redresare iniţiat la începutul acestui an, în acest Joint Venture să fie inclusă şi compania Ringier România.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Sorin Paul Barbu Sorin Paul Barbu
    E clar pentru initiati: Ringier e de vanzare si Axel Springer are acum un fel de pre-emptiune. De fapt, acela a fost si scopul venirii lui Florian Fels din Polonia. Ceea ce zic ei despre Ringier Romania e o manevra de PR: nu sunt convinsi ca trebuie achizitionata si au dat un termen rezonabil de redresare. Aici intra si participatiile la esecul numit Kanal D!

Trimite un comentariu

sus