Skip to main content

VIDEO Mario Garcia (2): Într-o lume perfectă, ziarul ar fi într-un format redus

 

Mario Garcia a redesenat România liberă în acelaşi format broadsheet al ziarului, dar admite că ar fi ales un fromat mai mic, dacă era posibil. "Într-o lume perfecă, ziarul ar fi într-un format redus", declară Mario Garcia.

Publicitate

Pe formatul mare al României libere, Garcia a aplicat tehnici din online, dar şi artificii grafice specifice tabloidelor.

Mario Garcia despre transformările de la România liberă

[flashvideo filename=video/3(2).flv /]

Ce spune Garcia despre proiectul România liberă: Într-o lume perfecă, ziarul ar fi într-un format redus, dar acest lucru nu a intrat în discuţie, nu a făcut parte din planul acestei schimbări. Dacă astăzi aş face un nou ziar românesc, aş alege să-l fac într-un format mai mic. Dar acest lucru nu a constituit o alegere, din motive tehnice sau financiare. Am încercat să oferim şi să transpunem în acest format clasic felul in care lecturăm online şi, de asemenea, să inserăm în paginile ziarului fotografii mari, sugestive, care atrag cititorii în stilul tabloidelor. Avem de-a face cu o combinaţie de stiluri de lectură: cea virtuală şi cea caracteristică tabloidului: titluri de mari dimensiuni, care atrag atenţia, chiar dacă e vorba de un format mare. Sentimentul pe care îl ai răsfoind ziarul este acela că citeşti un tabloid, datorită dimensiunii elementelor: poze, spaţii albe, titluri. Va trebui să-l împătureşti. Nu ai niciun motiv să nu-l citeşti în mijloacele de transport în comun... dar, într-adevăr ar fi fost mai bine dacă RL ar fi fost în format tabloid Cele mai importante 3 schimbări la ziar:

  • Accesibilitatea - felul în care navighezi de la pagina 1, unde găsești subiectul principal, dar și celelalte 3 subiecte importante; asta înseamnă navigabilitate. Apoi ai navigabilitatea internă, când vrei să citește articolele din interior. Ai trei elemente care te vor ajuta să decizi dacă te interesează subiectul (titlul, poza și rezumatul).
  • Structura - de exemplu "Viața RL" este o secțiune nouă, care cuprinde subsecțiuni precum: "Sport", "Auto", "Călătorii", "Familie". Toate acestea au fost aduse din fostele secțiuni ale ziarului, prin urmare au fost reorganizate.
  • Fontul- Am selectat un nou font pentru titluri - Greta - creat de un tipograf olandez, avem un ITC Franklin, clasic. Fonturile au fost special create pentru limba română (pentru diacritice n.r.).

[flashvideo filename=video/4(3).flv /]

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu