Skip to main content

Gorbaciov către Cartianu: scrieți-mi o scrisoare

 

MIHAIL GORBACIOV - VIZITA - ROMANIAScrieți-mi o scrisoare și am să vă răspund”, acesta a fost răspunsul ultimului președinte al URSS, Mihail Gorbaciov, la întrebările jurnalistului Grigore Cartianu, redactor șef Adevărul. Acesta din urmă l-a întrebat pe fostul lider sovietic de ce numărul de turiști din URSS a fost de două ori și jumătate mai mare în decembrie‘89, față de decembrie 88.

Publicitate

Întrebarea redactorului șef de la Adevărul a venit în contextul în care subiectul turiștilor sovietici a fost tratat, pe larg, în ultimele luni, în serialul despre Revoluție.

Mihail Gorbaciov a evitat cât de mult a putut un răspuns, dar văzând că ziaristul nu se lasă bătut, a încheiat orice discuție invitându-l să-i scrie o scrisoare.

Iată cum s-a desfășurat dialogul dintre Mihail Gorbaciov, fost președinte USS, și Grigore Cartianu, actual redactor șef Adevărul:

Grigore Cartianu: Imediat după Al Doilea Război Mondial, exista în România o lozincă “Stalin și poporul rus, libertate ne-au adus”. Și era un mare fals.
Mihail Gorbaciov: Și tu ții cont de aceste falsuri?

Grigore Cartianu: Acesta e doar inceputul intrebarii...
Mihail Gorbaciov: Aștept întrebarea clar și scurt!

G.C.: De ce nu au spus după ’89, "Gorby și poporul rus, libertate ne-au adus"? Ceea ce, probabil, nu e departe de adevăr. Această libertate are legătură cu cei aproximativ 35.000 de turiști sovietici din decembrie ‘89, mai mulți decât au fost în decembrie 88, decembrie 87, decembrie 86? Are legătură cu faptul că numărul turiștilor sovietici a fost de două ori și jumătate mai mare?
M.G.: Scrieți-mi o scrisoare și am să vă răspund.

G.C.: De ce a crescut de două ori și jumătate numărul de turiști ruși în decembrie ’89?
M.G.: Ar fi bine să fie de 10 ori mai mulți turiști (râde). Eliberați-vă capurile, gândurile și emoțiile. Fără asta nu se poate. Cu asta ne ocupăm și noi.

Mihail Gorbaciov a revenit în România, după 20 de ani, cu ocazia lansării ziarului Puterea. La evenimentul de lansare, care a avut loc aseară la Clubul Diplomaților, fostul lider sovietic a lăsat impresia că se ferește de întrebările ziariștilor români. După un discurs linear, de mai bine de jumătate de oră, fostul președinte rus a răspuns doar la două întrebări, la a treia urmând să răspundă în scris.

Celelalte două întrebări s-au referit la relațiile Rusiei cu România și la relațiile Rusiei cu Polonia, în contextul recentei tragedii aviatice.

Carmen Andronache

Foto: Răzvan Chiriţă, Mediafax Foto

Citeşte şi:

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • Nu inteleg unde bati, dar consider ca Gorbaciov a cladit din plin pentru libertatea neamurilor de bun gust nu de prost.Daca-l regreti pe Ceausica pentru ce nu-l urmezi.Nu-i cazul sa arunci vina in carca altora,vina, ce-i apartine doar si in totalitate poporului roman.De ce te-o pasiona pe tine politica care este o depravata cu 7 capete si zece coarne.I-ti aduce neliniste ? Ramai si zbate-ti sufletul in ea! Filip
  • Sigur gorbaciov dorea sa i se scrie o scrisoare despe laude la adresa perestroicai si transcedentei laudata mult de basescu,care a ras tot ca pedofil ,cu utlm,pdl,boc,videanu pedofil taind copaci ca ontanu,gospodari ,ca negoita,,si mai ales gorbaciov laudat de lermomtov,stalin si eltin ,reagan in timpul asta radea in hohote ca i-a pacalit si subit s-a imbolnavit de cancer de la clinton prin betii crunte;
  • f buna intrebare pusa lui Gorbi, are il tine in bratze pe Ilici! Bravo Grigore, continua serialul, nu te lasa, ca deranjezi pe multi. Asta inseamna sa fii jurnalist adevarat! Bravo Grigore continua, ai cititori multi.
    Aduna tot serialul intr-o carte ca altfel se risipeste in arhive. Asta trebuie sa o faci obligatoriu Grigore!

Trimite un comentariu