Skip to main content

Spectacol cu Radu Moraru la CNA

 

Spectacol astăzi, la CNA, cu Radu Moraru. "Naşul" a venit astăzi în faţa membrilor CNA să apere postul B1 TV de o reclamaţie venită din partea Realitatea TV. Pledoaria a degenerat într-un schimb tăios de replici între Moraru şi cei din for. Filmul, în continuare. Mai întâi de la ce a pornit totul?

Publicitate

Reclamaţia Realitatea TV: Sesizarea postului de ştiri se referă la emisiunea Naşul din 22 iulie în care o jurnalistă afirma, sub protecţia anonimatului că, invitată fiind la o emisiune a Realităţii TV, i s-a propus să accepte suma de 5.000 de euro, fără a preciza de la cine anume, pentru a face afirmaţii injurioase în legătură cu anumiţi oameni politici. Emisiunea lui Moraru avea ca titlu "Tonomatele lui Vîntu." Realitatea l-a acuzat pe Moraru de neprofesionalism şi lipsă de imparţialitate.

Moraru vrea să prezinte dovezi doar în faţa judecătorilor

Radu Moraru a afirmat că are probe şi că le va prezenta în instanţă, dacă va fi dat în judecată de SC Realitatea Media SA. "Aducerea ziaristului în instanţă este un lucru bun, nu un lucru rău", este de părere Moraru, care a precizat că nu a pierdut niciodată un proces, pentru că încearcă să nu dezinformeze.

Acesta a mai subliniat faptul că persoana care şi-a păstrat anonimatul în emisiune este o fostă colegă de presă şi că vocea nu este greu de recunoscut.

“Persoana care a intrat în postura anonimatului, este cunoscută de orice jurnalist redutabil, mie acea persoană nu îmi este anonimă”, a spus Moraru.

"Între noi şi Realitatea exista o relatie, un dialog. Dacă m-au înjurat am intrat în direct, pentru că suntem între noi ziariştii. […] Dacă nu se acordă drept la replică este normal să se meargă în instanţă. Aceştia sunt paşii care ar trebui să-i urmeze un post de ştiri", a spus "Naşul".

Dan Grigore şi Radu Moraru, meci pe Lido

Pianistul Dan Grigore şi Radu Moraru s-au contrat pe... Cazul Lido. Moraru este prieten cu familia Păunescu, implicată în proces. Dan Grigore este prieten, la rândul lui, cu familia Anghelescu, cealalaltă parte a disputei în instanţă.

Ce a ieşit?

Dan Grigore: Cum ramâne cu declaraţia că n-aţi făcut nicio campanie niciodată împotriva nimănui? Dar cum rămâne cu familia Anghelescu, cu Lido Hotel, în care i-aţi făcut albie de porci. Aţi facut cateva emisiuni.

Moraru: Da, am facut cateva emisiuni. Nu este doar un ticalos (despre Bobby Păunescu, patronul B1TV n.r.), are şi faţeta asta de om de afaceri, care în România înseamnă controversat.

Dan Grigore: Patronul dumneavoastră avea interes, în această privinţă.

Moraru: În prezent, familia Anghelescu are negocieri cu familia Păunescu în privinţa hotelului. Ştiu că sunteţi prieten cu familia Anghelescu*…

Dan Grigore: Mie faptul că sunt prieten nu-mi influenţează felul de a analiza o situaţie.

Aşa funcţionează presa din România, pe şpagă...

Duelul Radu Moraru - CNA a continuat cu Narcisa Iorga.

Narcisa Iorga către Radu Moraru: Aţi mai continuat ancheta?

Moraru: "Noi avem doi oameni martori, am mai avut încă doi oameni care sunt acolo şi care au depus mărturie după această emisiune. Vă reamintesc că la Realitatea TV sunt cel puţin 100 de oameni care s-au format la B1 tV, la începuturile televiziune. Vă reamintesc că Realitatea TV a luat 200 milioane de lei de la stat şi acum nu are bani să-şi plătească salariile."

"În momentul în care salarii întârziau la Realitatea, normal că au venit şi mai multe probe, evident că au venit să spună. Dar am considerat că este suficient şi că nu mai era necesar să duc discuţia mai departe de atât. Aşa funcţionează presa din România, pe şpagă […] sunt obligati să mă dea în judecată după ce s-au luptat atât pentru imaginea lor, va rog frumos daţi-mă în judecată!", s-a adresat reprezentanţilor Realitatea prezenţi în sală. "Sunt oameni plătiţi cărora li se dau liste pe cine să înjure şi pe cine să laude şi totul pe bani."

"Aducerea jurnalistilor în justiţie este un lucru bun. Am câştigat procese şi cu Loteria Română. Încerc întotdeauna să folosesc surse credibile, să nu dezinformez şi să-mi asum tot ce spun."

"Şi eu sunt în aceeaşi situaţie ca Robert Turcescu, care a adus în faţa opiniei publice stengramele fără ca cineva să-l întrebe de unde le are, să vină cu numele sau persoana care i le-a dat. Şi CNA-ul ca şi noi are nişte limite, haideţi să dea CNA-ul amenda după proces, dar Realitatea nu va avea curajul să ne dea în judecată, au prea multe probleme."

Ioan Onisei (vicepreşedinte CNA) către Radu Moraru:

“În ochii oamenilor, în mentalul colectiv, imaginea presei s-a degradat foarte tare, ajungem să discutăm despre felul în care jurnaliştii, cu dovezi sau mai puţine dovezi, se atacă reciproc. CNA a încercat mereu să reprezinte publicul, în toate aceste afirmaţii, gândiţi-vă până la urmă ce înţelege publicul? Unde îşi caută publicul bruma de adevar, eu aş considera dezbaterea încheiată”, a încercat Ioan Onisei să pună punct dezbaterii.

Radu Moraru a ţinut să aibă el ultimul cuvânt:

“Eu nu cred că suntem pe picior de egalitate cu Realitatea TV. Realitatea nu este doar un post de televiziune”.

În final, postul de televiziune al lui Bobby Păunescu a scăpat doar cu un drept la replică, pe care îl va acorda dacă Realitatea va face vreo cerere în acest sens.

"În cazul acesta, din punctul meu de vedere, este vorba despre o probă, o mărturie făcută în direct. (...) Cred că singura încălcare a legii pe care a făcut-o postul B1 TV, în acest caz,  este că nu a avut punctul de vedere al Realităţii TV", a declarat Narcisa Iorga, membru al Consiliului.

Christian Mititelu, un alt membru al Consiliului, consideră însă că în CNA există o atitudine “aparte” faţă de B1 TV şi că nu trebuie să se acţioneze cu două tipuri de criterii.

Şi aşa, reacţia CNA a venit la trei luni după emisiune. "Discuţia de astăzi a fost una mult prea târzie", admite Roxana Niculescu, director de programe la Realitatea TV.

Roxana Niculescu:

"Noi vom respecta această decizie a CNA-ului, dar legea spune că dreptul la replică se cere şi se acordă în termen de 30 de zile. Dacă nu ni se dă acest drept la replică, o să ni se spună că suntem în afara legii".

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • udi alan udi alan
    baiatul asta cu iz de sarlatan de dambovitza ( nu ca ar si fi! doar cu iz!...adica pute, dar o putoare amagitoare! ) a avut cea mai mare audientza a vietii lui aseara, dar nu la "postul" ( taraf sau b1, tot un drac! )propriu, ci la REALITATEA! pe contre cu un altul cu acelasi amagitor IZ, bogdan chireeeac...
    intrebare: cum dezodorizezi o hazna?!
  • sandman sandman
    @silviu
    Oops! Scuze! :D
  • silviu silviu
    sandman de ce esti rau 0,3 nu 0,1 :)
  • sandman sandman
    A ajuns si Moraru mare scula...
    Dupa ce ca are audienta 0,1, se baga in seama cu posturi puternice ca sa se mai uite lumea la jegul ala de emisiune "NASUL". Hehehe
  • lucian lucian
    Da, da....si altii nu au oameni deloc in CNA! Din pacate si membrii CNA-ului sunt pusi tot de catre parlamentari...nu mi se parea a fi o institutie independenta.
  • dragos dragos
    nu uitati ca narcisa iorga e omul lui basescu ,alaturi de altii desigur, la cna
  • Carmen Maria Andronache Carmen Maria Andronache
    Nu a luat amenda, doar i s-a impus sa ofere drept la replica postului Realitatea TV, daca acesta va solicita acest lucru.
  • silviu silviu
    si pana la urma a luat amenda sau nu ?

Trimite un comentariu

sus