Skip to main content

Turcescu, despre excursia în Noua Zeelandă: “nu a avut loc nimic obscur în această deplasare”

 

Publicitate

ACTUALIZARE: Vlad Macovei, redactor şef al Evenimentului zilei, spune că nu este nicio problemă, cât timp cei de la RMCG nu au impus condiţii. "Port pe umeri povara crimei mele etice, amestecată cu factura de avion şi cu prezumţia de curiozitate", scrie Doru Buşcu. Punctele lor de vedere, în articol.

Vă asigur că nu a avut loc nimic obscur în această deplasare. Ne-am asumat-o după o gândire atentă”, a declarat pentru paginademedia.ro Robert Turcescu, despre excursia în Noua Zeelandă oferită de Roşia Montana Gold Corporation. “M-am dus de curiozitate, nu am ocazia în România să înţeleg cum are loc acest proces al cianurării”, argumentează el.

Isteria asta în jurul subiectului - vai au plecat, i-au mituit, le-au dat bani, aurul, cianura, Roşia Montană, ne-au cumpărat, ne-am vândut - mi se pare o chestiune de prost gust”, mai spune Turcescu.

Vorba turcului, pentru toţi cei care s-au apucat să scrie astfel de mizerii, n-am decât două cuvinte, dar repet, vorba turcului: “hai sictir!”””. Declaraţia lui Robert Turcescu, în continuare:

"M-am săturat de toată ipocrizia şi prostia existentă la nivelul unora dintre colegii de breaslă. Vreau să vă amintesc tuturor că această deplasare este a treia organizată de Gold Corporation. Aţi citit sau au citit cu toţii cei care zilele astea fac un mare tam-tam în legătură cu această deplasare, foarte clar, scrisoarea pe care am primit-o de la organizatori în legătură cu această deplasare, că evident nici nu aveau cum să ne impună abordări editoriale.

M-am dus de curiozitate, nu am ocazia în România să înţeleg cum are loc acest proces al cianurării. Ca experienţă jurnalistică mi se pare o chestiune extraordinară.

Am fost în ţara cea mai ecologistă (sau printre ţările cele mai ecologiste) din lume. Oamenii aceia au o grijă obsesivă faţă de tot ceea ce înseamnă mediu. Gândiţi-vă că România admite o centrală atomo-electrică cum e cea de la Cernavodă. Ei bine, Noua Zeelandă nu e de acord cu o astfel de chestiune. În schimb, Noua Zeelandă are o astfel de mină de extragere a aurului prin procesul cianurării.

Asta nu înseamnă că eu dau un cec în alb proiectului de la Roşia Montană. Am fost, am văzut cum au pus în aplicare cei de la Newmont o astfel de mină în Waihu. M-am convins la faţa locului că procesul pe care îl desfăşoară acolo este în acord cu normele de mediu pentru comunitatea respectivă. Dar de aici şi până la ceea ce vor face cei de la Gold Corporation, dacă vor face la Roşia Montană, e o cu totul altă poveste.

Eu voi păstra, dacă vreţi, ochii deschişi şi mintea trează să văd dacă într-adevăr cei de la Gold Corporation sunt în stare să aplice modelul pe care l-am văzut acolo la Waihu. Din declaraţiile lor, în acest moment, declaraţii pe care ni le-au acordat în această deplasare şi din discuţiile pe care le-am avut, înţeleg că ceea ce vor ei să realizeze la Roşia Montană este un proiect de trei ori mai ecologist din ce am văzut noi la Newmont.

Bun, deocamdată vorbim pe baza unor declaraţii de bune intenţii făcute de ei. În acelaşi timp, maniera isterică şi absolut penibilă în care au înţeles să reacţioneze unii dintre “colegii noştri de breaslă” care mai aveau puţin şi cred că îşi dădeau foc în piaţa publică, de grija acestei deplasări, mi se pare absolut ridicolă.

Să cereţi tuturor celor care au scris în ultima perioadă despre această deplasare să numească măcar în treacăt zecile de deplasări în care au fost pe banii unor multinaţionale, pe banii unor corporaţii sau chiar pe banii Guvernului României. Faceţi un calcul cam cât a cheltuit statul român cu minunaţii jurnalişti pe care i-a cărat ani de zile în avioane prezidenţiale sau guvernamentale şi vedeţi apoi care este rezultatul unei astfel de investigaţii.

Da, admit, costurile unei astfel de deplasări sunt mari, nu-ţi oferă nicio companie de media posibilitatea să faci o astfel de documentare la faţa locului.

Isteria asta în jurul subiectului - vai au plecat, i-au mituit, le-au dat bani, aurul, cianura, Roşia Montană, ne-au cumpărat, ne-am vândut - mi se pare o chestiune de prost gust şi în niciun caz nu are legătură cu ce înseamnă jurnalistică.

Nu sunt responsabil cu tot ceea ce înseamnă partea luminoasă a meseriei de jurnalist, dar vă asigur că nu a avut loc nimic obscur în această deplasare. Ne-am asumat-o după o gândire atentă.

Nu mă bucur la un ciubuc de 10.000 de euro, sunt un jurnalist care şi-a câştigat suficienţi bani în 17 ani de meserie încât să mă uit la un ciubuc de 10.000 de euro, cât o fi costat deplasarea noastră în Noua Zeelandă.

Aşa că vorba turcului, pentru toţi cei care s-au apucat să scrie astfel de mizerii, n-am decât două cuvinte, dar repet vorba turcului: “hai sictir!”"

Vlad Macovei: Cel mai important este să nu ţi se impună ceva

Vlad Macovei, redactor şef Evenimentul zilei, spune că RMGC nu a impus nimic jurnaliştilor care au participat la excursia din Noua Zeelandă.

Paginademedia.ro: Care sunt limitele unei invitaţii. Când poate fi acceptată şi când refuzată?
Vlad Macovei:
Depinde de la caz la caz. Cel mai important este să nu ţi se impună ceva. În această situaţie nu a fost cazul.

Cu ce te-a ajutat excursia?
Pot spune că, pentru prima dată, am văzut cum arată o mină de aur şi cum este folosită o tehnologie similară cu ce se va folosi la Roşia Montana.

Vei scrie ceva după această deplasare?
Asta rămâne să decid.

Doru Buşcu: În deplină cunoştinţă de cauză, nesilit şi nemomit, am acceptat invitaţia Roşiei Montane Gold Corporation în Noua Zeelandă

La întrebările privind excursia din Noua Zeelandă, Doru Buşcu, directorul editorial al Academiei Caţavencu, a trimis paginademedia.ro către două articole pe care le-a semnat în săptămânalul satiric.

Redăm, în continuare, câteva fragmente din cele două articole:

Editorial: “Hazul şi otrava cianurii”

În România, în Noua Zeelandă sau în manualul de clasa a şaptea, cianura e o substanţă periculoasă, care poate ucide la simpla atingere. Cu toate astea, săptămîna trecută, cîţiva jurnalişti nu s-au sfiit s-o ia în gură, aşa periculoasă cum e. Ei sînt jurnaliştii vigilenţi ai presei române – ăia care stau de planton la uşa moralei şi nu obosesc niciodată să aibă păreri în dauna ideilor. Lor am uitat să le cer permisiunea de a survola Asia, Australia şi o parte din ceea ce ei numesc, în mod confuz, deontologie. Of!

În deplină cunoştinţă de cauză, nesilit şi nemomit, am acceptat invitaţia Roşiei Montane Gold Corporation în Noua Zeelandă.

Am pus mitologia patetică a otrăvii din Carpaţi alături de evidenţa relaxată a unui caz real. Călătoria s-a dovedit, iată, folositoare. Am văzut cu ochii mei că, mînuită cu seriozitate, cianura nu omoară mediul, aşa cum povestesc, incontinent, basmele ecologiei româneşti.

Însă corul moraliştilor avea motoarele pornite. Un număr apreciabil de urechişti, în al căror discurs se împletesc clişeul, prostia festivă şi bucuria de a-ţi trage un şut cînd eşti întors cu spatele, a luat drapelul purităţii în braţe.

„Proiectul Roşia Montană e controversat“ – e unul din argumentele rămînerii în ţară. Păi, dacă e controversat, nu e firesc să lămureşti controversa? De ce să stai înşurubat în scaun şi să vorbeşti despre ceea ce încă nu e, cînd poţi să vezi ceva ce există deja? De ce să nu priveşti cu calm o problemă care, în fond, e o problemă de chimie? De ce să amesteci, la o adică, frustrările tale cu cheful altuia de a nu le avea?

Violenţa cu care aceşti iacobini de maidan s-au năpustit să înnegrească pagini şi să condamne în contumacie un grup rezonabil de jurnalişti voiajori are ceva din zelul anilor ‘50. Pe vremea aia, cînd chiaburii erau trimişi la Canal şi profesorii erau alungaţi din universităţi cu un simplu denunţ, un mare scriitor, dat jos de la catedra de Litere, a fost oprit de un student proletar. „Tovarăşe“, i-a zis studentul, „eu vă apreciez ca scriitor, să ştiţi, dar ca om vă consider anacronic.“ „Băiete“, i-a răspuns bătrînul, „eu ca scriitor nu te cunosc, iar ca om, te bag în pizda mă-tii!“

Reportaj: “Cum m-am distrat în Noua Zeelandă”

În această ţară, în care poluarea e întîiul nume al diavolului, se extrage aur cu ajutorul cianurilor. Fac parte din grupul jurnaliştilor români care a mers la Waihu să vadă cum decurge procesul de otrăvire, demonizat cu rîvnă în presa română, inclusiv de către publicaţia pe care o reprezint. E o excursie costisitoare, plătită de Roşia Montană Gold Corporation, compania care vrea să aplice aceeaşi tehnologie, printre pet-uri şi ONG-uri patetice, în munţii noştri dacici. Port pe umeri povara crimei mele etice, amestecată cu factura de avion şi cu prezumţia de curiozitate.

Într-o ţară cu delir eco-maniacal ca Ţara Norului Lung, acest lac (depozitul final al ceanurii n.r.) ar trebui înfierat în presă, scos în afara legii, aruncat în aer, spînzurat de picioare şi ţinut cu ochii în fum de ardei. Cînd colo, ce să vezi? Pe el se bălăcesc cîrduri de raţe sălbatice şi se desfăşoară concursul anual de înot al copiilor din ţinutul Waihu. Din el se bea apă în mod curent, aşa cum a făcut o parte din grupul jurnaliştilor români, văzînd că ghidul local, care a băut înainte, trăieşte.

Citeşte şi:

Petrişor Obae şi Carmen Andronache

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • bunelul bunelul
    esti un ins foarte gretos. Am o dilema; ce ai sa faci dupa ce cad basistii, portocalii, am fiu atent sa vad cat de cameleon esti?
  • gigsy gigsy
    In alta ordine de idei, cu toate ca nu sunt geolog, stiu ca e posibil ca in cazul zacamintelor de aur si argint sa fie vorba de mult mai mult......adica de uraniu. Si atunci zona aia devine radioactiva cu toata cianura ecologica, etc, etc,...
  • gigsy gigsy
    Mda, si bucatarul ala care se vrea actor si regizor si .....altele, ala cu iahtul 'realitatea', cum ii zice......ala care era singur sub dus,....chisu, da! Ei, ala s-a dus in Canada tot la invitatia rmgc si ne arata intr-un documentar cum se spala el pe fata cu apa reziduala a exploatarii de acolo si la cateva luni citeam ca ar avea un pic de cancer.....Poate s-a vindecat, asta n-am mai citit. Poate nici nu l-a facut din cauza apelor rmgc, sau poate de-aia l-a facut....Asta nu stiu, poate nici el nu stie.....(Ce mi-a atras atentia a fost ca s-a spalat pe fata cu apa aia si apoi avea cancer in aceeasi zona). Sa speram ca Turcescu mananca sanatos si duce o viata echilibrata.
  • Luteranu Luteranu
    @Paul S.Nu am intrebat pe nimeni ci am afirmat ca am dreptul. Intelepciunea daca lipseste cuiva trebuie sa o ceara de la Dumnezeu. Nu ma intereseaza cum numiti ceea ce scriu eu ci e important sa vedem lucrurile asa cum se intampla . Nu va convine ca se aduc argumente ca se poate face un minerit modern, ca si in Romania pot lucra firme serioase care sa si produca ceva asa cum RMGC care 20 % e parte romaneasca ( daca nu stiai) si nu numai sa fure si sa saraceasca tara.
    Oricum multumesc ca veghezi degeaba pentru ca lucrarile la Rosia oricum vor incepe.
  • Mihai Mihai
    Cand te gandesti ca acesti ziaristi au militat ani de zile impotriva conflictelor de interese ale politicieni! Nu au avut mila fata de bietii organizatori de licitatii pe care le catigau tot ei. Degeaba clamau politicienii sinceritatea si corectitudinea licitatiei, ziaristii erau fara mila in fata conflictului de interese.....Iata-i azi sustinand contrariul, ba chiar apeland la aceleasi justificari ca si politicienii: si aia de la alte partide/ziare au facut la fel. Nu e nimic gresit in asta, totul e sa te afli de partea corecta a pistolului!
  • paul S paul S
    Ai toate drepturile, desigur.
    Pentru asta trebuie doar sa vietuiesti minimum 18 ani. Intelepciunea iti lipseste.
    Doar daca esti inteligent nativ si deschis spre cunoastere, o vei dobandi dupa mult mai mult timp.
    Dar, revenind la argumentatia ta, (ca n-as numi-o rationament) ai tot drepul sa fii de ce parte iti este tie mai simpatica.
  • Luteranul Luteranul
    Pentru mine nu conteaza pe banii cui s-a dus Turcescu si ceilalti in NZ ci imprtant este ce a vazut. De ce sa-l cred?
    Este un martor ocular. Daca spune sau nu adevarul? Cred ca da pentru ca euforia celor care ne-au intoxicat cu grija lor despre aceasta vizita ne da dreptul sa credem ca se asteptau rezultate uluitoare si ei nu mai pot contracara acesta situatie. A vazut ca Noua Zeelandă are o astfel de mină de extragere a aurului prin procesul cianurării si poate fi calificata printre cele mai ecologice din lume. Deci se poate. Am tot dreptul sa fiu de partea RMGC in Romania.
  • amar amar
    Constat ca in general,jurnalistii ,s-au specializat in toate domeniile cunoasterii.Ce nevoie mai avem pregatire in fizica ,chimie ,medicina,astronomie ,matematica ,etc.etc. din moment ce exista jurnalisti cu larg orizont al cunoasterii,care pot da raspunsuri pertinente la orice intrebare?Cred ca invatamantul ar trebui astfel dirijat incat sa produca numai jurnalisti ,somitati in toate si nimic.Deasemeni premiile Nobel ar trebui atribuite numai acestei specii atotstiutoare.
    Recunosc spun asta si dintr-un interes: Sufar de bataturi (la picioare,nu....la... ca altii) si n-am gasit nici un specialist care sa ma trateze.Acum am sperante la un jurnalist "formator de opinie"!
    Dragilor, nu credeti ca ati cam depasit masura?
  • Stephanie Roth Stephanie Roth
    In july 2010 the NZ government decided that their natural landscape and the longterm development potential of the area in tourism and leisure is more important than gold mining. Read http://www.nzherald.co.nz/nz/news/article.cfm?c_id=1&objectid=1065996
  • elvira sterr elvira sterr
    M-am dus de curiozitate, nu am ocazia în România să înţeleg cum are loc acest proces al cianurării....

    ... înţeleg că ceea ce vor ei să realizeze la Roşia Montană este un proiect de trei ori mai ecologist din ce am văzut noi la Newmont.

    ;) ;) ;)

    chiar de 3 ori fix?
    ;)

    P.S. Unde este localitatea Baia Mare? hint: not in NZ ;)
  • Alex Alex
    Evident s-au intors asa cum ne asteptam. PRO! Banul chiar are efect :)

    Aici nu e neaparat vorba de cum se exploateaza, daca nu te-ai prins. Cu toate ca sunt convins ca folosesc Cianuri Eco 100% extrase din culturi de cucua sau ceva... In prima faza e vorba de crima impotriva naturii Robert. E vorba ca se defrisaza zeci de mii de pomi (ZECI DE MII DE POMI), se omoara natura, animale nu mai au mediu unde sa creasca, sa traiasca. Au dreptul asta! Noi deja l-am depasit cu mult pe al nostru. Pt. ce ? Pentru bani ? Inca nu ne dam seama cat de fals si cat de gresit este acest concept... BAN! Cand nu o sa mai aiba copiii ce sa respire sa le dam cu cianuri pe la nas ca e eco friendly... Cat tupeu au oamenii astia cand isi vad conturile burdusite.

    Deja mancam petrol, bem petrol, respiram petrol. Cand ne inbolnavim din cauza otravii pe care o adunam in organism luam petrol drept medicamente. Ne imbracam in petrol, mancam obiecte de petrol.... si mai bagam si cianuri in pamant... way to go... to hell

    Wake up http://www.youtube.com/watch?v=M1o3FS0awtk
  • paul S paul S
    inca doi postaci, "pavel" si "nicu".

    "ambii" (desi nu cred ca sunt persoanae diferite)posteaza la aceeasi ora, cu diferenta de cateva minute, ambii in acelasi stil.

    Deci ii avem pe pavel, nicu, dorin si sabin.
    La toti patru, acelasi gen de textulete, venite pereche, la interval foarte scurt intre ele.

    Decat sa fiti postaci, mai bine impartiti flyere la semafor, e mai sanatos, stati in aer liber, nu va iradiati de la monitor, mai vedeti o fata frumoasa pe stada etc.
  • transildania transildania
    Cat de bine s-au documentat corifeii jurnalismului este evident din faptul ca doi dintre ei (Buscu si Turcescu) nu sunt nici macar in stare sa citeze corect numele localitatii in care s-au aflat pentru a vizita mina ecologica. Vorbesc de Waihu dar au fost in Waihi...
  • Nicu Nicu
    Aceasta excursie nu trebyie criticata sau sa fie luata ca o moneda de schimb pentru proiectul Rosia Montana care va prinde un contur de bun augur pentru populatie.
  • pavel pavel
    Unii oameni vor sa faca atat rau incat se leaga si de jurnalistii care au plecat in Noua Zeelanda insa nu inteleg rostul acestor discutii.

Trimite un comentariu

sus