Skip to main content

Turcescu: Emisiunea va avea un singur invitat, nu va fi un "colhoz-show". Alt proiect: Caut să fac un radio asemănător cu proiectul editorial al Realității FM

 

Emisiunea lui Robert Turcescu va avea un singur invitat, nu va fi un "colhoz-show", a declarat jurnalistul într-un interviu pentru paginademedia.ro. El a spus că a semnat cu B1 un contract pe trei ani. Jurnalistul are intenția de a dezvolta și un radio, pe un proiect editorial asemănător cu Realitatea FM, postul pe care l-a condus.

Publicitate

Turcescu, pentru paginademedia.ro:

“Întrucât ideea de talk-show, în momentul de față, în România e mai mult o idee de colhoz-show, adică se practică emisiuni cu foarte mulți invitați, eu am să încerc să revin la un format, aș spune, inițial al emisiunii 100%. Adica interviul de televiziune 1 la 1, evident existând momente când pot să apară mai mulți invitați, dar acestea vor fi excepțiile și nu regula”.

Interviul, în continuare:

Carmen Andronache: De ce ați ales postul B1TV? Știu că ați discutat cu mai multe televiziuni.
Robert Turcescu: Vreau să facem un scurt exercițiu de gândire, e valabil pentru toți cei care vor citi această declarație. Câtă vreme eram la Realitatea TV auzeam voci spunând “ah, e la televiziunea lui Vîntu”. Dacă aș fi semnat cu Antena3 ar fi spus „a schimbat macazul, deci a trecut la televiziunea lui Voiculescu”. Când s-a pus problema să ocup o funcție în Televiziunea Română, de președinte director-general, s-au trezit câțiva “deștepți” care să spună că e vorba de o sinecură, că m-a răsplătit, nu știu, partidul, Guvernul, Președinția pentru “servicii aduse cauzei”.

Refuz să mai dau explicații pentru niște chestiuni atât de bizare. Pe de altă parte, uitați-vă la cum arată peisajul audiovizual din România și vom putea trage împreună niște concluzii extrem de triste.

Am ales B1TV pentru că dintre toate discuțiile pe care le-am avut în ultima perioadă, cei de la B1TV au acceptat fără niciun fel de rezervă o condiție extrem de importantă pentru mine în contractul pe care l-am semnat, în momentul de față, între casa mea de producție și NewsCorp, care este acționar majoritar al B1TV. Este vorba de o condiție privind deplina libertate editorială pe care o voi avea asupra produsului pe care îl voi realiza la acest post de televiziune. Asta înseamnă că tot ce voi realiza, chestiunea legată de invitați, temele de discuție și formatul emisiunii îmi aparțin în exclusivitate. De fapt sunt în responsabilitatea casei mele de producții. Iar asta este o chestiune extrem de importantă având în vedere contextul în care ne aflăm. Așa că alegerea este oarecum firească.

Pe de altă parte, aș vrea ca, în ceea ce mă privește, lucrurile să fie judecate prin prisma produsului jurnalistic pe care eu îl fac și nu prin prisma instituției în care lucrez. B1 TV este o televiziune respectabilă. În același timp, atâta vreme cât am fost la Realitatea TV, la Realitatea FM sau la Europa FM, lucrurile pe care le-am făcut acolo le-am făcut în calitate de realizator de televiziune și nu de angajat, supus al vreunui comandament editorial, prin urmare cam așa stau lucrurile.

Pe ce perioadă a fost semnat contractul?
E vorba de un contract pe trei ani și mai e o condiție care m-a dus spre această decizie și anume felul în care este plasată emisiunea în grila de programe. Spațiul de prime-time este ocupat, pe bună dreptate, de unii dintre realizatorii acestor programe. Banii au fost ultima dintre condițiile de dialog, chiar ultima la propriu, ultima oară am discutat despre partea financiară.

Ideea de titlu 100% este o idee care îmi aparține în exclusivitate

Veți păstra formatul emisiunii?
Da, însă aș vrea să fac o precizare și aici. Întrucât ideea de talk-show, în momentul de față, în România e mai mult o idee de colhoz-show, adică se practică emisiuni cu foarte mulți invitați, eu am să încerc să revin la un format, aș spune, inițial al emisiunii 100%. Adică interviul de televiziune 1-1, evident existând și momente în care pot să apară doi sau mai mulți invitați, dar acestea vor fi excepțiile și nu regula.

Veți păstra momentul cu “bilele” de la sfârșit?
Nu cred.

Veți păstra numele emisiunii?
"100% cu Robert Turcescu".

Să înțeleg că titlul nu se află în proprietatea Realitatea TV?
Nici nu m-au interesat lucrurile astea pentru că vorbim de „100% cu Robert Turcescu”. Cătă vreme există particula “cu Robert Turcescu” ei își pot păstra 100% ca emisiune, dar aceasta este „100% cu Robert Turcescu” așa se va numi emisiunea.

Oricum, ideea de titlu "100%" este o idee care îmi aparține în exclusivitate. Ideea a fost lansată odată cu emisiunea, în 2003, și n-are legătură cu actualul acționariat al postului Realitatea Media. Iar foștii mei colegi de la Realitatea sunt convins că nu vor avea niciun fel de obiecție, sunt oameni rezonabili cu care am rămas într-o relație, cred eu, de amiciție.

Nu ne-am despărțit punându-ne poale în cap. Am avut șapte ani de colaborare excelentă cu Realitatea TV, am decis să fac o schimbare în viața mea profesională, n-am decis să fac un gest de frondă. E o schimbare pe care oricare dintre noi și-o dorește la un moment dat.

Cred, în continuare, în ideea unui radio de știri

Legat de proiectul cu postul de radio la care lucrați, sunt informații că intenționați să luați o licență de radio. City FM?
Nu de la City FM, cred că City FM este un post de radio care trebuie să rămână, din punctul meu de vedere. Este singurul post de radio pe care îl ascult în afara Realității FM, când eram acolo, pentru că difuzează o muzică absolut faină și în acord cu gusturile mele, dar, este foarte adevărat, caut să realizez un proiect de radio asemănător cu proiectul editorial al Realității FM. Pentru că eu cred, în continuare, în ideea unui radio de știri și comentarii și mai ales cred foarte mult în această idee de interactivitate cu un public care are dreptul să-și spună cuvântul pe un post de radio.

Dar nu v-ați gândit licența cărui post să o preluați?
E o ecuație destul de complicată, care ține de obținerea unei licențe, obținerea unei frecvențe, de obținerea unei finanțări sau de intrarea într-o ecuație de finanțare aduse de un investitor. Din punct de vedere financiar, nefiind nici măcar un mogulaș, cum se întâmplă să mai aveam printre noi, prin spațiul audio-video nu-mi pot permite susținerea financiară a unui asemenea proiect de unul singur.

Foto: Adrian Stoicoviciu, Mediafax Foto

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

 • Sper ca va fi folosit Radio Sud pentru noul proiect, chiar daca la un moment dat va avea frecvente si in partea de nord a tarii si chiar daca timp de 13 ani a fost doar radio regional.
  Radio Sud face parte din acelasi trust media cu B1TV, Click News, Vox News, Evenimentul Zilei, Capital, Curierul National si Gazeta de Sud.
 • la ideea aia cu un radio de stiri, rezonez si eu, dar cred ca ar trebui sa fie unul cu acoperire nationala, ca europa fm, de exemplu.
 • cam de cata vreme nu mai este turcica pe ecran? o juma de an? mai mult? personal nu stiu sigur, nefiind vreun fan sau semi fan al lui sau al emisiunii lui...deci de cata vreme nu mai e?...ok...si acu intrebarea: i a simtit cineva lipsa?
  turcica! esti doar unul dintre multi!tu o sa zici"multi, dar prosti!", eu o sa repet: esti unul dintre ei, multii. cu sau fara tine, tot aia...apropo, la CNN nu ai incercat?!
 • Ramane de vazut ce audienta va avea Turcescu la B1tv. Apropo de audienta, am gasit un material interesant, de genul articolelor pe care as vrea sa le vad la tine pe site.
 • Avand in vedere ca Pro FM emite, mai nou, in foarte multe zone din tara, pe cate 5 sau 6 frecvente, astfel de post de radio nu are cum sa apara.
  CNA-ul ce pazeste ? E aburd !
  Ar putea fi infintate posturi de radio pe mai multe gusturi, nu doar CHR, insa frecventele sunt toate in mana catorva posturi de radio.
 • Felicitări pentru alegerea făcută! Aşteptăm să vă revedem în emisiunea pe care aţi realizat-o cu profesionalism şi eleganţă fără egal atâţia ani la rtv.
 • bla bla bla...indeependenta ...cuvinte mari. De parca b1 ar fi ''albul imaculat'' intre televiziunile noastre. Aceeasi trompeta...alta partitura... Mi-e silă
 • chestia cu radioul chiar e necesara si urgenta, la ce muzica de nimic exista acum pe toate radiourile si emisiuni fara substanta, e urgenta infiintarea unui post de radio de calitate !

Trimite un comentariu